ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Χάρης Δούκας: Ποιος είναι ο 43χρονος καθηγητής του Πολυτεχνείου που γίνεται ξαφνικά ο νέος δήμαρχος της Αθήνας

Χάρης Δούκας: Ποιος είναι ο 43χρονος καθηγητής του Πολυτεχνείου που γίνεται ξαφνικά ο νέος δήμαρχος της Αθήνας

Χάρης Δούκας, ο καθηγητής του EMΠ που συγκαταλέγεται στο 2% των περισσότερο διαδραστικών επιστημόνων με βάση τις αξιολογήσεις του Harvard.

Αναμφισβήτητος νικητής του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και πρόσωπο της εκλογικής βραδιάς αναδείχθηκε ο Χάρης Δούκας. Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για τον Δήμο Αθηναίων έκανε την απόλυτη ανατροπή και παρότι τερμάτισε δεύτερος στον πρώτο γύρο, κατάφερε να κερδίσει τον Κώστα Μπακογιάννη, τριπλασιάζοντας μάλιστα τις ψήφους που έλαβε.

Γύρω από το πρόσωπο του 43χρονου πανεπιστημιακού, που μέχρι πριν λίγες ημέρες δήλωνε ότι ήταν πολύ δύσκολο να επικρατήσει του απερχόμενου δημάρχου και φαβορί της κούρσας, συσπειρώθηκαν δυνάμεις της κεντροαριστεράς και της αριστεράς (και όχι μόνο), όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που του έδωσαν το συντριπτικό ποσοστό του 56% έναντι 44% του Κώστα Μπακογιάννη.

Οι αριθμοί αποκαλύπτουν το μέγεθος της επιτυχίας του Χάρη Δούκα. Στον δεύτερο γύρο κατάφερε να τον ψηφίσουν 62.000 ψηφοφόροι (56%), ενώ στον πρώτο γύρο είχε συγκεντρώσει μόλις 19.842 ψήφους. Στις κάλπες της β΄Κυριακής δηλαδή ανέβασε τον αριθμό των ψηφοφόρων του κατά 43 χιλιάδες, τριπλασιάζοντας τα ποσοστά του, σε αντίθεση με τον Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος στον πρώτο γύρο είχε συγκεντρώσει 57.800 ψήφους και τώρα έχασε περίπου 8,5 χιλιάδες ψήφους.

Την υποψηφιότητά του στήριξαν 70 προσωπικότητες από τους χώρους της πολιτικής, των επιστημών, των τεχνών και της οικολογίας, με την πράσινη ανάπτυξη να αποτελεί βασικό κορμό της προεκλογικής του καμπάνιας, κατά την οποία μιλούσε για μία "πράσινη πόλη, πρότυπο βιωσιμότητας".

Η ασφάλεια, η καθαριότητα, οι προτάσεις για το στεγαστικό πρόβλημα στο κέντρο της πρωτεύουσας ήταν επίσης πολύ ψηλά στην προεκλογική του ατζέντα.

Κατά την πρώτη δήλωσή του, ο νέος δήμαρχος της Αθήνας έκανε λόγο για μια πόλη που αλλάζει σελίδα και δεσμεύτηκε πως θα δώσει όλες τις δυνάμεις του για να κάνει πράξη όσα έχει πει.

Χάρης Δούκας: Ποιος είναι ο 43χρονος καθηγητής του Πολυτεχνείου που γίνεται ξαφνικά ο νέος δήμαρχος της Αθήνας

"Σήμερα η Αθήνα νίκησε, η πόλη αλλάζει σελίδα. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλες τις Αθηναίες και τους Αθηναίους για την τεράστια τιμή που μου έκαναν και ξέρω πολύ καλά την πολύ μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνω.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσοι πίστεψαν στο όνειρο και μπήκαν μαζί μας σ' αυτό το πανέμορφο ταξίδι. Θέλω να ευχαριστήσω τους φίλους συνεργάτες, την οικογένειά μου και όλους τους πολίτες, που κατάφεραν το ακατόρθωτο. Πίστεψαν σε μια Αθήνα πράσινη, ασφαλή, καθαρή και δημιουργική, στο όραμά μας πως μπορούμε να αλλάξουμε την Αθήνα και να την κάνουμε όπως την ονειρευόμαστε", δήλωσε μεταξύ άλλων ο Χάρης Δούκας.

http://thetoccms.atticamediagroup.gr/scripts/CkEditor/plugins/widget/images/handle.png') rgba(220, 220, 220, 0.5); top: -15px; left: 0px;">

Το βαρύ βιογραφικό του Χάρη Δούκα

Ο Χάρης Δούκας, γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα, είναι Μηχανολόγος Μηχανικός και Καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης στη Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Ελλάδα.

Το πεδίο ειδίκευσης του Δρ. Χάρη Δούκα σχετίζεται με την ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική, θέτοντας τον ανθρώπινο παράγοντα στον πυρήνα των διαδικασιών μοντελοποίησης και προωθώντας αυτή την φιλοσοφία σε επιστημονικά περιοδικά μεγάλη διάδρασης (όπως το Nature).

Τα μοντέλα πολιτικής που έχει αναπτύξει χρησιμοποιούν γλωσσικές μεταβλητές για να ενσωματώσουν στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς στη χάραξη πολιτικής, επιτρέποντας τον σχεδιασμό πολιτικών που μπορούν και ακούνε "τί θέλουν οι πολίτες" και να συμπεριλάβουν "τί μπορούν να κάνουν οι πολίτες", στοιχεία σημαντικά για την επιτυχία τους.
Με αυτό τον τρόπο, τα μοντέλα και συστήματα υποστήριξης αποφάσεων που έχει αναπτύξει "ανοίγουν το μαύρο κουτί" των αποφάσεων πολιτικής, εισάγοντας με άμεσο και διαφανή τρόπο την ανθρώπινη αντίληψη, συνθέτοντας "από κάτω προς τα πάνω", για την ανάπτυξη σύγχρονων πράσινων πολιτικών. Αυτός είναι ο λόγος που έχουν τύχει σημαντικής αποδοχής από την επιστημονική κοινότητα (πχ, ειδικό αφιέρωμα του Research Features), και έχουν χρησιμοποιηθεί σε πλήθος εφαρμογών βιώσιμων πολιτικών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Διδακτικό έργο

Διδάσκει στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου πλήθος προπτυχιακών μαθημάτων όπως τα "Συστήματα Αποφάσεων", "Συστήματα Χρηματοοικονομικής Διοίκησης ", "Διαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική" και "Πολυκριτήρια Ανάλυση Αποφάσεων".

Παράλληλα από το 2018 διδάσκει στο μάθημα "4η βιομηχανική Επανάσταση και Έξυπνες Πόλεις", του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα" του ΕΜΠ. Είναι συνδιδάσκων σε πλήθος μεταπτυχιακών μαθημάτων όπως τα "Πολυκριτηριακά Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων" και "Ενεργειακός Προγραμματισμός Ελαχίστου Κόστους" του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Υποψηφίων Διδακτόρων της ΣΗΜΜΥ, αλλά και "Διαχείριση Ενέργειας και Διοίκηση Έργων" του ΔΠΜΣ "Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας", "Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων" και "Πολυκριτηριακά Συστήματα Αποφάσεων", του ΔΠΜΣ "Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα" καθώς και "Συστήματα Λήψης Αποφάσεων" στο ΔΠΜΣ "Περιβάλλον & Ανάπτυξη" του ΕΜΠ.

Βραβεύσεις - Διακρίσεις

Ο Χάρης Δούκας έχει λάβει βραβεία για τις επιδόσεις και το έργο του από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ ), το ΕΜΠ, το ΑΠΘ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Ελληνική Εταιρεία Επιχειρησιακής Έρευνας (ΕΕΕΕ) και το Παγκόσμιο Συνέδριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται στο 2% των περισσότερο διαδραστικών επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξιολογήσεις του Harvard.

Είναι επίσης Διευθυντής Γραφείου της εξαμελούς εθνικής επιτροπής Ελλάδας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC) από το 2020 και τακτικό της μέλος από το 2016, ενώ είναι μέλος προγράμματος του WEC από το 2022.

ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ ΝΙΚΗ

ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ ΠΑΣΟΚ