ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Γιατί έγινε τώρα η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ: Τα σενάρια και ο ρόλος Ιράν - Τουρκίας

Γιατί έγινε τώρα η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ: Τα σενάρια και ο ρόλος Ιράν - Τουρκίας

Η συμφωνία που θα έκανε τη Χαμάς να χάσει την ισχύ της στη Γάζα - Ο ρόλος των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας - Ανάλυση Εγκολφόπουλου.

Μετά τις αεροπορικές επιθέσεις, το Ισραήλ ετοιμάζει και χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας, με τον κίνδυνο ενός ευρύτερου περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή να είναι υπαρκτός.

Ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία, Γιάννης Εγκολφόπουλος παρουσίασε το πώς θα εξελιχθεί η αναπόφευκτη σύγκρουση μεταξύ ισραηλινού στρατού και της Χαμάς, ενώ μίλησε και για την αποστολή από τις ΗΠΑ του αεροπλανοφόρου USS Gerald R. Ford στην περιοχή.

"Το αεροπλανοφόρο είναι ένα από τα πιο καινούργια και τελειότερα του κόσμου. Έχει πάνω από 100 αεροπλάνα διαφόρων τύπων" τόνισε ο κ. Εγκολφόπουλος αποκαλύπτοντας ότι τα "πλοία που το συνοδεύουν έχουν 362 πυραύλους το καθένα. Έχουν περίπου από 100 βλήματα κρουζ και περίπου 250 βλήματα για αντιαεροπορικά χτυπήματα σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ακόμη και 200 χλμ.".

"Όλη η Δύση είναι υπέρ του Ισραήλ ενώ παλαιότερα είχαν καταδικάσει το Ισραήλ για τη συμπεριφορά απέναντι στους Παλαιστινίους με τους ακροδεξιούς που είχε μέσα στην κυβέρνηση του (σ.σ. ο Μπεναμίν Νετανιάχου)" σημείωσε στην ΕΡΤ ο στρατιωτικός αναλυτής, εστιάζοντας στο ότι οι σύμμαχοι είχαν δημιουργήσει διάφορα θέματα στην Ιερουσαλήμ και στο τέμενος του Άσαντ, το τρίτο πιο ιερό τέμενος των ισλαμιστών στον κόσμο. Γεγονός που έχει εκνευρίσει πάρα πολύ τους Παλαιστίνιους και τους απανταχού ισλαμιστές.

Στο γιατί έγινε η φονική επίθεση τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δήλωσε ότι έχει να κάνει με τις συζητήσεις ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Ισραήλ, με την προτροπή των ΗΠΑ. Σύμφωνα με όσαν είχαν γίνει γνωστά, το Ισραήλ θα αναγνώριζε το παλαιστινιακό κράτος, θα γινόταν μία υπέργεια οδός που θα ένωνε τη Λωρίδα της Γάζας με τη Δυτική Όχθη, η οποία ανήκει στους Παλαιστινίους για να μην είναι αποκλεισμένη περιοχή. Σε αντάλλαγμα η Αμερική θα εξασφάλιζε την πλήρη άμυνα της Σαουδικής Αραβίας και θα της έδινε μάλιστα και πυρηνικά όπλα.

Σχολιάζοντας τις επιδιώξεις της Χαμάς εξήγησε ότι "θέλει να δημιουργήσει ένα χαλιφάτο και να επιχειρεί όπως ο ISIS. Αν γινόταν αυτό (σ.σ. συμφωνία Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας) η Χαμάς θα έχανε την ισχύ της. Δεν θα ήταν μια οργάνωση αντιστασιακή, όπως ονομάζεται η Χαμάς".

Ισραηλ Χαμας

Στην Τουρκία τα γραφεία της Χαμάς και της Χεζμπολάχ

Ο κ. Εγκολφόπουλος εκτίμησε ότι στο σχέδιο αυτό αντιτίθεται το Ιράν και δευτερευόντως η Τουρκία, που είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Χαμάς.

"Γι αυτό τον λόγο έριξαν οι αμερικανοί το drone της Τουρκίας, έχουν διπλασιάσει τα στρατεύματα στη βόρειο Συρία και έχουν φέρει μεγάλες δυνάμεις αεροπλάνων στο Ιράκ και στην Σαουδική Αραβία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Ιράν είναι από πίσω" είπε προσθέτοντας ότι "δεν μπορεί να υπάρχουν τα κεντρικά γραφεία της Χαμάς και της Χεζμπολάχ στην Τουρκία και η Τουρκία (του Ταγίπ Ερντογάν) να είναι αμέτοχη σε όλα αυτά".

Όπως εξήγησε, οι τουρκικές επιθέσεις στη Συρία ήταν εναντίον των Κούρδων, οι οποίοι φύλαγαν μια μεγάλη περιοχή όπου έχουν εγκλωβίσει 55.000 αιχμαλώτους του ISIS μαζί με τις οικογένειές τους.

Ισραήλ

Το Ισραήλ συγκέντρωσε 500.000 στρατιώτες για κάτι μεγάλο

"Ο στρατός του Ισραήλ επιστράτευσε 300.000 σε 48 ώρες. Από όλα τα μέρη όμως του κόσμου ήρθαν οι Ισραηλινοί νέοι να πολεμήσουν για την πατρίδα τους, συν 160.000 που έχει το Ισραήλ εν ενεργεία στρατό. Αυτό ο στρατός δεν επιστρατεύεται για να κάνει παρέλαση, αλλά για να κάνει κάτι πολύ μεγάλο στη Γάζα" επισήμανε ο κ. Εγκολφόπουλος, εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ θα ισοπεδώσει τα πάντα.

"Είναι βέβαιο ότι οι Ισραηλινοί θα αφήσουν να φύγουν τα γυναικόπαιδα προς την Αίγυπτο. Μη ξεχνάτε ότι στη Γάζα υπάρχουν 1.600 τούνελ που φτάνουν και σε απόσταση 100 χλμ" κατέληξε.

Πηγή:https://www.thetoc.gr/