ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καιρός: Έρχεται ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού - Πού θα δείξει πάνω από 40 βαθμούς ο υδράργυρος
Ο πρώτος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού ξεκινάει από σήμερα και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή.
Ο Θοδωρής Κολυδάς σε ανάρτησή του εξήγησε τι είναι καύσωνας και που θα φτάσει η θερμοκρασία τις επόμενες ήμερες.
"ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ- ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΤΕΩΓΡΑΜΜΑΤΑ
Παρότι στη διεθνή ορολογία δεν υπάρχει κοινός ορισμός του καύσωνα, σημειώνουμε οτι τα κριτήρια για τον ορισμό του διαφοροποιούνται ανάλογα με τη γεωγραφική θέση και τις κλιματικές συνθήκες μιας περιοχής. Για παράδειγμα, ενώ στις Σκανδιναβικές χώρες τιμές της θερμοκρασίας περί τους 35 βαθμούς θεωρούνται ότι αγγίζουν τα όρια του "καύσωνα", για την περιοχή μας χαρακτηρίζονται φυσιολογικές. Αντίθετα, τιμές περί τους 40 βαθμούς, ενώ για τους κατοίκους της Σαχάρας ή της Σαουδικής Αραβίας θεωρούνται μάλλον κανονικές, για τη χώρα μας χαρακτηρίζονται ως τιμές "καύσωνα".
Στο άρθρο σύντομη ανάλυση των προγνωστικών δεδομένων με παράδειγμα την περιοχή της Αθήνας. Μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε πόλη".
Σύμφωνα με ανάρτηση του μετεωρολόγου Γιώργου Τσατραφύλλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την Τετάρτη 25 Ιουνίου αναμένεται να επηρεάσουν τη χώρα θερμές αέριες μάζες από την Αφρική δημιουργώντας τις πρώτες συνθήκες καύσωνα του φετινού καλοκαιριού.
Ο μετεωρολόγος τόνισε επίσης πως 7 περιοχές της χώρας θα επηρεαστούν περισσότερο από τις υπόλοιπες από τον καύσωνα και θα δουν τον υδράργυρο να ανεβαίνει επικίνδυνα.
Οι περιοχές αυτές είναι οι εξής: Θεσσαλία, Κιλκίς, Σέρρες, Πελοπόννησος, Βοιωτία, Αιτωλοακαρνανία, Αττική.
Η ανάρτηση Τσατραφύλλια
"Αφρικανικός καύσωνας από την Τετάρτη στη χώρα..."
Καλημέρα!
- Μετά το δροσερό διάλειμμα με τις βροχές και τα ζωηρά μελτέμια, από την Τετάρτη 25/6 θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της Αφρικής, αφού διανύσουν από τα δυτικά τη Μεσόγειο θα επηρεάσουν και τη χώρα μας, δημιουργώντας τις πρώτες συνθήκες καύσωνα του φετινού καλοκαιριού μέχρι και την Παρασκευή 27/6.
- Από το Σάββατο η θερμοκρασία θα αρχίσει να πέφτει (για λίγο ) καθιστώντας τη ζέστη υποφερτή.
- Οι θερμοκρασίες στον παρακάτω πίνακα είναι ενδεικτικές, θα επικαιροποιούνται όπου χρειάζεται.
- Επίσης από υψηλές θερμοκρασίες θα επηρεαστούν και άλλες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας".
Ο καιρός σήμερα
Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), την Τετάρτη αναμένεται γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις περιμένουμε στα ορεινά της Μακεδονίας το μεσημέρι – απόγευμα.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 38 με 39, στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου και τη νότια Κρήτη τους 35 και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά της Μακεδονίας τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 38 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 37 βαθμούς Κελσίου.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 38 και τοπικά έως 39 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 και στη νότια Κρήτη τοπικά έως 35 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 39 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 38 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα το μεσημέρι – απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 37 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός την Πέμπτη
Γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά το μεσημέρι – απόγευμα.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο τοπικά έως 6.
Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 38 με 40, στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός την Παρασκευή
Γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα, όμως το μεσημέρι – απόγευμα κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στα βόρεια θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μικρής διάρκειας καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός το Σάββατο 28-06-2025
Γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα με λίγες νεφώσεις το μεσημέρι-απόγευμα στα ηπειρωτικά ορεινά, όπου υπάρχει πιθανότητα για τοπικούς όμβρους. Τις βραδινές ώρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στη Θράκη, τα νότια τμήματα της Μακεδονίας και τις Σποράδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα πελάγη 6 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 2 με 3 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός την Κυριακή
Στη Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά παροδικές νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά αρχικά ανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και από το μεσημέρι από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.