ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής έγινε ο απολογισμός πεπραγμένων έτους 2020 από τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη όπου και παρουσιάστηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Θανάση Αυγερινό το έργο που επιτελέστηκε στην Ανατολική Αττική.

Στην χθεσινή ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής παρουσιάστηκε ο απολογισμός πεπραγμένων έτους 2020 από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη. Όλες οι σημαντικές δράσεις, έργα, παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί το 2020 από την διοίκηση του Γ. Πατούλη παρουσιάστηκαν αναλυτικά από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη, τους Αντιπεριφερειάρχες αλλά και από τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης. Αξίζει να αναφερθεί ότι από την πρώτη στιγμή της θητείας της διοίκησης του Γ. Πατούλη όλα τα στελέχη με μπροστάρη τον Περιφερειάρχη πέτυχαν να είναι 24 ώρες το 24 ώρο, 365 μέρες το χρόνο δίπλα στον πολίτη ενώ παράλληλα έχουν να διαχειριστούν πρωτόγνωρες καταστάσεις λόγω των ειδικών συνθηκών που έχει επιφέρει η πανδημία.

Στον ενάμιση χρόνο περίπου της θητείας της νέας διοίκησης, μεταξύ άλλων, αντιμετωπίστηκαν σε μεγάλο βαθμό οι ελλείψεις σε υποδομές «ξεκολλώντας» μεγάλα έργα σε Δήμους και εμβληματικά αναπτυξιακά έργα. Αναπτύχθηκε η ανακύκλωση ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για την πράσινη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, επεκτάθηκε σημαντικά η χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών, εξελίχθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα και αυτά των αστικών λυμάτων, προχωράει ο ψηφιακός μετασχηματισμός και εκσυγχρονισμός όλων των υπηρεσιών και ιδιαίτερα των Μεταφορών, αναπτύχθηκαν καινοτόμες πρωτοβουλίες για την διαχείριση της πανδημίας ενώ υλοποιείται πρόγραμμα χρηματοδότησης 250 εκ. ευρώ για την ενίσχυση Μικρών και Πολύ μικρών επιχειρήσεων Αττικής , κ.α.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Θανάσης Αυγερινός κατά την παρουσίαση του απολογισμού στην Αν. Αττική αφού ευχαρίστησε δημόσια τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη για την τιμητική θέση του Αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής που του εμπιστεύτηκε ανέφερε όλες τις μέχρι στιγμής δράσεις και έργα στην περιοχή με στόχο την ανάπτυξη των υποδομών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής πολιτών. Τόνισε παράλληλα ότι όλες οι προσπάθειες αυτές έγιναν με την αμέριστη συμπαράσταση και καθοδήγηση του Περιφερειάρχη αλλά και την αδιάλειπτη συνεργασία με όλους τους εργαζόμενους της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής καθώς και με τους αιρετούς συναδέλφους του.

Παρακάτω ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία της παρουσίασης του Αντιπεριφερειάρχη:

«Ως πρώτη προτεραιότητα μας είναι η ολοκλήρωση των σημαντικών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στην Ανατολική Αττική πολλά από τα οποία είχαν «παγώσει» για αρκετά χρόνια.

Ειδικότερα, από τον Σεπτέμβριο 2019 έως σήμερα έχουν ολοκληρωθεί σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα στον Δήμο Κρωπίας (οδός Β. Κωνσταντίνου), στον Δήμο Διονύσου (οδός Πιπεροπούλου), στον Δήμο Σαρωνικού (Δ.Ε. Καλυβίων), στον Δήμο Παλλήνης (Δ.Ε. Γέρακα), στον Δήμο Ωρωπού (στις Δ.Ε. Καπανδριτίου & Ωρωπού) ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το αντιπλημμυρικό έργο στο Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Ακόμα, υλοποιούνται με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας τα σημαντικά έργα διευθέτησης του ρέματος Ξερέα στο Κορωπί, Κόρμπι στην Βάρη και Βρυσάκι στον Άγ. Στέφανο.

Επιπλέον, με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής ολοκληρώθηκαν: το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κρωπίας, το Αθλητικό Γήπεδο Ραφήνας, η αποχέτευση ακαθάρτων στη Λυκότρυπα του Δήμου Αχαρνών ενώ αναμένεται άμεσα να ολοκληρωθεί και ο Παιδικός Σταθμός του Δήμου Ωρωπού.

Τέλος, οι εργασίες καθαρισμού των ρεμάτων από το 2019 έως σήμερα πραγματοποιούνται σε όλους τους Δήμους της Αν. Αττικής δίνοντας προτεραιότητα στα πιο επικίνδυνα και σημαντικά ρέματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την Αν. Αττική κατά τα οικονομικά έτη 2020 & 2021 έχουν δεσμευθεί πάνω από 65 εκ. ευρώ που θα επενδυθούν σε αντιπλημμυρικά έργα και έργα υποδομής.


ΕΡΓΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

Μετά από πολλά χρόνια καθυστερήσεων, τα μεγάλα έργα Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ανατολική Αττική για τα οποία έχουν ήδη επιβληθεί υψηλά πρόστιμα από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων λόγω καθυστερήσεων στην κατασκευή τους μπαίνουν επιτέλους σε μια τροχιά άμεσης υλοποίησης με την χρηματοδότηση και παρακολούθησης τους από την Περιφέρεια σε στενή συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ.

Ειδικότερα:

1. Ολοκληρώνεται το Κ.Ε.Λ. Παιανίας–Κορωπίου προϋπολογισμού 200 εκ. ευρώ. Βρισκόμαστε ήδη σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ και το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για τον σχεδιασμό της δυνατότητας άρδευσης του κάμπου των Μεσογείων μέσω της επαναχρησιμοποίησης του επεξεργασμένου νερού από το ΚΕΛ.

2. Πρόσφατα προχώρησε στην προέγκριση των τευχών της διακήρυξης, αλλά και της διαδικασίας δημοπράτησης του έργου κατασκευής Κ.Ε.Λ. και Υποθαλάσσιου Αγωγού Διάθεσης των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος συνολικού προϋπολογισμού που αγγίζει τα 300εκ. €.

3. Σε εξέλιξη βρίσκεται η δημοπράτησή του Κ.Ε.Λ. Μαραθώνα – Νέας Μάκρης με διάθεση επεξεργασμένων εκροών και συνολικό προϋπολογισμό 140 εκ. Ευρώ.

4. Σε αρχικό στάδιο βρίσκεται η Μονάδα Εγκατάστασης και Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) Ωρωπού στους Αγ. Αποστόλους Καλάμου.


ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΑΑ

Με συντονισμένες προσπάθειές μας από την αρχή της θητείας μας και την αμέριστη συμπαράσταση του Περιφερειάρχη μας το κτίριο της Δ/νσης Μεταφορών στην οδό Κλεισθένους που επί 25 χρόνια ήταν σε τριτοκοσμική κατάσταση ανακαινίστηκε πλήρως καταλαμβάνοντας και έναν επιπλέον όροφο. Η μεγάλη όμως αλλαγή είναι στην εξυπηρέτηση των πολιτών, όπου εκτός του σύγχρονου και φιλικού περιβάλλοντος θα μπορούν πλέον πολλά αιτήματα των πολιτών να διεκπεραιώνονται εντός ωρών.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη Διεύθυνση στεγάζεται σε κτίριο 2.300 τετραγωνικών μέτρων, καλύπτει τις ανάγκες περίπου 750.000 πολιτών, ενώ εκδίδει γύρω στις 15 χιλιάδες άδειες οδήγησης και 55 χιλιάδες άδειες κυκλοφορίας.

Ακόμα, στο διάστημα αυτό έχουμε εξετάσει όλες τις πιθανές λύσεις για την δυνατότητα απόκτησης ή κατασκευής ιδιόκτητου κτιρίου στέγασης των υπηρεσιών της Π.Ε. Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο ανακαίνισης του υφιστάμενου κτιρίου σύμφωνα με σύγχρονες κτιριακές προδιαγραφές και ευθύνη κα κόστος που θα βαρύνουν αποκλειστικά τον ιδιοκτήτη του κτιρίου, μέχρι αγοράς ή κατασκευής ιδιόκτητου κτιρίου της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής. Σε κάθε περίπτωση θα επιλεχτεί η πιο βιώσιμη οικονομικά λύση για την Περιφέρεια.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Κατά το διάστημα 1-9-2019 έως σήμερα έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, φαινόμενα έντονων βροχοπτώσεων, χιονόπτωσης αλλά και πυρκαγιών μέσω της άριστης συνεργασίας των κρατικών φορέων Πολιτικής Προστασίας και των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί η σημαντική συμβολή μας κατά τη περυσινή αντιπυρική περίοδο ώστε να ενεργοποιηθεί αποτελεσματικά όλος ο κρατικός μηχανισμός για τη φύλαξη της προστατευόμενης περιοχής NATURA 2000 του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά. Στο πλαίσιο αυτό με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη διοργανώθηκε διήμερη δράση εθελοντικού καθαρισμού ενώ από τους άλλους φορείς τοποθετήθηκαν μεταλλικές μπάρες ελέγχου κυκλοφορίας των τροχοφόρων και σχετικές ενημερωτικές πινακίδες εφαρμόζοντας το Π.Δ. που διέπει τη λειτουργία του Εθνικού Πάρκου Σχινιά.

 

 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΛΚΕΘΕ & ΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Μέσα από πρωτοπόρες συνεργασίες επιδιώκεται η προστασία της παράκτιας ζώνης αλλά και η ανάδειξη της υπαίθρου και του αγροδιατροφικού τομέα. Στο πλαίσιο αυτό οι δυο πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που δρομολογήθηκαν κατά το πρώτο έτος θητείας μας είναι το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) με βασικό σκοπό τη λήψη μέτρων για την αποφυγή θαλάσσιας ρύπανσης και διάβρωσης των ακτών της Ανατολικής Αττικής.

Επίσης, το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με βασικό σκοπό την εκπόνηση ενός Στρατηγικού Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης της υπαίθρου καθώς και του Αγροδιατροφικού Τομέα της Ανατολικής Αττικής. όπου περιλαμβάνονται οι εξής δράσεις:

-Σχεδιασμός εγκατάστασης και λειτουργίας Κτηνιατρικής Σχολής Αττικής όπως και παραρτήματος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου για την Ευφυή Αειφόρο Διαχείριση της Αστικής Παράκτιας Ζώνης EU-CONNEXUS

-Σχεδιασμός ίδρυσης Οινολογικού Ινστιτούτου

-Σχεδιασμός ίδρυσης πρότυπου ερευνητικού κτηνοτροφικού Πάρκου στα Λεγραινά του Δήμου Λαυρεωτικής κυριότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έκτασης 341στρ

-Σχεδιασμός διαμόρφωσης Κτηνοτροφικού Πάρκου για τη δυνατότητα συγκέντρωσης των κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής ώστε να περιοριστεί η παράνομη και ανεξέλεγκτη βόσκηση, επίσης κυριότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην ίδια περιοχή, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,

-Εγκατάσταση και λειτουργία Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με προοπτική μετεξέλιξης σε Τεχνολογικό Πάρκο


ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ &

ΕΛΕΓΧΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Στο πλαίσιο της προστασίας της Δημόσιας Υγείας δείξαμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μέριμνα σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Περιφερειάρχη μας και υλοποιήσαμε δράσεις που είχαν ως στόχο την διασφάλιση του αισθήματος ασφάλειας και προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Σημειώνεται ότι στην Ανατολική Αττική πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά εφαρμογές επίγειων και εναέριων ψεκασμών καταπολέμησης των κουνουπιών.

Επιπλέον, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας ήμασταν σε συνεχή ενημέρωση και συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Αττικής και τους 13 Δημάρχους της Ανατολικής Αττικής για τον συντονισμό δράσεων αλληλεγγύης και περιορισμού του κορωνοϊού. Μια πολύ σημαντική δράση που υλοποιούμε αυτό τον καιρό είναι η Δωρεάν Μεταφορά πολιτών της Ανατολικής Αττικής που δεν έχουν καμία άλλη δυνατότητα μετακίνησης προς και από τα εμβολιαστικά κέντρα από την Περιφέρεια Αττικής και του «Συνεταιρισμού Ραδιοταξί Κόσμος 18300» στο πλαίσιο της εταιρικής τους κοινωνικής ευθύνης.

Επιπλέον θα αναφέρω επιγραμματικά άλλες σημαντικές δράσεις για αυτόν τον τομέα:

α) ημερίδες σε όλα τα σχολεία και τα ΚΑΠΗ της Ανατολικής Αττικής για πρώτες βοήθειες, για προστασία από λοιμώδη νοσήματα και ιούς, προγράμμα Πρόληψης και Προσυμπτωματικού Ελέγχου στους Δήμους και την Περιφέρεια κ.α.

β) εντατικοποίηση των ελέγχων της Περιφέρειας Αττικής για την πάταξη της αισχροκέρδειας και την εξασφάλιση της υγιεινής των τροφίμων μέσω στοχευμένων έλεγχων

γ) Αύξηση των κτηνιατρικών ελέγχων σε όλη την Ανατολική Αττική


ΔΙΟΔΙΑ & ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

Τέλος παρείχαμε έμπρακτη υποστήριξη στον δίκαιο αγώνα των Δήμων Αχαρνών και Διονύσου για την μη κατασκευή διοδίων στους Α/Κ Βαρυμπόμπης Δήμου Αχαρνών και Αγίου Στεφάνου Δήμου Διονύσου και επανατοποθέτηση τους στα όρια της Περιφέρειας όπως και εκφράσαμε την αντίθεση μας με σχετικό ψήφισμα κατά της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στο Πάνειο Όρος στην Λαυρεωτική.


Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω την μεγάλη προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει με τον Περιφερειάρχη για την ίδρυση νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, σε τοποθεσία εύκολα προσβάσιμη, έργο που ζητά διακαώς όλη η περιοχή για δεκαετίες.

Ενώ παράλληλα έχουμε ξεκινήσει τη συγκέντρωση στοιχείων για την ανάδειξη της ιστορικής και λαογραφικής κληρονομιάς της Ανατολικής Αττικής από την αρχαιότητα έως σήμερα με στόχο την έκδοση σχετικού λευκώματος.

Καθώς και πολλές άλλες δράσεις που θα ανακοινωθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα.»