ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Εύα Καϊλή: Τι την ανησύχησε και άλλαξε δικηγόρο -Γιατί προσέλαβε τον «συνήγορο των αποβρασμάτων», Σβεν Μαρί

Εύα Καϊλή: Τι την ανησύχησε και άλλαξε δικηγόρο -Γιατί προσέλαβε τον «συνήγορο των αποβρασμάτων», Σβεν Μαρί

Η απόφαση της Εύας Καϊλή να αλλάξει δικηγόρο για την υπεράσπισή της στην υπόθεση Qatargate προμηνύει ραγδαίες εξελίξεις.

Δεν έχει γίνει ως τώρα κάποια επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά της Εύας Καϊλή σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση να αλλάξει τον δικηγόρο της, να αντικατασταθεί ο Αντρέ Ριζόπουλος με τον Σβεν Μαρί.

Ωστόσο, κυκλοφορούν διάφορες πληροφορίες, μερικές εκ των οποίων αναφέρουν ότι βασικός λόγος για την απόφαση αυτή ήταν η πρόταση του Αντρέ Ριζόπουλος στην Εύα Καϊλή να δηλώσει ένοχη και να συνεργαστεί με τις Αρχές.

Γιατί άλλαξε δικηγόρο η Εύα Καϊλή
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ωστόσο, που επικαλείται το κανάλι Star, στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», αναφέρουν ότι δεν είναι αυτός ο λόγος για την αλλαγή του δικηγόρου.

Σύμφωνα με το κανάλι, η Εύα Καϊλή αποφάσισε να αλλάξει δικηγόρο επειδή, μετά τις καταθέσεις του Αντόνιο Παντσέρι, που οδήγησαν στη σύλληψη των Ταραμπέλα και Κοτσολίνο, πλέον στην υπόθεση εμπλέκονται πέντε πρόσωπα, μαζί με την Εύα Καϊλή, τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι και τον Παντσέρι.

Αν αποδειχτεί η εμπλοκή των προσώπων αυτών στο κύκλωμα διαφθοράς, τότε η κατηγορία θα ενισχυθεί και θα αφορά πλέον στη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, γεγονός που θα απαιτεί διαφορετικούς νομικούς χειρισμούς από τους δικηγόρους υπεράσπισης, καθώς θα χειροτερεύσει η θέση των κατηγορουμένων.

Ποιος είναι ο Σβεν Μαρί, ο νέος δικηγόρος της Εύας Καϊλή
Ο Σβεν Μαρί είναι γνωστός δικηγόρος στο Βέλγιο, ο οποίος θεωρείται από τις ισχυρές νομικές προσωπικότητες και συχνά οι δημόσιες δηλώσεις του διχάζουν και προκαλούν αντιδράσεις. Πάντως, αναφέρει το Star, ο Μαρί δείχνει διάθεση συνεργασίας με τους δημοσιογράφους και φαίνεται ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο επικοινωνιακό κομμάτι όσον αφορά στην εκπροσώπηση της Εύας Καϊλή.

Ο Σβεν Μαρί ξεκίνησε την επαγγελματική σταδιοδρομία του ως ποδοσφαιριστής στη βελγική ομάδα Άντερλεχτ, ενώ πλέον διατηρεί δικηγορικό γραφείο από κοινού με τη σύζυγό του στην πόλη Σαιν-Ζιλ του Βελγίου.

Είναι γιος του πρώην αφεντικού του τηλεοπτικού δικτύου VRT και μιλά απταίστως Ολλανδικά και Γαλλικά.

«Ο δικηγόρος των αποβρασμάτων»
Ο Σβεν Μαρί είχε αποκτήσει το προσωνύμιο «δικηγόρος του διαβόλου» όταν εκπροσώπησε τον Φουάντ Μελκασέμ, ο οποίος στρατολογούσε νεαρούς άνδρες για να πολεμήσουν για το Ισλαμικό Κράτος. Έχει εκπροσωπήσει, ακόμη, γνωστό μεγαλέμπορο ναρκωτικών, έναν «νονό» του υποκόσμου και έναν συνεργό του διαβόητου Βέλγου παιδόφιλου δολοφόνου, Μαρκ Ντιτρού, μεταξύ άλλων.


Ο Σβεν Μαρί στη δίκη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, το 2018 / Φωτογραφία: Fred Sierakowski, Pool Photo via AP
Ωστόσο, απέκτησε παγκόσμια φήμη όταν ανέλαβε την υπεράσπιση του μακελάρη Αμπντεσλάμ, μοναδικό επιζών μέλος της ομάδας που πραγματοποίησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για φόνο και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή. Τότε, ο γαλλικός Τύπος είχε προσδώσει στον Μαρί το προσωνύμιο «δικηγόρος των αποβρασμάτων».

Ο ίδιος έχει πει ότι ««δεν είναι ένας δικηγόρος που θέλει να υπερασπίζεται μόνο τα θύματα».

Όταν ο Σβεν Μαρί είχε δηλώσει ότι δεν προσλαμβάνει γυναίκες, λόγω του metoo
Ο 52χρονος Σβεν Μαρί συχνά διχάζει με τις δηλώσεις του, όπως, για παράδειγμα, όταν είχε πει ότι η εταιρεία του δεν θα προσλαμβάνει πλέον γυναίκες δικηγόρους, εξαιτίας του κινήματος metoo. Το 2020, σε συνέντευξή του στη Het Laatste, ο Μαρί είχε πει ότι η εταιρεία του δεν προσλαμβάνει πλέον γυναίκες, γενικά, αφού είχε συμβεί «ένα περιστατικό με μια ασκούμενη».

«Είναι κρίμα, διότι αποφοιτούν πολλές ικανές και έξυπνες γυναίκες. Αλλά κάποτε είχα ένα πρόβλημα με μια ασκούμενη που ισχυρίστηκε ότι οφείλει την κακή της αξιολόγηση στο γεγονός ότι δεν είχε δεχθεί τις προτάσεις μου», είχε πει ο Μαρί, προσθέτοντας ότι η καταγγελία «δεν βασιζόταν σε τίποτα" αλλά ότι «σήμερα, ως άνδρας, είσαι ευάλωτος» και ότι δεν ήθελε να εκτίθεται σε τέτοιους κινδύνους.

Ενώπιον των Αρχών την Πέμπτη Εύα Καϊλή, Αντόνιο Παντσέρι, Μαρκ Ταραμπέλα
Υπενθυμίζεται ότι η Εύα Καϊλή θα βρεθεί αύριο, Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, ενώπιον των βελγικών δικαστικών Αρχών για τη νέα ακρόασή της.

Είναι η τρίτη φορά που η Εύα Καϊλή θα βρεθεί ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου, το οποίο θα αποφασίσει εάν θα αφεθεί με περιοριστικούς όρους ή θα παραμείνει προφυλακισμένη. Ενώπιον των Αρχών του Βελγίου θα βρεθούν την ίδια ημέρα και οι Ταραμπέλα και Παντσέρι.

Πηγή:https://www.iefimerida.gr/