ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Πλαστά διπλώματα για πιλότους: Προσπάθησαν να εξασφαλίσουν θέση μέχρι και στην… AEGEAN - 25.000 ευρώ το λάδωμα

Πλαστά διπλώματα για πιλότους: Προσπάθησαν να εξασφαλίσουν θέση μέχρι και στην… AEGEAN - 25.000 ευρώ το λάδωμα

Ακόμα και θέση πιλότου στην… AEGEAN AIRLINES, είχαν επιχειρήσει να εξασφαλίσουν τα μέλη του κυκλώματος που νόθευε τις θεωρητικές εξετάσεις για το δίπλωμα πιλότου.

Ακόμα και θέση πιλότου στην… AEGEAN AIRLINES, είχαν επιχειρήσει να εξασφαλίσουν τα μέλη του κυκλώματος που νόθευε τις θεωρητικές εξετάσεις για το δίπλωμα πιλότου.

Ένας από τους τρεiς συλληφθέντες, για να επιτύχει την πρόσληψη, βρέθηκε το πρωί της 28ης Ιανουαρίου, στον χώρο των κατατακτήριων εξετάσεων της εταιρίας με οπτικοακουστικό εξοπλισμό. Το σχέδιό του, ήταν να μεταδίδει ζωντανή εικόνα από το εξεταστικό κέντρο και να του υπαγορεύουν της απαντήσεις στο ακουστικό "ψείρα" που είχε στο αυτί του, όμως όλα "ναυάγησαν" όταν η μικροκάμερα που είχε κρυμμένη μέσα στα ρούχα του, παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα.

Η παραπάνω αποτυχημένη απόπειρα, μαρτυρά τις επικίνδυνες διαστάσεις, που είχε λάβει η παράνομη δραστηριότητα των τριών ανδρών, που έπεσαν στα χέρια των αστυνομικών του ο Τμήμα Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων.

"Αυτό το πράγμα που έχει γίνει είναι εγκληματικό, διότι οι θεωρητικές γνώσεις, είναι η ραχοκοκαλιά της εμπειρίας του πιλότου. Ναι μεν έχουμε μια πρακτική εμπειρία, άλλα πρέπει να βασίζεται σε θεωρητικές γνώσεις. Το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι έφτασαν στο σημείο να πιστοποιούν ότι μαθητές του εξωτερικού έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα εδάφους χωρίς να το έχουν κάνει, είναι πάρα πολύ επικίνδυνο", σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο, ο Τζόρτζ Μ. Χιωτάκης, επαγγελματίας χειριστής Πολιτικής Αεροπορίας, προσθέτοντας ότι: "Σίγουρα στο επόμενο στάδιο θα μπορούσε να αντιληφθεί κάποιος μια έλλειψη γνώσεων, όταν όμως ένας πιστοποιημένος φορέας έχει βάλει μια σφραγίδα επιτυχίας, τότε αυτό το πράγμα το καθιστά πολύ δύσκολο".

Το εξεταστικό κέντρο στην Ιορδανία

Μέχρι το Αμμάν της Ιορδανίας, είχαν φτάσει τα "πλοκάμια" της συμμορίας, όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας που παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα των κατηγορουμένων, από τον περασμένο Ιανουάριο. Σύνδεσμος τους στην χώρα της Ασίας, ήταν ο αποκαλούμενος "ΤΑΡΕΚ", ένας άνδρας αγνώστων στοιχείων, που φέρεται να είχε συχνές επικοινωνίες με τον ένα από τους τρείς συλληφθέντες.

Οι υποψήφιοι πιλότοι, μπορούσαν να αποκτήσουν την άδεια χειριστή από το εξεταστικό κέντρο του Αμμάν, χωρίς… φυσική παρουσία, ακόμα και δίνοντας… λάθος απαντήσεις. Το κόστος για την νόθευση του αποτελέσματος με τη συγκεκριμένη διαδικασία, έφτανε τις 25.000 ευρώ.

Μάλιστα για να μην δίνουν στόχο, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, διέδιδαν ότι το εν λόγω εξεταστικό κέντρο, ήταν στη… Μπρατισλάβα της Σλοβακίας και όχι στην Ιορδανία.

Όσον αφορά την δράση τους στην Ελλάδα, ο 70χρονος συνταξιούχος πιλότος της Ολυμπιακής, μαζί με τους δύο συνεργούς του, είχαν βρει τρόπο να νοθεύουν τις πιστοποιημένες εξετάσεις που διενεργούσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Αυστρίας, σε συνεργασία με εγχώρια εταιρεία. Με αυτό τον τρόπο, είχαν καταφέρει να προμηθεύσουν 15 υποψήφιους πιλότους με την απαραίτητη άδεια.

Οι εικονικές βεβαιώσεις

Το ποσό των 2.000 ευρώ, έδωσε τον περασμένο Ιανουάριο στα μέλη της συμμορίας, μια υποψήφια πιλότος, που ήταν εγγεγραμμένη σε σχολή της Πολωνίας. Με αυτά τα χρήματα, προμηθεύτηκε… "εικονική" βεβαίωση σπουδών από σχολή πιλότων της Θεσσαλονίκης, για να μπορέσει χωρίς να κινεί υποψίες, να έρθει στην Ελλάδα και να περάσει τις θεωρητικές εξετάσεις με τη βοήθεια της εγκληματικής οργάνωσης.

Η συγκεκριμένη σχολή, ανήκε στον ένα από τους 3 συλληφθέντες, που είχαν "ενορχηστρώσει" την παράνομη δραστηριότητα. Είναι ενδεικτικό ότι σε αρκετές περιπτώσεις, οι υποψήφιοι, χωρίς να εμφανιστούν ποτέ, λάμβαναν την βεβαίωση, την οποία στη συνέχεια κατέθεταν προκειμένου να είναι σε θέση να εξεταστούν στα θεωρητικά μαθήματα για την απόκτηση άδειας χειριστή αεροσκάφους.

Σε μια άλλη περίπτωση στις 21 Φεβρουαρίου, τα μέλη της συμμορίας, έχουν καταγραφεί να συνεννοούνται προκειμένου να λάβει εικονική βεβαίωση παρακολούθησης μαθημάτων στη σχολή της Θεσσαλονίκης, ένας υπήκοος Ιταλίας, στέλεχος της πολεμικής αεροπορίας στη χώρα του. Ο αλλοδαπός πιλότος, είχε προσεγγίσει την εγκληματική οργάνωση, για να αποκτήσει άδεια χειριστή αεροσκάφους (ATPL).

Στις 8 Μαρτίου, η συμμορία θα αναλάβει να "εξυπηρετήσει" έναν Έλληνα πιλότο, κάτοχο Αμερικανικής άδειας, προκειμένου να αποκτήσει παράτυπα την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή (EASA). Στις καταγεγραμμένες συνομιλίες, τα μέλη της οργάνωσης ζητούν 2.000-3.000 ευρώ από τον άνδρα για να του εκδώσουν την εικονική βεβαίωση παρακολούθησης και 600 ευρώ για το κάθε μάθημα εξέτασης.

Πηγή:https://www.thetoc.gr/