ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Σεισμός στην Τουρκία: Συγκλονίζουν τα μηνύματα παιδιών και φοιτητών – «Σας ζητώ συγγνώμη, παρακαλώ φάτε χωρίς δισταγμό»

Σεισμός στην Τουρκία: Συγκλονίζουν τα μηνύματα παιδιών και φοιτητών – «Σας ζητώ συγγνώμη, παρακαλώ φάτε χωρίς δισταγμό»

Την ώρα που οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο και το κρύο για την ανεύρεση επιζώντων από τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, το κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους σεισμόπληκτους γιγαντώνεται.

Όπως αναφέρει το Anadolou,

oι πολίτες πηγαίνουν σε ειδικούς χώρους τα υλικά βοήθειας που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό.  Κυρίως ρούχα, τρόφιμα, κουβέρτες και υλικά προσωπικής υγιεινής. Τα παιδιά υποστηρίζουν επίσης την εκστρατεία βοήθειας μαζί με τις οικογένειές τους. Τα σημειώματα που άφησαν τα παιδιά στα παιχνίδια που συγκέντρωσαν για να σταλούν στη σεισμική ζώνη προκαλούν συγκίνηση σε όσους τα βλέπουν.

Η επτάχρονη Eylül Gargil πρόσθεσε Στη βοήθεια που έστειλε η οικογένειά της και ένα ρολόι χειρός που αγόρασε με το χαρτζιλίκι της την περασμένη εβδομάδα. Στο σημείωμα της έγραψε: “Αγαπητοί φίλοι, είμαι η Eylül, λυπάμαι πολύ που δεν μπορούμε να είμαστε μαζί σας, αλλά όλη μου η καρδιά είναι μαζί σας. Αγόρασα ένα ρολόι χειρός με το χαρτζιλίκι που μάζεψα την περασμένη εβδομάδα, σας στέλνω αυτό το ρολόι, αν ήξερα ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα σας έστελνα όλο το χαρτζιλίκι, γι’ αυτό σας ζητώ συγγνώμη, σας ζητώ συγγνώμη. Γι’ αυτό στέλνουμε αυτά τα βοηθήματα. Σ’ αγαπώ πάρα πολύ”.

Διαβάζοντας το σημείωμα που έγραψε το κοριτσάκι, ο δήμαρχος του Kırklareli, Mehmet Siyam Kesimoğlu δεν έκρυψε την συγκίνησή του: “Βιώνουμε πραγματικά πολύ συναισθηματικές στιγμές εδώ. Έχω ένα σημείωμα από ένα κορίτσι που μάλλον μόλις έμαθε να διαβάζει και να γράφει. Είναι αδύνατο να μην εντυπωσιαστεί κανείς. Είναι πολύ ωραίο να βρισκόμαστε σε εθνική ενότητα και αλληλεγγύη”.

Γράμματα παιδιών

Σε ένα άλλο κέντρο συγκέντρωσης βοήθειας προς τους σεισμόπληκτους, οι ομάδες διαλογής  εντόπισαν μια κούκλα ανάμεσα στα παιχνίδια με ένα σημείωμα κολλημένο πάνω της, το οποίο έγραφε: «Είμαι η Zeynep, είμαι 6 ετών, λυπάμαι πολύ για σένα, ο Θεός να σε βοηθήσει».

Σε ένα άλλο παιχνίδι για τα θύματα του σεισμού, το σημείωμα ανέφερε: «Είμαι η Γιασεμίν, μαθήτρια της 4ης τάξης. Περαστικά, αδελφοί και αδελφές. Είθε ο Θεός να σε θεραπεύσει».

Γράμματα Τουρκία

Ο Kaan και ο İdil έγραψαν πάνω στα παιχνίδια τους: “Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, ελπίζω να είστε ευχαριστημένοι με τα παιχνίδια που στείλαμε. Σας αγαπάμε, οι σκέψεις μας είναι μαζί σας».

Ο δήμαρχος Ρετζέπ Γκιουρκάν δημοσίευσε επίσης μια φωτογραφία των παιδικών παιχνιδιών και του σημειώματος στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τη λεζάντα: “Οι λέξεις μου κόβονται στο λαιμό. Θα αναγεννηθούμε ξανά όλοι μαζί”.

Γράμματα Τουρκίας

Συγκίνηση προκάλεσαν και οι δύο φίλες, 7 και 9 ετών που βρέθηκαν σε ένα σημείο όπου συγκεντρώνεται βοήθεια για τους σεισμοπαθείς. Η Yağmur Özü δήλωσε ότι ήρθε από το σπίτι της μόλις άκουσε τον σεισμό: “Ήρθα εδώ για να βοηθήσω. Μαζεύουμε, ταξινομούμε, βοηθάμε μερικούς ανθρώπους. Είμαι λίγο κουρασμένη. Έχουμε ήδη  δύο ώρες, αλλά νιώθω ανακούφιση. Θέλω να μείνω εδώ και να βοηθήσω».  Από την άλλη πλευρά, η φίλη της, δήλωσε ότι κόλλησε με ταινία τα δέματα και ότι ήταν περήφανη και χαρούμενη που βοήθησε.

παιδιά Τουρκία

Φοιτητές γέμισαν με τρόφιμα τα ντουλάπια τους

Την ίδια ώρα, ολοκληρώθηκαν οι  προετοιμασίες στους κοιτώνες στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Akdeniz, όπου θα φιλοξενηθούν οι σεισμοπαθείς που θα μεταφερθούν στην Αττάλεια.

Οι φοιτητές του πανεπιστημίου, οι οποίοι επέστρεψαν στις πόλεις τους λόγω της αναστολής των μαθημάτων μετά τους σεισμούς, άφησαν τρόφιμα στα ψυγεία τους, ρούχα και προϊόντα καθαρισμού στις ντουλάπες τους για τους σεισμοπαθείς που θα μείνουν στα δωμάτιά τους.

Οι μαθητές έγραψαν στα ντουλάπια και τα ρούχα: “Υπάρχει φαγητό στο ντουλάπι, το αφήσαμε για εσάς, παρακαλώ φάτε χωρίς δισταγμό.”, “Η μαμά μου μόλις το έφτιαξε, μπορείτε να το φάτε όπως θέλετε. Καλή όρεξη”, “Περαστικά σύντομα, ο πόνος σου είναι και δικός μας πόνος, είμαστε μαζί σου”, “Πήραμε τα υλικά από το ντουλάπι για σένα, καλή σου όρεξη. Όλα θα πάνε καλά.”

Τρόφιμα Τουρκία

Ο Yavuz Gürhan, Επαρχιακός Διευθυντής Νεολαίας και Αθλητισμού, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπό το συντονισμό του Υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού, όλοι οι κοιτώνες των επαρχιών που βρίσκονται κοντά στην περιοχή του σεισμού ήταν έτοιμοι να καλύψουν τις ανάγκες των σεισμοπαθών.

Αναφέροντας ότι τα θύματα της καταστροφής θα φιλοξενηθούν σε πανεπιστημιακές εστίες δυναμικότητας 18 χιλιάδων κλινών στην πόλη τις επόμενες ημέρες, ο Gürhan δήλωσε: “Ενώ το κράτος μας καταβάλλει μια απίστευτη προσπάθεια, οι μεγαλόκαρδοι νέοι μας που διαμένουν στις εστίες μας έχουν θυσιάσει τα δωμάτιά τους. Καθώς τα βλέπουμε αυτά, συνειδητοποιούμε πόσο βαθιά ριζωμένο και σπουδαίο έθνος είμαστε και σε πόσο όμορφους νέους ανθρώπους εμπιστευόμαστε τη χώρα. Είμαστε συγκινημένοι και λυπημένοι”.

τρόφιμα Τουρκία

Ο Gürhan δήλωσε ότι οι πληγές που προκλήθηκαν από τον σεισμό θα επουλωθούν και ότι θα παρασχεθούν κάθε είδους υπηρεσίες σε όλους τους σεισμοπαθείς που έρχονται στην πόλη με εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους και εθελοντές.

ΠΗΓΗ: https://www.enikos.gr/