ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Αυτές είναι οι αυξήσεις που θα δουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και αυταπασχολούμενοι από το 2025

Αυτές είναι οι αυξήσεις που θα δουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και αυταπασχολούμενοι από το 2025

Τα εκατομμύρια των μισθωτών και των συνταξιούχων μπορούν να σχηματίσουν μια πρώτη εικόνα για το πώς μεταφράζεται στην πράξη το σχέδιο της κυβέρνησης.

Στο τέλος Απριλίου, η κυβέρνηση καταθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και εκεί θα αποτυπωθούν όλοι οι στόχοι και τα μέτρα οικονομικής πολιτικής που προγραμματίζονται για το 2025.

Ουσιαστικά, στο συγκεκριμένο κείμενο θα αποτυπωθεί η πρόθεση να μειωθούν περαιτέρω οι ασφαλιστικές εισφορές ώστε να αυξηθούν περαιτέρω οι καθαρές αποδοχές των μισθωτών (με ταυτόχρονη μείωση και του εργοδοτικού κόστους) αλλά και η συνέχιση της πολιτικής αύξησης του εισοδήματος των συντάξεων με ένα ποσοστό που θα προκύπτει από το άθροισμα του ρυθμού ανάπτυξης και του προβλεπόμενου πληθωρισμού.

Ουσιαστικά, μετά και τις χθεσινές εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών, τα εκατομμύρια των μισθωτών και των συνταξιούχων μπορούν να σχηματίσουν μια πρώτη εικόνα για το πώς μεταφράζεται στην πράξη αυτό το σχέδιο.

Αυτές είναι οι αυξήσεις που θα δουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και αυταπασχολούμενοι από το 2025

1. Συνταξιούχοι: Οι αυξήσεις που πήραν οι συνταξιούχοι από την 1/1/2024 ήταν τελικώς μεγαλύτερη από αυτή που θα έπρεπε να δοθεί με βάση το άθροισμα της ανάπτυξης του 2023 (περίπου 2%) αλλά και του πληθωρισμού. Αυτή η αρνητική διαφορά, θα συμψηφιστεί με την αύξηση που θα πρέπει να δοθεί από την 1/1/2025 με βάση το άθροισμα του πληθωρισμού του 2024 (εκτιμάται στην περιοχή του 2,9%) αλλά και της ανάπτυξης (θα διορθωθεί προς τα κάτω περίπου στο 2,5%). Άρα με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι συνταξιούχοι χωρίς αρνητική προσωπική διαφορά θα πάρουν αύξηση στις μεικτές κύριες συντάξεις της τάξεως του 2-2,5%. Αυτό σημαίνει 20 με 25 ευρώ τον μήνα σε μεικτή σύνταξη των 1000 ευρώ ενώ τα καθαρά θα είναι λιγότερα καθώς θα παρακρατηθεί ο επιπλέον φόρος εισοδήματος.

2. Μισθωτοί: Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα είναι 0,5% και το 0,25% θα αντιστοιχεί στον εργαζόμενο και το υπόλοιπο 0,25% στον εργοδότη. Δηλαδή, από τις αρχές του 2025 θα έχουμε μείωση των κρατήσεων για τον εργαζόμενο (άρα αύξηση των καθαρών αποδοχών) και μείωση του συνολικού εργοδοτικού κόστους. Η διαφορά στον μισθό δεν θα είναι πολύ μεγάλη αλλά η αύξηση θα αφορά στο σύνολο των εργαζομένων ανεξάρτητα από το ύψος των αποδοχών τους. Στον μισθό των 1000 ευρώ μεικτά, οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων αντί να υπολογίζονται με συντελεστή 13,9% θα υπολογίζονται με 13,65% άρα το όφελος θα είναι της τάξεως των 2-2,5 ευρώ τον μήνα μετά και την αφαίρεση των φόρων. Αντίστοιχα, ο εργοδότης, αντί να πληρώνει 223 ευρώ εργοδοτικές εισφορές για έναν μεικτό μισθό 1000 ευρώ, θα πληρώνει 220,5 ευρώ. Η μισθολογική πολιτική του 2025 δεν εξαντλείται βέβαια μόνο στη συγκεκριμένη παρέμβαση. Από την 1η Απριλίου του 2025 θα έχουμε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού ενώ στον ιδιωτικό τομέα θα υπάρξουν αυξήσεις και λόγω της υπογραφής νέων συμβάσεων εργασίας. Για τον δημόσιο τομέα, δεν προβλέπεται νέα αναπροσαρμογή μισθών τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα.

3. Αυτοαπασχολούμενοι: Οι περίπου 700.000 αυτοαπασχολούμενοι θα έχουν ουσιαστικό όφελος καθώς στο εκκαθαριστικό του 2025 θα μηδενιστεί η επιβάρυνση από το τέλος επιτηδεύματος. Αυτό ισοδυναμεί με ετήσιο όφελος της τάξεως των 325 ευρώ. Αυτό, για όσους θα φορολογηθούν με βάση το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα σημαίνει απορρόφηση των επιβαρύνσεων που θα προκύψουν στο εκκαθαριστικό του 2025 εξαιτίας της αύξησης του κατώτατου μισθού (σ.σ κάθε φορά που αυξάνει ο κατώτατος μισθός αυξάνεται και το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων). Για όσους δεν φορολογούνται με το ελάχιστο εισόδημα, σημαίνει καθαρή ελάφρυνση 325 ευρώ.

Πηγή:https://www.thetoc.gr/