ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Η αποχώρηση Καραμανλή από τη Βουλή με το βλέμμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας - Τα επόμενα βήματά του

Η αποχώρηση Καραμανλή από τη Βουλή με το βλέμμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας - Τα επόμενα βήματά του

Ο Κώστας Καραμανλής φεύγει από τη Βουλή, όχι από την πολιτική, λένε φίλοι και συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος χθες και επισήμως, ανακοίνωσε οτι δεν θα είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές.

Μια απόφαση που είχε πάρει από καιρό, αλλα περίμενε τον ουδέτερο πολιτικά χρόνο, όπως λένε οσοι συνομιλούν μαζί του, για να μην προκαλέσει προβλήματα στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας στο δρόμο προς τις κάλπες.

Ο επί 35 χρόνια βουλευτής και δύο φορές πρωθυπουργός, ανακοίνωσε χθες τη βούλησή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη ύστερα από τηλεφώνημα του ίδιου, αμέσως μετά τον πρωινό καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου. Εξάλλου, ο χρόνος της επίσημης δημοσιοποίησης των ψηφοδελτίων έφτασε και ένα μεγάλο ερώτημα παρέμενε: Θα είναι ο Κώστας Καραμανλής υποψήφιος ή όχι;

Με μια λιτή δήλωση του ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε πιστός στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, ενώ στο αίτημα που του έγινε να είναι παρών στην εκλογική μάχη, απάντησε θετικά, χωρίς να αποκλείεται μάλιστα να είναι ομιλητής στη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Πηγές και από τις δύο πλευρές μεταφέρουν ότι το τηλεφώνημα Μητσοτάκη- Καραμανλή ήταν σε φιλικό κλίμα, αν και οι σχέσεις των δύο ανδρών βρίσκονταν στην "κατάψυξη" μετά τα όσα είπε ο Κ. Καραμανλης από τα Ανώγεια, για το θέμα των υποκλοπών τον περασμένο Αύγουστο, ζητώντας να χυθεί άπλετο φως, χωρίς την επίκληση του απορρήτου.

Αυτή η παρέμβαση του Κ. Καραμανλή, η οποία "ταρακούνησε" το Μεγαρο Μαξίμου ήταν η τελευταία του, με την ιδιότητα του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Τώρα, όπως λένε οι συνεργάτες του, αρχίζει ένας νέος κύκλος, όπου απαλλαγμένος από τον κομματικό "κορσέ" της πειθαρχίας, θα μπορεί απελευθερωμένος να μιλάει για τα θέματα που αφορουν τον δημόσιο βίο. "Θα παρεμβαίνει όποτε το κρίνει απαραίτητο, ίσως γράψει ένα βιβλίο, θα κάνει κάποιες ομιλίες".

Στο ερώτημα αν "βλέπει" στο όχι και τόσο μακρινό 2025, οπότε και λήγει η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, οι ίδιες πηγές απαντούν

ότι ειναι ακόμη πολύ νωρίς για τέτοιες σκέψεις. Πολιτικοί αναλυτές, αλλά και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, δεν αποκλείουν πάντως ο Κώστας Καραμανλής, να θελήσει να έχει έντονη πολιτικη παρουσία το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το 2025, ώστε μετά, αν το αποφασίσει, να βάλει πλώρη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, έχοντας αφήσει πίσω του το κοστούμι του βουλευτή. Την παρακαταθήκη άλλωστε την έχει, οπως λένε βουλευτές που τον έζησαν, "είναι ταυτισμένος με το πατριωτικό συμφέρον και δεν δέσποζε ποτέ στην καρδιά του η εξουσία. Μια τέτοια απόφαση του στο μέλλον, θα ήταν αποδεκτή απο την πλειοψηφία των κομμάτων, γεγονός που δεν θα προκαλούσε πολιτική κρίση".

Προκαλεί ζημιά η έξοδός του απο τα κοινοβουλευτικά έδρανα στην Νέα Δημοκρατία στο δρόμο για τις κάλπες και κυρίως στη Θεσσαλονίκη; Οι ίδιες πηγές απαντούν αρνητικά. "Ό,τι ειχε να χάσει η ΝΔ από την περιοχή το έχασε με τις Πρέσπες και με την ξεκάθαρη θέση που διατύπωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης το 2019, ότι αν και διαφωνεί με την συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα την ακυρώσει, γιατί αποτελεί μία διεθνή συνθήκη. Ο Καραμανλής θα έκανε ζημιά στην παράταξη, εάν αποσυρόμενος, έδειχνε ενόχληση, ή έριχνε φαρμακερά βέλη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο τρόπος που φεύγει και η δήλωση που έκανε δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών", καταλήγουν, ενω θυμούνται μία φραση του πρώην πρωθυπουργού το 2009, οταν έχασε τις εκλογές και παραιτήθηκε από την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας: "Κανείς πρέπει να ξέρει πότε να φεύγει".

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από https://www.thetoc.gr/