ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Επίδομα μητρότητας: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα της ΔΥΠΑ για τις μη μισθωτές μητέρες

Επίδομα μητρότητας: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα της ΔΥΠΑ για τις μη μισθωτές μητέρες

Η πλατφόρμα της ΔΥΠΑ για το επίδομα μητρότητας μη μισθωτών εργαζόμενων ανοίγει την Τετάρτη 17 Απριλίου.

Την Τετάρτη, 17 Απριλίου θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα της ΔΥΠΑ ( dypa.gov.gr) για την υποβολή αιτήσεων των μητέρων μη μισθωτών εργαζόμενων (ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτισσών) αναφορικά με τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας ύψους 830 ευρώ.

Οι παραπάνω θα λάβουν το επίδομα αυτό για το διάστημα 9 μηνών δηλαδή συνολικά 7.470 ευρώ. Σημειώνεται δε πως με τον νόμο 4997/2022, θεσπίστηκε η χρονική επέκταση της προστασίας της μητρότητας και για τις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα, σε αναλογία με την ειδική άδεια ανατροφής που δικαιούνται οι μητέρες εργαζόμενες στο Δημόσιο. Δηλαδή η χρονική διάρκεια της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας αυξήθηκε από 6 σε 9 μήνες για τις μητέρες ασφαλισμένες στον e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ- ΕΤΑΜ) που εργάζονται ως μισθωτές με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα.

Παράλληλα επισημαίνεται πως το επίδομα αυτό είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο, στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά Ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα, δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα και δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή του e-ΕΦΚΑ.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Επίσης οι ενδιαφερόμενες θα πρέπει να γνωρίζουν για το επίδομα αυτό τα εξής:

Πάντως οι μητέρες για να λάβουν το επίδομα αυτό θα πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμερες. Εάν οφείλουνθα μένουν εκτός της χορήγησης του επιδόματος και θα μπορούν να το πάρουν μόνο εφόσον εξοφλήσουν το σύνολο της οφειλής.

Πηγή:https://www.thetoc.gr/