ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Ο Μαγιορκίνης προειδοποιεί για τον δάγκειο πυρετό: Σύμμαχοί του η ζέστη και το ασιατικό κουνούπι "Τίγρης"
Featured

Ο Μαγιορκίνης προειδοποιεί για τον δάγκειο πυρετό: Σύμμαχοί του η ζέστη και το ασιατικό κουνούπι "Τίγρης"

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξηγεί τι συμβαίνει με τον δάγκειο πυρετό. Σύμμαχοί του η άνοδος της θερμοκρασίας και το ασιατικό κουνούπι "Τίγρης".

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μίλησε για τη νέα έξαρση κρουσμάτων δάγκειου πυρετού, μετά τις σχετικές δηλώσεις του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

"Πριν από 100 χρόνια, μεταξύ 1927-1928, υπάρχουν καταγραφές για δάγκειο πυρετό στην Ελλάδα, με χιλιάδες κρούσματα να αναφέρονται στις εφημερίδες. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν τεστ, οπότε η διάγνωση γινόταν με τα συμπτώματα που έβλεπαν οι άνθρωποι, κατά βάση τον πυρετό ", επεσήμανε, αρχικά, ο κ. Μαγιορκίνης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Σημείωσε ακόμη, ότι ο δάγκειος πυρετός είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται με τα κουνούπια. Επί της ουσίας, το αφρικανικό κουνούπι "Τίγρης" είναι αυτό που τον μεταδίδει αποτελεσματικότερα, το οποίο ευτυχώς δεν ενδημεί στην Ελλάδα.

"Στη χώρα μας υπάρχει το ασιατικό κουνούπι "Τίγρης", το οποίο δεν τσιμπάει πολλούς ανθρώπους. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται μεν μικροεπιδημίες στην Ιταλία και την Ισπανία, στην Ελλάδα όμως δεν περιμένουμε επιδημία της τάξης του '27-'28", ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, ενώ προσέθεσε:

"Χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα που δεν το εμφανίζουν όλοι είναι αυτό που λέμε "πυρετός που σπάει κόκαλα", δηλαδή πονάνε τα οστά τόσο πολύ λες και σου τα έχουν σπάσει, ενώ μπορεί να εκδηλωθεί και αιμορραγικός πυρετός".

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι ο δάγκειος πυρετός δεν προσβάλλει όλες τις ηλικίες, ενώ σε ερώτηση για το αν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, απάντησε κατηγορηματικά "όχι".

Πηγή:https://www.thetoc.gr/