ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ευρωπαϊκό φρούτο με ίχνη από τα περισσότερα τοξικά φυτοφάρμακα «αύξηση 53% σε εννέα χρόνια»

Η ανάλυση σχεδόν 100.000 δειγμάτων βρήκε υπολείμματα στο ένα τρίτο των μήλων και στα μισά βατόμουρα.

Σχεδόν το ένα τρίτο όλων των φρούτων που ελήφθησαν στο δείγμα στη μελέτη είχαν μολυνθεί από επικίνδυνες ουσίες το 2019, το τελευταίο έτος για το οποίο υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα. 

Η μόλυνση των φρέσκων φρούτων από τα πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα, έχει αυξηθεί δραματικά στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με μια εννεαετή μελέτη κρατικών δεδομένων.

Το ένα τρίτο των μήλων και τα μισά από όλα τα βατόμουρα που ερωτήθηκαν είχαν υπολείμματα από τις πιο τοξικές κατηγορίες φυτοφαρμάκων, μερικά από τα οποία έχουν συνδεθεί με ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και οι παραμορφώσεις κατά τη γέννηση.

Τα υπολείμματα στα ακτινίδια αυξήθηκαν από 4% το 2011 σε 32% το 2019, με τη μόλυνση των κερασιών να υπερδιπλασιάζεται επίσης από 22% σε 50% την ίδια χρονική περίοδο.

Συνολικά, η ανάλυση σχεδόν 100.000 δημοφιλών δειγμάτων ντόπιων φρούτων στην Ευρώπη βρήκε αύξηση 53% στη μόλυνση από τα πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα, σε διάστημα εννέα ετών. Η μελέτη διεξήχθη από το Pesticide Action Network (PAN) Europe.

Η έρευνα δεν περιελάμβανε βρετανικά προϊόντα, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει πάνω από 3,2 εκατομμύρια τόνους φρέσκων φρούτων και λαχανικών από την ΕΕ κάθε χρόνο, καλύπτοντας περίπου το 40% της εσωτερικής ζήτησης, σύμφωνα με την CBI.

Η καθηγήτρια Nicole Van Dam του Γερμανικού Κέντρου Ολοκληρωτικής Έρευνας για τη Βιοποικιλότητα (iDiv) περιέγραψε την έκθεση ως «σοκαριστική».

«Ποιο είναι το νόημα να τρώτε υγιεινά εάν τα υγιεινά φρούτα και λαχανικά ψεκάζονται με τοξίνες;» ρώτησε.

Η εκπρόσωπος της PAN Europe, Salomé Roynel, δήλωσε: «Οι καταναλωτές βρίσκονται τώρα σε απαίσια θέση, καθώς λένε να τρώνε φρέσκα φρούτα, πολλά από τα οποία είναι μολυσμένα με τα πιο τοξικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων που συνδέονται με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Είναι σαφές για εμάς ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν καμία πρόθεση να απαγορεύσουν αυτά τα φυτοφάρμακα, ό,τι και να λέει ο νόμος. Φοβούνται πάρα πολύ το αγροτικό λόμπι, το οποίο εξαρτάται από ισχυρά χημικά και ένα σπασμένο αγροτικό μοντέλο».

Ο Ρόινελ είπε ότι τα χημικά που χρησιμοποιούνται στα πιο τοξικά φυτοφάρμακα δεν είχαν ασφαλή όρια και κάλεσε τους καταναλωτές να αγοράσουν βιολογικά φρούτα αυτό το καλοκαίρι «ειδικά εάν είναι έγκυοι ή ταΐζουν μικρά παιδιά».

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 87% των αχλαδιών στο Βέλγιο και το 85% αυτών στην Πορτογαλία είχαν μολυνθεί από τουλάχιστον ένα τοξικό φυτοφάρμακο.

Σχεδόν το ένα τρίτο όλων των φρούτων που ελήφθησαν δείγματα μολύνθηκαν από επικίνδυνες ουσίες το 2019, το τελευταίο έτος για το οποίο υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα στους ερευνητές.

Τα πιο μολυσμένα φρούτα που έλαβαν δείγμα ήταν τα βατόμουρα (51%), τα ροδάκινα (45%), οι φράουλες (38%), τα κεράσια (35%) και τα βερίκοκα (35%).

Για τα λαχανικά, το σέλινο (50%), το σέλινο (45%) και το λάχανο (31%) ήταν τα πιο μολυσμένα προϊόντα.

Η Anika Gatt Seretny, εκπρόσωπος της εμπορικής ένωσης CropLife Europe δήλωσε: «Η παρουσία ιχνών ουσίας δεν σημαίνει ότι τα τρόφιμα είναι επικίνδυνα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Efsa) διεξήγαγε εκτενή έρευνα για αυτό το θέμα, αποδεικνύοντας ότι ο κίνδυνος των καταναλωτών από τη διατροφική σωρευτική έκθεση είναι κάτω από το όριο και επομένως δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου».

\Ο Stefan Van De Keersmaecker, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόσθεσε ότι: «Η Efsa [η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων] δημοσιεύει κάθε χρόνο μια έκθεση για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα, η οποία γενικά αναγνωρίζεται ότι είναι η πιο ολοκληρωμένη έκθεση για αυτό το θέμα. Για πολλά χρόνια, η έκθεση έδειξε ότι το 98% των δειγμάτων που συλλέχθηκαν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία της ΕΕ».

Η Επιτροπή ισχυρίζεται ιότι η χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων μειώθηκε κατά 12% το 2019 σε σύγκριση με την περίοδο 2015-17 και προτείνει περαιτέρω μείωση  κατά 50% έως το 2030.

Αντίθετα, η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα στοιχεία μόλυνσης είχαν αυξηθεί «δραματικά» για φρούτα όπως τα μήλα (κατά 117%) και τα κεράσια (κατά 152%) από το 2011, έτος που οι κυβερνήσεις της ΕΕ υποτίθεται ότι άρχιζαν να απαγορεύουν  τα σχετικά φυτοφάρμακα. Συνολικά, διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των μολυσμένων φρούτων και λαχανικών το 2019 ήταν αυξημένο κατά 8,8% σε σχέση με τη βασική γραμμή 2015-17.

Ο Δρ Guy Pe'er, οικολόγος στο iDiv, είπε ότι οι ποσότητες των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιήθηκαν ήταν λιγότερο σημαντικές από τις επιπτώσεις τους, επειδή «σήμερα μπορείς να σκοτώσεις πολύ περισσότερα με πολύ λιγότερο υλικό».

Είπε ότι η νέα μελέτη ήταν εξαιρετικά ανησυχητική επειδή «πιθανότατα εκθέτει μόνο την κορυφή ενός παγόβουνου αγροχημικών» ως αποτέλεσμα της εστίασής της σε χημικές ουσίες που έχουν ήδη αποδειχθεί επικίνδυνες.

«Οι ανησυχίες μας για την υπερβολική χρήση χημικών ουσιών θα πρέπει να υπερβαίνουν κατά πολύ το να ανησυχούμε για συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά που παρακολουθούνται – μιλάμε για ένα σύστημα που κυριολεκτικά αυτοκτονεί», είπε.

Μια μεταρρύθμιση της νομοθεσίας της ΕΕ για τα φυτοφάρμακα, η οποία θα μπορούσε να περιέχει νέους στόχους μείωσης, αναμένεται στις 22 Ιουνίου, αφού αναβλήθηκε τον Μάρτιο εν μέσω φόβων για την επισιτιστική ασφάλεια που σχετίζονται με την κρίση στην Ουκρανία.

Οι περιβαλλοντολόγοι έχουν σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου  σχετικά με, όπως λένε, «συστηματικές επιθέσεις» στην επερχόμενη πρόταση από εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων των αγροτικών επιχειρήσεων.

Τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε  μια «εξαιρετική» αναστολή των κανόνων πράσινης γεωργίας για να επιτραπεί η σπορά των καλλιεργειών σε 4 εκατομμύρια εκτάρια (10 εκατομμύρια στρέμματα) περιοχών οικολογικής εστίασης.

Ο Olivier de Schutter, ο συμπρόεδρος του IPES-Food και ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την ακραία φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι λήπτες αποφάσεων πρέπει να μείνουν σταθεροί στους πράσινους κανόνες.

«Δυστυχώς τώρα με την επισιτιστική κρίση που έχει αναπτυχθεί, έχουμε πολύ ισχυρές πιέσεις ιδιαίτερα από τα συνδικάτα αγροτών που λένε ότι πρέπει να ενισχύσουμε την παραγωγή για να αντισταθμίσουμε τη διακοπή των προμηθειών σιταριού, φυτικών ελαίων και καλαμποκιού από την Ουκρανία και τη Ρωσία», είπε.

Πηγή: The Guardian