ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Επιχείρηση "εξαφανίστε τα ράντζα" από τα νοσοκομεία: Το έκτακτο σχέδιο και το παράδειγμα του "Ευαγγελισμού"

Επιχείρηση "εξαφανίστε τα ράντζα" από τα νοσοκομεία: Το έκτακτο σχέδιο και το παράδειγμα του "Ευαγγελισμού"

Είτε ως ράντζα κατά το κοινώς λεγόμενο, είτε ως "επικουρικές κλίνες" σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η εικόνα στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας μετά από κάθε εφημερία ήταν θλιβερή.

Ασθενείς να παραμένουν επί ώρες στα επείγοντα μέχρι να εξεταστούν και οι κενές κλίνες να είναι ελάχιστες ή και ανύπαρκτες, ακόμη και πριν την έναρξη της εφημερίας. Εργαζόμενοι στο νοσοκομείο "Γεννηματάς", όπως προ ημερών είχε μεταδώσει το TheTOC έλεγαν πως ασθενείς περίμεναν μέχρι κα δύο ημέρες μέχρι να βρεθεί διαθέσιμο κρεβάτι σε θάλαμο.

Ο μέσος όρος προσέλευσης στα τμήματα επειγόντων περιστατικών έφτανε τους 800 με 900 ασθενείς.

Ο χειμώνας και η έξαρση των εποχικών λοιμώξεων του αναπνευστικού (γρίπη, RSV) μετά από δύο χρόνια με μάσκες και μέτρα προστασίας, σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, που δεν δίνουν όμως βαριές νοσηλείες, γέμισαν τις τελευταίες εβδομάδες- και ειδικά μετά τα Χριστούγεννα- τα νοσοκομεία και έβγαλαν πάλι τα ράντζα στους διαδρόμους.

Προς αντιστροφή της κατάστασης, μπήκε σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο το οποίο ξεκίνησε από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός",το οποίο τελικά κατάφερε να λειτουργήσει χωρίς ράντζα στις τελευταίες εφημερίες του, λόγω της παράλληλης λειτουργίας του γειτονικού νοσοκομείου ΝΙΜΙΤΣ.

Όπως έγραψε σε ανάρτησή του ο διοικητής του νοσοκομείου, Αναστάσιος Γρηγορόπουλος, "ο Ευαγγελισμός από χθες για πρώτη φορά μηδένισε τα ράντζα και αυτός θα είναι ο κανόνας από εδώ και μπρος. Τέρμα οι άθλιες εικόνες που πλέον θα αποτελούν εξαίρεση και πιθανά κάτι περιστασιακό για λίγες ώρες" σημείωνε.

Τι θα ακολουθήσει

Μετά τον "Ευαγγελισμό", μπαίνει σε εφαρμογή το σύστημα για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Για το "Αττικό" υπάρχει συμφωνία με ιδιωτική κλινική του Περιστερίου, που θα το υποστηρίξει όταν έχει εφημερία. Το νοσοκομείο "μετρά" μετά από κάθε εφημερία 110 ράντζα και σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι έλεγαν πως το νοσοκομείο έχει πλημμυρίσει από ασθενείς, με το προσωπικό να είναι μειωμένο.

"Τα ράντζα έχουν φτάσει μέχρι το αίθριο με τη διοίκηση να έχει δώσει εντολή στις χειρουργικές πτέρυγες οι "επικουρικές κλίνες" να μειωθούν και να φτάσουν τις 15.Η αναμονή στα εξωτερικά ιατρεία αγγίζει τις 8 ώρες" σημείωναν.

Το "Λαϊκό"θα δεχθεί βοήθεια από το"Παμμακάριστος". Είναι μία κεντρική κλινική της Αθήνας, ενώ συνεφημέρευση θα γίνει και στο νοσοκομείο "Γεννηματάς".

Οι τελικές ανακοινώσεις των δομών θα γίνουν μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

"Αυτή τη στιγμή στο λεκανοπέδιο συνολικά αναπτύσσονται επικουρικές κλίνες, δηλαδή ράντζα, στις εφημερίες σε όλη την Αθήνα, γύρω στις 50 με 70" εξήγησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας χθες στονΡ/Σ Real, σημειώνοντας ότι τα ράντζα αποτελούν ένα διαχρονικό θέμα, όμως κατά τη συγκεκριμένη περίοδο αφορούν τα παθολογικά περιστατικά, λόγω της έξαρσης των ιώσεων, και όχι τόσο στα χειρουργικά.

Την ίδια στιγμή υπογράμμισε ότι το σχέδιο "πρόκειται για ένα γνήσιο ΣΔΙΤ με την έννοια ότι έρχονται και ιδιωτικές δομές που επικουρούν χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση του ασθενούς", καθώς ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει την ιδιωτική κλινική.

ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr/