ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΟΤΕ: «Τρέχουν» οι συνδέσεις για οπτική ίνα – Πώς πηγαίνουν Payzy και Cosmote TV - Αύξηση ρεκόρ στους πελάτες FTTH - Επεκτείνεται σταθερά το δίκτυο, έρχεται νέο πρόγραμμα επιδότησης - Το 5G και οι ενστάσεις για το μέρισμα

ΟΤΕ: «Τρέχουν» οι συνδέσεις για οπτική ίνα – Πώς πηγαίνουν Payzy και Cosmote TV - Αύξηση ρεκόρ στους πελάτες FTTH - Επεκτείνεται σταθερά το δίκτυο, έρχεται νέο πρόγραμμα επιδότησης - Το 5G και οι ενστάσεις για το μέρισμα

Νέα αύξηση των συνδρομητών ευρυζωνικών υπηρεσιών καταγράφει ο ΟΤΕ, προσελκύοντας την πλειονότητα των καθαρών νέων συνδέσεων της αγοράς στο τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Όπως προκύπτει από την εξέταση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου για την περασμένη χρήση, υπήρξε αύξηση των συνδρομητών ευρυζωνικών υπηρεσιών κατά 2,8% σε σύγκριση με το τέλος του 2021, σε 2,318 εκατομμύρια. Με βάση τα στοιχεία, η διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων στις συνολικές γραμμές σταθερής ανήλθε στο 86% στο τέλος του 2022, από 83% έναν χρόνο πριν.

Παράλληλα, ο ΟΤΕ κατέγραψε ακόμα ένα τρίμηνο αύξησης των συνδρομητών που απολαμβάνουν υπηρεσίες οπτικής ίνας (FTTx), κατά

26,1% σε ετήσια βάση, με 18χιλιάδες καθαρές προσθήκες στο τρίμηνο. Ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών ανήλθε σε 1,448 εκατ., με τη διείσδυση των υπηρεσιών οπτικής ίνας επί της συνολικής ευρυζωνικής βάσης να είναι αυξημένη κατά 11,5 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση, φτάνοντας στο 62,5%. Το ποσοστό των συνδρομητών που απολαμβάνουν ταχύτητες 100Mbps ή μεγαλύτερες άγγιξε το 44% των συνδέσεων οπτικών ινών στο τέλος του 2022, σε σύγκριση με το 25% ένα χρόνο πριν, ενισχυμένο από την πρωτοβουλία της εταιρείας να αναβαθμίσει δωρεάν τις ταχύτητες, όπου ήταν εφικτό.

Επεκτείνεται το δίκτυο FTTH

Ταυτόχρονα, ο ΟΤΕ ανταποκρινόμενος στην αυξανόμενη ζήτηση επεκτείνει συνεχώς το δίκτυό του FTTH. Στο τέλος του 2022 το δίκτυό του κάλυπτε συνολικά 911 χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ διατηρείται ο στόχος να φτάσει περίπου τα 1,4 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2023. Στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 οι πελάτες FTTH κατέγραψαν αύξηση ρεκόρ, κατά 27 χιλιάδες, με τη συνολική συνδρομητική βάση να αγγίζει τους 137 χιλιάδες. Το συνολικό ποσοστό διείσδυσης στις υποδομές FTTH του ΟΤΕ αυξήθηκε σε 16% στο τέλος του έτους, από 11% ένα χρόνο νωρίτερα.

Όπως τονίζει η εταιρεία, σε αυτό συνέβαλαν η αυξημένη διαθεσιμότητα του δικτύου και οι στοχευμένες προωθητικές ενέργειες. Επίσης γίνεται γνωστό πως ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης (κουπόνι) για συνδέσεις FTTH αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2023, το οποίο σε συνδυασμό με το επενδυτικό πλάνο του ΟΤΕ και τις στοχευμένες προωθητικές ενέργειες, θα ενισχύσει περαιτέρω την πελατειακή βάση και τη μετακίνηση των πελατών σε υψηλότερες ταχύτητες, με θετικό αντίκτυπο στα έσοδα, αναφέρει η εταιρεία.

Στην κινητή τηλεφωνία, ο ΟΤΕ συνεχίζει να επεκτείνει το 5G δίκτυό του, υπερβαίνοντας όπως αναφέρει χαρακτηριστικά τον φιλόδοξο στόχο για πληθυσμιακή κάλυψη 80% μέχρι το τέλος του 2022. Η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο το90% για το τέλος του 2023. Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες 37 πόλεις στην Ελλάδα καταγράφουν ήδη κάλυψη άνω του 90%, ενώ οι ταχύτητες υπερβαίνουν σε κάποιες περιοχές το 1Gbps.

Η Cosmote TV και το Payzy

Όσο για τους συνδρομητές τηλεόρασης του ΟΤΕ, διαμορφώθηκαν στο τέλος του 2022 σε 643χιλιάδες, αυξημένοι κατά 3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, παρά τον έντονο ανταγωνισμό και την εκτεταμένη πειρατεία. Η εταιρεία αναφέρει πως αξιοποιεί την προηγμένη πλατφόρμα streaming και συνεχίζει να επενδύει προκειμένου να παρέχει πλούσιο τηλεοπτικό περιεχόμενο. Σε ό,τι αφορά στο «payzy by COSMOTE», την εφαρμογή ηλεκτρονικών συναλλαγών και πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου που λάνσαρε ο ΟΤΕ μέσω της θυγατρικής του COSMOTE Payments, η εταιρεία αναφέρει πως η νέα υπηρεσία κερδίζει συνεχώς έδαφος στην αγορά, με το συνολικό αριθμό των χρηστών να υπερβαίνει ήδη τους 94 χιλιάδες, με τη διοίκηση να αναφέρει στη χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών πως ανέρχεται στους 100 χιλιάδες.

Τι έγινε με το μέρισμα

Στην τηλεδιάσκεψη, ο επικεφαλής του Ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ, μίλησε για τη συνέχιση της επενδυτικής στρατηγικής του Ομίλου, εστιάζοντας στην υποδομή FTTH, στα δίκτυα 5G και στην ψηφιακοποίηση όλων των σημείων επαφής με τον πελάτη, ενώ γνωστοποίησε πως οι επενδύσεις του Ομίλου για το 2023 αναμένεται να διατηρηθούν στα επίπεδα των 640 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε το newmoney, η διοίκηση τοποθετήθηκε για την αναπροσαρμογή της Πολιτικής Αμοιβών των Μετόχων του ΟΤΕ, καθώς και για το ύψος του μερίσματος (σ.σ. η διοίκηση θα προτείνει τη διανομή μικτού μερίσματος ύψους 0,5765 ευρώ ανά μετοχή, +3,3% σε ετήσια βάση αλλά κάτω από την εκτίμηση του consensus για 0,6070 ευρώ ανά μετοχή) αναφέρθηκε πως υφίσταται one-off υποχρέωση πληρωμής φόρων 120 – 140 εκατ. ευρώ το 2023, η οποία αντισταθμίζεται μόνο εν μέρει από τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των λειτουργικών κερδών.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από https://www.newmoney.gr/