ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Γιώργος Γκόντζος(Μέλος του Δ.Σ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών): Πραξικόπημα η παράταση της θητείας των ΔΣ στα Επιμελητήρια για τρίτο συνεχόμενο έτος

Γιώργος Γκόντζος(Μέλος του Δ.Σ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών): Πραξικόπημα η παράταση της θητείας των ΔΣ στα Επιμελητήρια για τρίτο συνεχόμενο έτος

Γράφει ο Γιώργος Γκόντζος.

Σε θρίλερ τελικά εξελίσσονται οι εκλογές των επιμελητηρίων της χώρας.

Και ενώ όλα τα διοικητικά συμβούλια  των επιμελητηρίων της Ελλάδος, ετοιμάζονταν για ανάδειξη νέων διοικητικών συμβουλίων σε εκλογές που είχαν προγραμματιστεί 3, 4 και 5 Δεκεμβρίου,  κάποιοι “γαλάζιοι φωστήρες”,  φοβούμενοι ίσως το αποτέλεσμα των εκλογών μεθοδεύουν νέα αναβολή αυτών.

Και για να γίνουμε πιο σαφείς οι τελευταίες διοικήσεις στεγνωτήρια έχουν εκλεγεί τον Δεκέμβριο του 2017. 

Η θητεία των διοικητικών συμβουλίων ορίζεται από το νόμο στα τέσσερα χρόνια. 

Οι εκλογές έπρεπε να είχαν γίνει το Δεκέμβριο του 2021 αλλά λόγω της πανδημίας πήραν αναβολή ένα χρόνο και με τον ίδιο λόγο αναβλήθηκαν και το 2022 για το 2023. 

Ο  προηγούμενος υπουργός Ανάπτυξης κ Άδωνις Γεωργιάδης, είχε ζητήσει από τα διοικητικά συμβούλια των επιμελητηρίων( εν μέσω προεκλογικής περιόδου),  να ορίσουν έως τις 19 Μαΐου τις εφορευτικές επιτροπές ( Μόλις  δύο μέρες πριν τις πρώτες εκλογές).

Στη  συνέχεια τα διοικητικά συμβούλια όρισαν και τις εκλογές για 3,4 και 5 Δεκεμβρίου και ξαφνικά κάποιοι στην κυβέρνηση  σοφίστηκαν να αναβάλλουν και πάλι τις εκλογές,  για έναν ακόμα χρόνο.

Δηλαδή οι διοικήσεις που επιλέγηκαν το 2017 και η θητεία τους έληγε τον Δεκέμβριο του 2021 θα συνεχίσουν να διοικούν έως και τον Δεκέμβριο του 2024.

Έλεος κύριοι της κυβέρνησης Αιδώς Αργείοι.

Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν την αναβολή των εκλογών για τρίτη φορά;

Μήπως η αναβολή των εκλογών έχει να κάνει και με το ΕΒΕΑ;

Μήπως κάποιος σκέφτεται να είναι υποψήφιος στο ΕΒΕΑ και δεν θέλει να είναι από φέτος;

Ποιοι πρόεδροι επιμελητηρίων φοβούνται τις εκλογές;

Γιατί ενώ υπάρχει απόφαση της Βουλής για συγκεκριμένο χρονικό σημείο διεξαγωγής των εκλογών, ενώ ο τότε υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ήταν απόλυτος στο ότι θα γίνουν στην ώρα τους και ενώ υπάρχει ομόφωνη απόφαση της ΚΕΕΕ για τη διενέργεια τους στο τέλος του 2023, ξαφνικά κάποιοι «ανοίγουν» θέμα αναβολής;

Γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει τα 880.000  μέλη των 59 επιμελητηρίων,  να αναδείξουν τις καινούργιες διοικήσεις οι οποίες θα τους εκπροσωπούν για τα επόμενα τέσσερα χρόνια;

Οποιαδήποτε αναβολή των εκλογών θα θεωρηθεί  πραξικοπηματική κίνηση από την πλευρά της Κυβέρνησης και σίγουρα θα έχει αντίκτυπο σε όλα τα μέλη των επιμελητηρίων της χώρας.

Μπορεί κύριοι της κυβέρνησης να δόθηκε μία αναβολή δύο ετών λόγω του κοροναϊού αλλά φέτος δεν υπάρχει δικαιολογία.

Για αυτό όλα τα  διοικητικά συμβούλια των επιμελητηρίων πρέπει να πάρουνε απόφαση στο διοικητικό συμβούλιο με το οποίο να καταδικάζουν οποιαδήποτε αναβολή και ότι δεν θα τη δεχτούν.

Αρχής γενομένης από το μεγαλύτερο Επαγγελματικό Επιμελητήριο της χώρας, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ζητώ από τον πρόεδρο κύριο Γιάννη Χατζηθεοδοσίου να συγκαλέσει εκτάκτως διοικητικό συμβούλιο την άλλη εβδομάδα, στο οποίο θα πάρουμε καταδικαστική απόφαση για την αναβολή των εκλογών( αυτό θα πράξω τη Δευτέρα το πρωί με επιστολή μου προς όλα τα μέλη του διοικητικού Συμβουλίου).

Επίσης εάν η κυβέρνηση επιμείνει στην αναβολή των εκλογών θα ζητήσω από το διοικητικό συμβούλιο του επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στο οποίο είμαι μέλος, να προσφύγουμε Σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο με προσφυγή μας στο συμβούλιο επικρατείας, με την οποία  θα ζητάμε να γίνουν εκλογές στις 3, 4 και 5 Δεκεμβρίου.

Εκλογές κύριοι της κυβέρνησης, εδώ και τώρα και όχι αναβολή.

Οι αντιδράσεις είναι ήδη έντονες, με τους συνδικαλιστές να συγκεντρώνουν υπογραφές κάτω από κείμενο, που έχει τεράστιο ενδιαφέρον.

Το κείμενο των εκπροσώπων των επιμελητηρίων:

«Μετά από δύο αναβολές, το 2021 και το 2022, η επιμελητηριακή κοινότητα κανονικά θα έπρεπε να ετοιμάζεται για τη διεξαγωγή των εκλογών που έχουν ορισθεί για το τέλος του έτους.

Πριν από λίγες ημέρες όμως άρχισε να διακινείται η πληροφορία ότι μεθοδεύεται νέα αναβολή, κάτι που πλέον είναι επιβεβαιωμένο.

Πρόκειται αναμφίβολα για μία πραξικοπηματική κίνηση, για μία απόφαση που πλήττει την εικόνα του επιμελητηριακού θεσμού, που υπονομεύει τη λειτουργία και την αυτοτέλεια του καθώς, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, τις αποφάσεις για το μέλλον του δεν τις λαμβάνουν τα μέλη της επιμελητηριακής κοινότητας, αλλά καθορίζονται από τις βουλές κυβερνητικών παραγόντων που προφανώς επιδιώκουν πολιτικά οφέλη.

Όταν ομόφωνα η Διοικητική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) έχει αποφασίσει ότι δεν θα δεχθούμε άλλη παράταση, όταν η Βουλή των Ελλήνων έχει καθορίσει την ημερομηνία των εκλογών και όταν ο αρμόδιος Υπουργός (σσ Άδωνις Γεωργιάδης) είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξει θέμα νέας αναβολής, είναι τουλάχιστον περίεργη η κίνηση να δρομολογείται παράταση ενός χρόνου στη θητεία των διοικήσεων.

Να σημειώσουμε ότι ήδη έχει γίνει η αναγκαία προεργασία από τα επιμελητήρια, όπως η συγκρότηση εκλογικών επιτροπών.

Από την εξέλιξη της κατάστασης φαίνεται ξεκάθαρα ότι κάποιοι επιχειρούν να θέσουν υπό τον απόλυτο έλεγχο τους τον επιμελητηριακό θεσμό. Αυτό ελλοχεύει πολλούς κινδύνους για το ρόλο των επιμελητηρίων, ενώ αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά όλη την επιχειρηματική κοινότητα. Με υποβαθμισμένο τον επιμελητηριακό θεσμό, στερούνται οι επιχειρήσεις της χώρας – και κυρίως οι ΜμΕ - μίας αποτελεσματικής εκπροσώπησης.

Θα πρόκειται για το μεγαλύτερο λάθος να αφήσουμε άλλους να αποφασίζουν για εμάς. Εάν περάσει η μεθόδευση για αναβολή των εκλογών, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να δούμε πολύ χειρότερες καταστάσεις στο μέλλον.

Ζητάμε το αυτονόητο. Την αυτοτέλεια των επιμελητηρίων της χώρας και την προστασία του επιμελητηριακού θεσμού. Είναι θέμα δημοκρατίας και κοινής λογικής. Εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια και όχι όποτε αποφασίζεται πίσω από κλειστές πόρτες. Επιμελητήρια και επιχειρήσεις δεν πρέπει να εξαρτώνται, ούτε να άγονται και να φέρονται, από μικροπολιτικές μεθοδεύσεις.

Τα επιμελητήρια ανήκουν μόνο στα μέλη τους. Και όλες οι ενέργειες που σχετίζονται με τη λειτουργία τους πρέπει να γίνονται με πλήρη διαφάνεια.

Η κυβέρνηση πρέπει να ξαναδεί το θέμα και να μην προκαλεί κρίσεις εκεί που δεν χρειάζεται."

Υπογράφουν:

1. Γκολομάζος Ιωάννης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Άρτας

2. Δαμούλος Φώτης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αργολίδας

3. Πάσχος Αλέξανδρος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας

4. Ραβάνης Παύλος, Πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας

5. Σπαθής Σταύρος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κεφαλληνίας & Ιθάκης

6. Χατζηθεοδοσίου Ιωάννης, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

7. Χρυσοστόμου Ευθύμιος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ιωαννίνων

8. Βαργιάμης Δημήτριος, Α’ Αντιπρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

9. Γιαμάς Ιωάννης, Μέλος Δ.Σ Επιμελητηρίου Πρέβεζας

10. Δαμίγος Κωνσταντίνος, Α΄ Αντιπρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας

11. Δημητρίου Δημήτριος, Μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Ιωαννίνων

12. Καρράς Δημήτριος, Γενικός Γραμματέας Επιμελητηρίου Αργολίδας

13. Μαρκουλιδάκης Κωνσταντίνος, Μέλος Δ.Σ. Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιώς

14. Μερελής Κυριάκος, Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

15. Σοφιανός Νίκος, Μέλος Δ.Σ. Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών»