ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ξεκίνησε εγκαίρως από την Ανατολική Αττική το πρόγραμμα ψεκασμών καταπολέμησης των κουνουπιών για το έτος 2021 με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και υπό τον συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής Θ,Αυγερινού.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και υπό τον συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής Θ. Αυγερινού ξεκίνησε εγκαίρως, στις 9/3/2021, από την Ανατολική Αττική ο πρώτος κύκλος ψεκασμών από εδάφους για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Οι εφαρμογές των ψεκασμών πραγματοποιείται στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος που εφαρμόζει η Περιφέρεια σε όλη την Αττική, αξιολογώντας τα ευρήματα των δειγματοληψιών προνυμφών κουνουπιών, έχοντας πάντα ως προτεραιότητα την αποτελεσματική προστασία της υγείας των πολιτών. Επιπλέον, στο πλαίσιο αυτό, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη έχει δημιουργηθεί Παρατηρητήριο Ψεκασμών αλλά και η ανάπτυξη ειδικού προγράμματος τριετούς συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου,  με στόχο την καλύτερη χαρτογράφηση των επιμέρους αναγκών ώστε να αποφασίζεται έγκαιρα εάν απαιτούνται και επιπλέον ενέργειες για την καταπολέμηση των κουνουπιών.  

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής ο πρώτος κύκλος των ψεκασμών θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Μαρτίου 2021 και οι εφαρμογές θα εστιαστούν σε οικολογικά προστατευόμενες περιοχές όπως ο Σχινιάς στο Δήμο Μαραθώνος, ο Ασωπός στο Δήμο Ωρωπού, η Βραυρώνα στο Δήμο Μαρκοπούλου-Μεσογαίας κ.α., περιαστικά και των 13 (δεκατριών) Δήμων της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής καθώς και στις πλημμυρισμένες εκτάσεις περιαστικά των Δήμων Ωρωπού, Σπάτων-Αρτέμιδας, Μαρκοπούλου-Μεσογαίας και Μαραθώνος.

Διευκρινίζεται ότι οι ψεκασμοί από εδάφους πραγματοποιούνται μόνο σε σημεία-εστίες που έχουν προηγουμένως καταγραφεί, χαρτογραφηθεί και επικαιροποιηθεί από τους Δήμους και βρίσκονται περιαστικά αυτών όπως ρέματα, κανάλια, λιμνάζοντα νερά, υδάτινες συλλογές καθώς και στις οικολογικά προστατευόμενες περιοχές (φυσικά συστήματα) της Ανατολικής Αττικής. Οι ψεκασμοί από αέρος γίνονται μόνο στον Υδροβιότοπο Εθνικού Πάρκου Σχινιά Δήμου Μαραθώνος όπου δεν υπάρχει πρόσβαση από εδάφους, καθώς εφαρμογές ψεκασμών από αέρος γίνονται μετά από άδεια του Υπουργείου Υγείας και η έγκριση αφορά μόνο υδροβιότοπους που δεν υπάρχει πρόσβαση από επίγεια μέσα και μόνο για προνυμφοκτονίες.

Παράλληλα με την Περιφέρεια, όλοι οι Δήμοι έχουν αποκλειστικά την ευθύνη και την υποχρέωση να υλοποιούν αντίστοιχα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών εντός του αστικού ιστού διενεργώντας καθαρισμό και ψεκασμούς σε όλα τα φρεάτια των όμβριων υδάτων όπως και σε σημεία με στάσιμα νερά. Για το λόγο αυτό έχει εκδοθεί από την Δ/νση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Αν. Αττικής σχετική εγκύκλιος προς όλους τους δήμους με αναλυτικές οδηγίες τις οποίες οφείλουν να ακολουθήσουν.

Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δείχνουν και οι ιδιοκτήτες όλων των κτηνοτροφικών μονάδων αφού υποχρεούνται σε σχολαστική καθαριότητα των εγκαταστάσεων τους όπως και στην εξάλειψη λιμναζόντων νερών και λυμάτων στους αύλιους χώρους. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι καλλιεργητές αγροτικών εκτάσεων και θερμοκηπίων.

Πέραν των ολοκληρωμένων προγραμμάτων αντιμετώπισης των κουνουπιών από την Περιφέρεια και τους Δήμους είναι σημαντικό να φροντίζει και ο κάθε πολίτης για τον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής τους στην αυλή ή στον κήπο του.

Αστικές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών αποτελούν :

 

Τα λιμνάζοντα ύδατα στις αυλές των σπιτιών (πιατάκια γλαστρών, δοχεία, βαρέλια, λεκάνες κλπ),

 

Οι φραγμένες υδρορροές,

 

Τα πεταμένα λάστιχα αυτοκινήτων,

 

Τα θεμέλια νεοαναγειρόμενων οικοδομών,

 

Τα φρεάτια όμβριων υδάτων.