ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Κατώτατος μισθός: Αύριο, Παρασκευή οι ανακοινώσεις για την αύξηση

Κατώτατος μισθός: Αύριο, Παρασκευή οι ανακοινώσεις για την αύξηση

Αύριο, Παρασκευή στις 10 π.μ θα συναντηθεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Η συνάντηση θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδάκης θα παραχωρήσει στις 11 π.μ  συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Υπενθυμίζεται πως η νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου 2023, όπως είχε διαβεβαιώσει πρόσφατα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ενώ το επικρατέστερο σενάριο είναι η νέα αύξηση να είναι γύρω στο 7,75% . Δηλαδή ο κατώτατος μισθός να “σκαρφαλώσει” στα 768 ευρώ μεικτά, από 713 ευρώ που είναι σήμερα.

Διευκρινίζεται ότι το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας θα παραμείνει στα 200 ευρώ.

Ποια επιδόματα της ΔΥΠΑ θα αυξηθούν

Μια σειρά από επιδόματα της ΔΥΠΑ θα αυξηθούν με την νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Μερικά από αυτά είναι:

  • Επίδομα ανεργίας:  Το μηνιαίο ποσό ανέρχεται σήμερα στα 438 ευρώ. Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.
  • Βοήθημα ανεργίας για αυτοαπασχολουμένους: Αυτό σήμερα διαμορφώνεται στα 438 ευρώ.
  • Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας: Αυτό ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
  • Βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας: Αυτό ισούται  με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
  • Ειδικό βοήθημα ύστερα από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων: Αυτό ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή σήμερα είναι στα 262,65 ευρώ.
  • Ειδικά εποχικά βοηθήματα: Οι οικοδόμοι εισπράττουν το 70% του 37πλάσιου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή σήμερα ανέρχεται στα 825 ευρώ.
  • Ειδική παροχή μητρότητας: Αυτή ισούται με τον κατώτατο μισθό.

Πηγή:https://www.enikos.gr/