ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Έρχονται από αύριο τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα - Τι ισχύει με την άρση της ακινησίας

Έρχονται από αύριο τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα - Τι ισχύει με την άρση της ακινησίας

Οι τέσσερις βασικές προβλέψεις της διάταξης που κατατέθηκε στη Βουλή.

Κατατέθηκε αργά το βράδυ στη Βουλή η τροπολογία που επιτρέπει σε όσους οδηγούς έχουν θέσει το όχημά τους σε ακινησία, να το επαναφέρουν σε κυκλοφορία πληρώνοντας την αναλογία των τελών κυκλοφορίας.

Το μέτρο τίθεται σε ισχύ από την 1η Μαίου ώστε να καλυφθούν και όσοι θέλουν να ενεργοποιήσουν το ακινητοποιημένο ΙΧ τους για να εκδράμουν το Πάσχα. Κυρίως, καλύπτονται βέβαια οι εταιρείες ενοικίασης οχημάτων οι οποίες αξιοποιήσουν το μέτρο της ακινησίας για να περιορίσουν τα λειτουργικά τους κόστη στο διάστημα που η ζήτηση είναι περιορισμένη.

Σύμφωνα με την τροπολογία, οι ενδιαφερόμενοι πληρώνουν μόνο τα δωδέκατα των τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες για τους οποίους θα κινηθεί το όχημα. Το δικαίωμα άρσης ακινησίας παρέχεται άπαξ εντός του έτους κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ενεργοποιήσετε το όχημα πάνω από μία φορά.

Οι τέσσερις βασικές προβλέψεις της διάταξης είναι οι εξής:

1. Δίνεται η δυνατότητα άρσης της ακινησίας οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης άπαξ εντός του 2024 με αναλογική καταβολή των δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες άρσης ακινησίας του οχήματος (για άρση μικρότερη του ενός μήνα, χρεώνονται τα τέλη για έναν μήνα)

2. Τα τέλη πληρώνονται πριν από την άρση της ακινησίας

3. Ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ακινησία έως την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και εάν αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, κατά την επόμενη εργάσιμη για τη φορολογική διοίκηση ημέρα.

4. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης θέσης σε ακινησία ή μη θέσης σε ακινησία, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Πηγή:https://www.thetoc.gr/