ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Ποιοι και πότε θα λάβουν προκαταβολή επικουρικής σύνταξης - Ποιοι δεν δικαιούνται

Ποιοι και πότε θα λάβουν προκαταβολή επικουρικής σύνταξης - Ποιοι δεν δικαιούνται

Πράσινο φως για την καταβολή προκαταβολής επικουρικής σύνταξης σε πέντε μέρες από σήμερα, δηλαδή στις 15 Μαρτίου άναψε χθες το Υπουργείο Εργασίας.

Πράσινο φως για την καταβολή προκαταβολής επικουρικής σύνταξης σε πέντε μέρες από σήμερα, δηλαδή στις 15 Μαρτίου άναψε χθες το Υπουργείο Εργασίας, με ανακοίνωσή του.

Δικαιούχοι θα είναι βασικά όσοι έχουν αιτηθεί επικουρική σύνταξη έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022, έχουν λάβει οριστική κύρια σύνταξη, αλλά δεν έχουν λάβει ακόμη επικουρική σύνταξη.

Σημειώνεται πως αρχικά η προκαταβολή επικουρικής σύνταξης κάλυπτε μόνο όσους έχουν αιτηθεί επικουρική σύνταξη έως και την 30η Ιουνίου 2022, αλλά το διάστημα διευρύνθηκε κατά 6 μήνες.

Υπενθυμίζεται πως για τη λήψη της προκαταβολής επικουρικής σύνταξης δεν απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου - και ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης, για επικουρικές συντάξεις γήρατος.

Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας, καθώς και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου.

Με άλλα λόγια, εάν κάποιος που πληροί τις προϋποθέσεις περιμένει έναν χρόνο (σ.σ. από το Ιανουάριο του 2022 έως το Ιανουάριο του 2023) να πάρει την επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος, θα εισπράξει έως τα μέσα Μαρτίου εφάπαξ ποσό 1.200 ευρώ (100 ευρώ επί 12 μήνες αναμονής), εάν περιμένει δύο χρόνια 2.400 ευρώ κ.ο.κ.

Με την ίδια χθεσινή ανακοίνωση ξεκαθαρίζεται πιο αναλυτικά πως δικαιούχοι της προκαταβολής δεν θα είναι μόνο εκείνοι οι ασφαλισμένοι για τους οποίους έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη, αλλά και εκείνοι που έχουν συμπληρώσει κατ΄ελάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης).

Το ακριβές πλήθος των δικαιούχων προκαταβολής επικουρικής σύνταξης θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι σχετικοί έλεγχοι.

Ποιοι δεν θα λάβουν προκαταβολή

Όσοι ασφαλισμένοι δεν λάβουν την προκαταβολή της επικουρικής σύνταξης στις 15 Μαρτίου αυτό οφείλεται στους εξής λόγους:

- δεν πληρούν σωρευτικά τις προϋποθέσεις λήψης της προκαταβολής (τουλάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης, προηγούμενη έκδοση κύριας σύνταξης κ.λπ.) ή

- οι αιτήσεις λήψης επικουρικής έχουν ορισμένα νομικά ή τεχνικά προβλήματα για τα οποία οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα έρθουν σε επικοινωνία με τους ασφαλισμένους για να αντιμετωπιστούν ή


- έχουν εκδοθεί εντός του πρώτου 15νθημέρου του Μαρτίου οι οριστικές επικουρικές συντάξεις τους και οι εν λόγω ασφαλισμένοι θα τις λάβουν το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου μαζί με τα αναλογούντα αναδρομικά.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος προκαταβολών επικουρικών συντάξεων μετά το πέρας του τρέχοντος μηνός. Μ΄άλλα λόγια, οι μόνες προκαταβολές επικουρικών συντάξεων θα δοθούν (στις 15 Μαρτίου 2023) για εκείνους που υπέβαλαν αίτηση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και όχι για εκείνους που υπέβαλαν από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Επίσης, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, το ποσό το οποίο θα λάβουν οι δικαιούχοι συνταξιούχοι στις 15 Μαρτίου θα αφορά το διάστημα από το μήνα αίτησης σύνταξης τους έως και τον Ιανουάριο του 2023.

Παράδειγμα

Έστω για παράδειγμα συνταξιούχος αιτήθηκε επικουρική σύνταξη γήρατος τον Ιανουάριο του 2022.

Εφόσον πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, θα λάβει προκαταβολή επικουρικής για 12 μήνες, δηλαδή για το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου 2022- Ιανουαρίου 2023. Το ποσό που δικαιούται ανέρχεται σε 1200 ευρώ (12 μήνες Χ 100 ευρώ προκαταβολή).

Όταν εκδοθεί η οριστική επικουρική σύνταξή του, θα λάβει αναδρομικά τη διαφορά μεταξύ της προκαταβολής και της οριστικής, μαζί και ολόκληρη την οριστική επικουρική σύνταξη για το χρόνο από τον Φεβρουάριο του 2023 μέχρι και το μήνα έκδοσης της.

Σε σχέση με το παραπάνω παράδειγμα, ο συνταξιούχος, έστω ότι λάβει την οριστική επικουρική σύνταξη του -έστω 170 ευρώ/μήνα- τον Ιούνιο του 2023. Τότε θα λάβει αναδρομικά:

α) το ποσό των 840 ευρώ (διαφορά προκαταβολής -οριστικής επικουρικής σύνταξης ύψους 70 ευρώ/μήνα Χ 12 μήνες)

β) το ποσό των 850 ευρώ (170 ευρώ/μήνα Χ 5 μήνες για το διάστημα Φεβρουαρίου – Ιουνίου 2023). Συνολικά, δηλαδή θα λάβει το ποσό των 1.690 ευρώ (840 ευρώ + 850 ευρώ), πέραν των προκαταβολών του Μαρτίου 2023 (1.200 ευρώ).

Πηγή:https://www.thetoc.gr/