ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Ξεκινούν από 1η Απριλίου οι πληρωμές με κάρτες σε ταξί και λαϊκές αγορές

Ξεκινούν από 1η Απριλίου οι πληρωμές με κάρτες σε ταξί και λαϊκές αγορές

Τη δυνατότητα να πληρώνουν με κάρτες σε ταξί, τις λαϊκές αγορές και τα περίπτερα έχουν από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Απριλίου όλοι οι πολίτες.

Τη δυνατότητα να πληρώνουν με κάρτες σε ταξί, τις λαϊκές αγορές και τα περίπτερα έχουν από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Απριλίου όλοι οι πολίτες. Οι δύο παρατάσεις που είχαν δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών έδωσε τη δυνατότητα σε 35 κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας να προμηθευτούν το τερματικό μηχάνημα και να το εγκαταστήσουν στις επιχειρήσεις τους.

Ετσι λοιπόν, από την Δευτέρα όσοι επιθυμούν μπορούν να πληρώνουν με τη χρεωστική ή την πιστωτική τους κάρτα στους 35 κλάδους που έχει επεκταθεί η υποχρέωση να έχουν τερματικά. Σε διαφορετική περίπτωση δηλαδή, είτε εφόσον δεν έχουν εγκαταστήσει POS, είτε δεν κάνουν αποδεκτή την κάρτα θα επιβάλλονται πρόστιμα που ανέρχονται στο ποσό των 1.500 ευρώ. Η φορολογική διοίκηση θα είναι σε εγρήγορση τη Δευτέρα, ενώ αναμένεται να πραγματοποιήσει έκτακτους ελέγχους στην αγορά.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία στους επαγγελματίες που δεν αποδέχονται τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή δεν εγκαταστήσουν POS, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ. Τα πρόστιμα επιβάλλονται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου της Υπηρεσίας στην οποία υπάγονται τα ελεγκτικά όργανα που διαπίστωσαν την παράβαση. Σε περίπτωση που η υπηρεσία στην οποία υπάγονται τα ελεγκτικά όργανα δεν είναι αρμόδια για την επιβολή κύρωσης, τα πρόστιμα επιβάλλονται με απόφαση αρμοδίου οργάνου της Υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την επιβολή κύρωσης, στην οποία διαβιβάζεται η σχετική έκθεση ελέγχου.

Επίσης όσοι επαγγελματίες δεν δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό στο διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε., επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ. Επίσης, η μη υποβολή δήλωσης διόρθωσης στις περιπτώσεις απενεργοποίησης Επαγγελματικού Λογαριασμού νοείται ως μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού και θα επιβάλλεται επίσης πρόστιμο 1.000 ευρώ. Οσοι καθυστερήσουν δε, να δηλώσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμού θα επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ.

Σημειώνεται ότι όλοι οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας υποχρεούνται να ενεργοποιήσουν το σύστημα IRIS μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Μάλιστα υποχρεούνται να δέχονται πληρωμές μέσω του ανωτέρω συστήματος το οποίο δεν έχει καμία προμήθεια για τους καταναλωτές, ενώ για τους επαγγελματίες είναι σχετικά μικρή.

Σε ότι αφορά τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS , όλα δείχνουν ότι δεν θα χρειασθεί νέα παράταση. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1, "μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί 135 χιλιάδες διασυνδέσεις σε όλη την Ελλάδα, ουσιαστικά έχουμε ξεπεράσει τα μέσα της διαδρομής εάν σκεφτούμε ότι το σύνολο των διασυνδέσεων που αναμένουμε μέχρι τέλος Απριλίου είναι 250 χιλιάδες περίπου"

Μιλώντας για τις προμήθειες των συναλλαγών ο κ. Τσάπαλος δήλωσε: "Βρισκόμαστε σε συζητήσεις και με τις τράπεζες και με τις εταιρείες των POS προκειμένου να καταλήξουμε έστω για μικρές συναλλαγές έως 10€ να υπάρξουν μειωμένες χρεώσεις σε σχέση με αυτές που υπάρχουν σήμερα. Η δεύτερη πρόνοια είναι ότι έχουμε θεσπίσει το σύστημα IRIS το οποίο είναι ένα σύστημα αμέσων πληρωμών χωρίς προμήθεια για τον πελάτη και με εξαιρετικά χαμηλότερες προμήθειες για τον επιχειρηματία. Αν υιοθετήσει το σύστημα IRIS ο επιχειρηματίας θα δει μέχρι και 50% φθηνότερες προμήθειες σε σχέση με αυτές που επωμίζεται τώρα σε μια συναλλαγή με POS".

Πηγή:https://www.thetoc.gr/