ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προσοχή - ΚΥΑ: Πρόστιμο 300 ευρώ για κίνηση στο δάσος!

Αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο οι παραβάτες θα μπορούν να υποβάλλουν ένσταση για κάποια βεβαίωση προστίμου που τους έχει επιβληθεί σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και έχει άμεση ισχύ.

Η συγκεκριμένη ΚΥΑ αφορά σε παραβάσεις που διαπιστώνονται σε περιοχές Natura που απαγορεύεται η κυκλοφορία καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση με σκοπό την αποτροπή κινδύνου εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με το άρθρο 129, κατά τις ημέρες και στις περιοχές που ο δείκτης επικινδυνότητας, είναι κατηγορίας 3 (υψηλή), κατηγορίας 4 (πολύ υψηλή) ή κατηγορίας 5 (κατάσταση συναγερμού), δύναται να εκδίδεται απόφαση απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων.

Για κάθε παράβαση της απαγόρευσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ. Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση εφαρμογής της απόφασης απαγόρευσης και τη βεβαίωση του προστίμου, ορίζονται τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Οι παραβάτες έχουν το δικαίωμα εντός 5 εργάσιμων ημερών από την επίδοση ή την θυροκόλληση της πράξης επιβολής προστίμου να υποβάλλουν ένσταση στον προϊστάμενο της Υπηρεσίας του οργάνου που επέβαλε το πρόστιμο καθώς σε διαφορετική περίπτωση το πρόστιμο οριστικοποιείται.

Το πρόστιμο εισπράττεται κατά τα οριζόμενα στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.), εντός 15 εργάσιμων ημερών μέσω ηλεκτρονικού παραβόλου ή εντός 30 εργάσιμων ημερών στην Εφορία.

Ειδικότερα όπως αναγράφει η Κοινή Υπουργική Απόφαση: «Καθορισμός της διαδικασίας βεβαίωσης και είσπραξης του προστίμου, της διαδικασίας υποβολής ένστασης και κάθε αναγκαίας λεπτομέρειας για την εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 129 του ν. 4926/2022 (Α’ 82).

Πηγή: newsauto.gr