ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Το εντυπωσιακό Μουσείο Δώρων του Προεδρικού Μεγάρου - Από χρυσό τριαντάφυλλο μέχρι κοσμήματα από σμαράγδια [εικόνες]

Το εντυπωσιακό Μουσείο Δώρων του Προεδρικού Μεγάρου - Από χρυσό τριαντάφυλλο μέχρι κοσμήματα από σμαράγδια [εικόνες]

Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξέφρασε την ξεκάθαρη και σταθερή βούλησή της να ανοίξει την Προεδρία και το Προεδρικό Μέγαρο στην κοινωνία. Συνεχίζοντας την προσπάθεια αυτή, η Πρόεδρος παρουσίασε χθες σε εκπροσώπους του Τύπου το Μουσείο του Προεδρικού Μεγάρου, στο οποίο εκτίθενται δώρα που έχει λάβει από την αρχή της θητείας της.

Πρόκειται για πρωτοβουλία της κ. Σακελλαροπούλου, την οποία όπως δήλωσε επιθυμούσε να υλοποιήσει από την αρχή της Προεδρίας της, και δεν έκρυβε την χαρά και τη συγκίνησή της για την θέρμη, με την οποία την έχουν αγκαλιάσει όσοι επισκέπτονται το Προεδρικό Μέγαρο κατά τις προγραμματισμένες επισκέψεις φορέων και σχολείων.

Αναδεικνύοντας τη δύναμη του συμβολισμού των δώρων αυτών και υπογραμμίζοντας ότι τα έλαβε με την ιδιότητα της Προέδρου της Δημοκρατίας και κατά συνέπεια ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο, εγκαινίασε μια νέα εποχή στη διαχείριση των δώρων στην Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς στο νέο Μουσείο εκτίθενται και παρουσιάζονται αντικείμενα με εθνική, ιστορική ή καλλιτεχνική αξία που της δώρισαν ηγέτες και πρέσβεις ξένων κρατών, στρατιωτικοί σχηματισμοί των Ενόπλων Δυνάμεων, θρησκευτικές, δημοτικές και πρυτανικές Αρχές, πολιτιστικοί σύλλογοι, σωματεία και απλοί πολίτες, τα οποία περιήλθαν στην κυριότητα του Δημοσίου και τελούν υπό τη διοίκηση και διαχείριση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Aνάμεσα στα δώρα η κ. Σακελλαροπούλου ξεχωρίζει ορισμένα με ιδιαίτερο συμβολισμό, όπως εκείνο του Προέδρου της

Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο Κίεβο, που δεν είναι άλλο, από μια ελαιογραφία-δίπτυχο, της δεκατετράχρονης μαθήτριας Veronika Pirko με τίτλο "Τα παιδιά της Μαριούπολης", όπου εικονίζεται το Δημοτικό Θέατρο της Μαριούπολης όπως ήταν πριν την ρωσική εισβολή και όπως κατάντησε μετά τους ανηλεείς βομβαρδισμούς. Ως γνωστόν, στο συγκεκριμένο θέατρο, είχαν καταφύγει οικογένειες με μικρά παιδιά, πολλά από τα οποία βρήκαν τραγικό θάνατο, ενώ στην πόλη διαβιούσαν και πολλοί ομογενείς μας.

Το εντυπωσιακό Μουσείο Δώρων του Προεδρικού Μεγάρου - Από χρυσό τριαντάφυλλο μέχρι κοσμήματα από σμαράγδια [εικόνες]

Eπίσης, με ιδιαίτερη συγκίνηση η Πρόεδρος αναφέρεται στην αναμνηστική πλακέτα σε χαλκό, από τον Δήμο Calimera της Κάτω Ιταλίας, που της παρέδωσε η δημοτική Αρχή όταν ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης της Grecia Salentina, καθώς στη βάση της πλακέτας διακρίνεται επιγραφή στα γκρίκο -το γλωσσικό ιδίωμα των ελληνόφωνων κατοίκων- και στα ελληνικά: "ΞΕΝΗ ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ".

Δηλώνει υπερήφανη αντικρίζοντας τις σημαίες από τα επιτηρητικά φυλάκια της ακριτικής Ελλάδας, που έχει επισκεφθεί (Γαύδου, Άι Στράτη, Στρογγύλης και Ρω, Φαρμακονησίου, Ψερίμου, Καλολίμνου, Παναγιάς Κυράς), ενώ ταυτόχρονα οι θυρεοί-εμβλήματα νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αποτυπωμένα σε κεραμικό πλακάκι, υπενθυμίζουν τις διαδοχικές επισκέψεις της στα Δωδεκάνησα, καθώς και εκείνες, που σκοπεύει να πραγματοποιήσει στο άμεσο μέλλον.

Μιλώντας για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και τους θυρεούς-εμβλήματα στρατιωτικών μονάδων, αεροπορικών σχηματισμών και πολεμικών πλοίων, όπως και ξίφη-ενθύμια που έλαβε από τις ορκωμοσίες των αποφοίτων των σχολών Ικάρων, Ευελπίδων και Δοκίμων, τονίζει ότι μονοπωλούν το ενδιαφέρον των νεαρών μαθητών που επισκέπτονται το Μουσείο και επισημαίνει το αξιόμαχο των ανδρών και γυναικών των Επιτελείων.

Τονίζει, επίσης, ότι στο γραφείο της στην Προεδρία έχει κρατήσει και ξεχωρίσει κάποια, πιο ευτελή, αλλά με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία δώρα, όπως μια κούκλα κατασκευασμένη από Ουκρανή καλλιτέχνιδα, καθώς και άλλα αντικείμενα υψηλού συμβολισμού, που την συνδέουν με τους ανθρώπους και τα μέρη που έχει επισκεφθεί μέχρι στιγμής.

Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Δαββέτας, από το Γραφείο Τύπου της Προεδρίας, ο οποίος έχει αναλάβει και τις προγραμματισμένες ξεναγήσεις στο Μουσείο, αναφέρθηκε αναλυτικά στα δώρα που εκτίθενται, όπως στο αναμνηστικό μετάλλιο-θυρεό, του Πάπα Φραγκίσκου, με τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα, φιλοτεχνημένο για την περιοδεία του σε Ελλάδα και Κύπρο, στην Εννιάφωτη εβραϊκή λυχνία της θρησκευτικής εορτής Χανουκά (από το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης), στο Αντίγραφο του πρωτοκόλλου παράδοσης της Θεσσαλονίκης στον Ελληνικό Στρατό το 1912 (από το Γ' Σώμα Στρατού), στο αντίγραφο έργου του Σπύρου Παπαλουκά "Η Ανάληψη του Κυρίου" (από τον Μητροπολιτικό Ναό Αμφίσσης), καθώς και σε πολλά ακόμα ενδιαφέροντα εκθέματα.

Eιδικότερα από τα δώρα των ξένων ηγετών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν:

* Του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας (Willem-Alexander και Máxima): ανάγλυφος χάρτης της Ελλάδας, φιλοτεχνημένος από χρωματιστά θραύσματα γυαλιού.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΤΔ

* Του Προέδρου της Βουλγαρίας Rumen Radev: γλυπτό τριαντάφυλλο κατασκευασμένο από χρυσό 24 καρατίων, με γυάλινο περίβλημα.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΤΔ

* Του Διαδόχου Πρίγκηπα της Σαουδικής Αραβίας Prince Mohammed Bin Salman Al Saud: σετ κοσμημάτων -κολιέ, δαχτυλίδι και σκουλαρίκια- από σμαράγδια και λευκόχρυσο.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΤΔ

Από τα αντικείμενα που δώρισαν στην Πρόεδρο τοπικές στρατιωτικές, δημοτικές και θρησκευτικές αρχές κατά τις επίσημες επισκέψεις της, ξεχωρίζουν:

* Περιδέραιο χρυσών φλουριών από παραδοσιακή φορεσιά της Ρόδου.

* Παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά της Καλύμνου (από τον Δήμο Καλύμνου).

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΤΔ

* Αναμνηστική πλακέτα με εγχάρακτο κλειδί (από τις Γυναικείες Φυλακές Ελαιώνα Θηβών).
* Έμβλημα, τσαρούχι και μπλε ντουλαμάς της στολής του Μακεδονικού Αγώνα (από την Προεδρική Φρουρά).

μουσειο πτδ

* Αντίγραφο του μηχανισμού των Αντικυθήρων - Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, από τη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας.
* Μινιατούρα του υποβρυχίου "Ωκεανός" - τύπου 209/ΑΙΡ- του Πολεμικού Ναυτικού (από αξιωματικούς του υποβρυχίου).

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΤΔ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΤΔ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΤΔ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΤΔ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΤΔ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από https://www.thetoc.gr/