ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Ερχονται αυξήσεις "φωτιά" στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος - Ανατιμήσεις έως 50% τον Ιούνιο
Featured

Ερχονται αυξήσεις "φωτιά" στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος - Ανατιμήσεις έως 50% τον Ιούνιο

Γιατί κινδυνεύουμε με αυξήσεις 20-50% στα τιμολόγια του Ιουνίου.

To ηλεκτρικό ρεύμα τρέχει με… 80 για τον μήνα Μάιο και πλέον είναι πολύ δύσκολο να αποφύγουν τα εκατομμύρια νοικοκυριά τις διψήφιες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος κατά τον Ιούνιο, μήνα κατά τον οποίο οι μετεωρολόγοι ήδη προειδοποιούν ότι θα χρειαστούμε περισσότερο τα κλιματιστικά.

Η αγορά προεξοφλεί την αύξηση της ζήτησης και στέλνει για τον μήνα Μάιο την τιμή χονδρικής στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 60,11 ευρώ στο τέλος Απριλίου. Η εικόνα δεν πρόκειται να αλλάξει καθώς πλέον υπολείπονται μόλις δύο συνεδριάσεις για να κλείσει ο μήνας. Αύριο το απόγευμα θα "κλειδώσει" ο μέσος όρος και τα μεσάνυχτα της Παρασκευής οι καταναλωτές θα μάθουν τα… νέα από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αύξηση της τιμής χονδρικής που θα κλειδώσει στην περιοχή του 30% και πάνω, θα παρασύρει και τα πράσινα τιμολόγια- στα οποία έχουν εγγραφεί περίπου οι 9 στους 10 οικιακοί καταναλωτές- και τα κίτρινα. Θα γλιτώσουν τις ανατιμήσεις μόνο όσοι έχουν επιλέξει τα μπλε σταθερά τιμολόγια, τα οποία ειδικά για τον μήνα Ιούνιο αναμένεται να αποδειχτούν και τα πιο οικονομικά για τα νοικοκυριά.

Οι καταναλώσεις του Μαίου, θα χρεωθούν με τιμές κιλοβατώρας που θα κυμανθούν από τα 9,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα μέχρι και τα 11,7 λεπτά ανάλογα με τον όγκο της κατανάλωσης, το αν η πληρωμή θα είναι εμπρόθεσμη ή όχι και φυσικά ανάλογα με τον πάροχο. Αυτές οι τιμές προέκυψαν με βάση τις τιμές χονδρικής του Απριλίου οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τα τιμολόγια του Ιουνίου τα οποία θα υπολογιστούν με τιμές χονδρικής 80 ευρώ.

Στα πράσινα τιμολόγια, οι πάροχοι έχουν τον τρόπο να απορροφήσουν μέρος των ανατιμήσεων που προκαλεί η αύξηση της χονδρικής και αυτό δεν είναι άλλο από την αύξηση των ποσοστών έκπτωσης που γίνονται στις τιμές λιανικής. Λαμβάνοντας ως παράδειγμα το τιμολόγιο της ΔΕΗ που είναι και ο μεγαλύτερος πάροχος, αποτυπώνεται το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση για τον επόμενο μήνα με βάση και το ποσοστό έκπτωσης που θα ανακοινωθεί από την εταιρεία το βράδυ της Παρασκευής

Για τον μήνα Μάιο, με τιμή χονδρικής στα 60 ευρώ και ποσοστό έκπτωσης στο 10%, η ΔΕΗ χρεώνει προς 10,65 λεπτά τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, προς 11,7 λεπτά τις μεγαλύτερες καταναλώσεις και προς 7,8 λεπτά το νυχτερινό τιμολόγιο. Για τον μήνα Ιούνιο, τα σενάρια είναι τα εξής:

1. Αν η τιμή χονδρικής κλείσει στα 80 ευρώ (που είναι και το πιθανότερο) και ταυτόχρονα παραμείνει το ποσοστό έκπτωσης στο 10%, τότε η τιμή λιανικής της κιλοβατώρας θα εκτοξευτεί στα 16,1 λεπτά για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, στα 17,2 λεπτά για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις και στα 13,3 λεπτά για το νυχτερινό. Μιλάμε δηλαδή για ποσοστά ανατίμησης 51%, 47% και 70% αντίστοιχα. Αυτό το σενάριο (που είναι και το δυσμενέστερο) δεν είναι πιθανό να επιβεβαιωθεί καθώς και τους προηγούμενους μήνες είχε ληφθεί απόφαση για αύξηση στα ποσοστά έκπτωσης ώστε να συγκρατηθούν οι ανατιμήσεις.

2. Με αύξηση του ποσοστού έκπτωσης από το 10% που είναι σήμερα στο 20%, θα έχουμε τιμή λιανικής 14,5 λεπτά για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, 15,4 λεπτά για τις επόμενες και 12 λεπτά για το νυχτερινό. Τα ποσοστά ανατίμησης θα κυμανθούν στο 36%, στο 32% και στο 53% αντίστοιχα.

3. Αν υπάρξει ακόμη πιο γενναιόδωρη αύξηση του ποσοστού έκπτωσης στο 30% -που είναι πολύ δύσκολο καθώς η αύξηση της έκπτωσης θα υπερκαλύπτει την αύξηση στην τιμή χονδρικής- θα έχουμε λιανική 12,9 λεπτά για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, 13,7 λεπτά για τις επόμενες 500 και 10,7 λεπτά για το νυχτερινό. Άρα και πάλι προκύπτουν ποσοστά αύξησης 21% για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, 17% για τις επόμενες και 37% για το νυχτερινό.

Από τη στιγμή που η τιμή των "πράσινων" τιμολογίων θα αυξηθεί στα επίπεδο των 13-15 λεπτών -και με δεδομένο ότι ουδείς γνωρίζει αν η αυξημένη ζήτηση του καλοκαιριού θα σπρώξει τις τιμές λιανικής υψηλότερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού- είναι πιθανό να υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον για τα μπλέ – σταθερά τιμολόγια. Σε αυτά η τιμή κλειδώσει για 6 έως 12 μήνες και ο καταναλωτής απαλλάσσεται από το άγχος των διακυμάνσεων στην χονδρική. Αυτή τη στιγμή, τα μπλε τιμολόγια προσφέρουν χρεώσεις από 9,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα μέχρι και 16 λεπτά. Χρειάζεται όμως προσοχή αφενός στο πάγιο (που μπορεί να φτάνει και στα 10 ευρώ τον μήνα) αλλά και στους όρους βάσει των οποίων "κλειδώνει" η τιμή στο συγκεκριμένο επίπεδο (πχ εμπρόθεσμη πληρωμή λογαριασμού).

Πηγή:https://www.thetoc.gr/