ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέα εμβόλια Novavax & Sanofi: Πότε έρχονται στην Ελλάδα


«Η πανδημία δεν είναι ελεγχόμενη ακόμη. Οι δείκτες είναι ψηλά. To εμβόλιο της NOVAVAX έρχεται μέσα στο μήνα (21/2 με 168.000 δόσεις & συνολικά θα λάβουμε 474.000 μέχρι το Μάρτιο) ενώ αρχές Απριλίου η χώρα μας θα λάβει και το εμβόλιο της SANOFI ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου για την πορεία της πανδημίας. Πρόσθεσε ότι «έχουμε ήδη τα χάπια που ξεκίνησαν να στέλνονται σε σπίτια ασθενών. “Έχουν εγκριθεί πάνω από 300 αιτήσεις για αντιικά φάρμακα” σημείωσε.

Η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι το 88% των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι με την μετάλλαξη Omicron και υπογράμμισε επίσης ότι τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα είναι περίπου 140.000. Ο εμβολιασμός των εφήβων συμβάλλει σημαντικά στη νοσηρότητα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, είπε επίσης, κάνοντας λόγο για σταδιακή σταθεροποίηση στην διάδοση των κρουσμάτων.

Η κα Παπαευαγγέλου είπε επίσης ότι δημοσιεύθηκε σήμερα και η νέα μελέτη Λύτρα -Τσιόδρα σύμφωνα με την οποία ο εμβολιασμός απέτρεψε 20.000 θανάτους στην χώρα μας. Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλο του κου Τσιόδρα στα τέλη Φεβρουαρίου οι διασωληνωμένοι ασθενείς θα είναι περίπου 500.

«Το πιο πιθανό είναι η αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ να γίνει τις επόμενες εβδομάδες» πρόσθεσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης και τόνισε με έμφαση ότι καμία παραλλαγή του ιού δεν είναι αθώα για τους ηλικιωμένους.

«Εχουμε καιρό ακόμα για να φτάσουμε σε μαγικά νούμερα και η απόφαση για την χαλάρωση των μέτρων θέλει μεγάλη σκέψη» είπαν Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης.