ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Δίπλωμα οδήγησης στα 17 – Τι ισχύει

Δίπλωμα οδήγησης στα 17 – Τι ισχύει

Η δυνατότητα απόκτησης διπλώματος από την ηλικία των 17 ετών έχει θεσμοθετηθεί εδώ και μια διετία, αλλά υπάρχουν όροι και διαδικασίες.

Ένα ζήτημα που μας απασχόλησε πρόσφατα, με αφορμή δυστυχώς μια σειρά θανατηφόρων ατυχημάτων, ήταν μέχρι ποια ηλικία θα πρέπει κάποιος να οδηγεί.

Στον αντίποδα, με το νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και με το ειδικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, από τις 3-11-2021, έχει μειωθεί κατά ένας έτος, σε σχέση με το παρελθόν, το όριο ηλικίας για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης.

Οι 17άρηδες, λοιπόν, μπορούν να δίνουν κανονικά εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης υποχρεωτικά όμως με τη συνοδεία συνοδηγού άνω των 25 ετών, κάτοχο διπλώματος με ημερομηνία έκδοσης άνω των πέντε ετών και με καθαρό point system.

Όσοι νέοι αποκτούν το συγκεκριμένο δίπλωμα θα έχουν τη δυνατότητα να οδηγούν μονάχα εντός της περιφέρειας που κατοικούν και το όχημα τους πρέπει να φέρει ειδικό σήμα.

Κανονικό δίπλωμα δίνεται χωρίς εξετάσεις μόλις ο 17χρονος συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και μέσα σε αυτό το διάστημα του ενός έτους δεν έχει εμπλακεί σε ατύχημα. Εναλλακτικά θα πρέπει να δώσει ξανά εξετάσεις.

Ποιο είναι το πλαίσιο των εξετάσεων

  • Διπλός έλεγχος ταυτοπροσωπίας μέσα από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη.
  • Υποχρεωτική τοποθέτηση κάμερας υψηλής ευκρίνειας με δυνατότητα λήψης 360 μοιρών εντός του οχήματος εξέτασης. Η αποσπώμενη μνήμη θα πρέπει να παραδοθεί εντός 24ώρου από τον εξεταστή στη σχετική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών.
  •  Οι κάμερες των οχημάτων είναι ιδιοκτησία του Υπουργείου, ενώ το υλικό που προκύπτει αποθηκεύεται για 6 μήνες με δυνατότητα δειγματοληπτικού ελέγχου.
  • Σε περίπτωση καταγγελίας ή πρόκλησης ατυχήματος το υλικό εξετάζεται υπηρεσιακά.
  • Διευρύνεται το σώμα εξεταστών και κάθε δημόσιος υπάλληλος μπορεί να αιτηθεί ύστερα από σχετική εκπαίδευση και πιστοποίηση. Δεν θα υπάρχουν ιδιώτες εξεταστές.
  • Προβλέπεται η δυνατότητα δημιουργίας μητρώου εποπτών από στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι επόπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τη διαδικασία εξέτασης.
  • Ο εκπαιδευτής θα βρίσκεται στη θέση του συνοδηγού.