ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στις Αχαρνές για την μεγάλη εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για την Γενοκτονία 353.000 Ελλήνων του Πόντου ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός

Εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θ. Αυγερινός παραβρέθηκε στις Αχαρνές, στην έναρξη των εκδηλώσεων Μνήμης και Τιμής, που διοργάνωσαν ο Δήμος Αχαρνών και ο Δήμαρχος Σπ. Βρεττός σε συνεργασία με την Εύξεινο Λέσχη Αχαρνών και Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης» και τον Πρόεδρό της Ι. Τοπαλίδη, για να τιμήσουν την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

103 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη θλιβερή επέτειο της 19ης Μαΐου 1919, τότε που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, η οποία είχε ήδη ξεκινήσει από το κίνημα των Νεοτούρκων το 1914. Από το 1914 μέχρι και τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους από τους Τούρκους υπολογίζονται σε 353.000. 

Με αφορμή την θλιβερή για το Έθνος μας σημερινή επέτειο ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός δήλωσε:

«Ημέρα μνήμης για τις 353.000 ψυχές που έμειναν στις χαμένες αλλά όχι ξεχασμένες πατρίδες…

Ο αφανισμός των Ελλήνων Χριστιανών του Πόντου ήταν ένα οργανωμένο και προσχεδιασμένο έγκλημα. Μετά την αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, είναι η ώρα της δικαίωσης και αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου». 

Οι εκδηλώσεις στο Δήμο Αχαρνών ξεκίνησαν με ποδηλατοδρομία, συνεχίστηκαν με τρισάγιο στη μνήμη των νεκρών και κατάθεση στεφάνων στην Προτομή του Καπετάν Ευκλείδη ενώ ακολούθησε το συγκινητικό άναμμα της φλόγας σε μικρά φαναράκια και πορεία προς το Μνημείο Ηρώων Ακριτών του Πόντου στο Πάρκο Μνήμης. Τις εκδηλώσεις πλαισίωσε μουσική επένδυση με τη συνοδεία ποντιακής λύρας και μοιρολόγια από το αρμόδιο τμήμα του Δημοτικού Ωδείου Αχαρνών και την Εύξεινο Λέσχη.

Πριν την έναρξη των εκδηλώσεων, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αυγερινός μετέβη και στον Ιερό Ναό Παναγίας Σουμελά Αχαρνών για προσκύνημα, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Εφημέριο του Ι. Ναού Πατέρα Γρηγόριο, ο οποίος επιτελεί ένα τεράστιο θεάρεστο έργο εδώ και είκοσι χρόνια, από την ίδρυση του Ναού, τον οποίο ξεκίνησε από το μηδέν, έως και σήμερα.