ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Συναγερμός στον ΕΟΦ για το συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει ηρωίνη - Πού χρησιμοποιείται και πώς διακινείται

Συναγερμός στον ΕΟΦ για το συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει ηρωίνη - Πού χρησιμοποιείται και πώς διακινείται

Ηρωίνη άγνωστης συγκέντρωσης βρέθηκε σε συμπλήρωμα διατροφής, το οποίο κυκλοφορεί στην Ευρώπη και είναι πιθανή η διακίνησή του και στην Ελλάδα μέσω του διαδικτύου.

Το "σήμα" ήρθε τις αρμόδιες της Δανίας μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) και στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων χτύπησε συναγερμός, με προειδοποίηση προς του καταναλωτές να μην το χρησιμοποιήσουν.

Πρόκειται για το συμπλήρωμα διατροφής

 KSM-66 Ashwagandha, της εταιρείας Medicine Garden.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΦ, "το εν λόγω προϊόν περιέχει οπιοειδή ναρκωτική ουσία και συγκεκριμένα ηρωίνη άγνωστης συγκέντρωσης. H διακίνησή του και στην Ελλάδα είναι πιθανή" μέσω διαδικτυακών αγορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το διαδίκτυο, το συμπλήρωμα διατροφής KSM-66 Ashwagandha θεωρείται πως βοηθά στη μείωση του στρες, του άγχους, των επιπέδων κορτιζόλης και της επιθυμίας για φαγητό που σχετίζεται με το στρες. Επίσης ότι βοηθά στην ενίσχυση της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας, όπως και στην αποκατάσταση των μυών.

Ποιο είναι το βότανο ασβαγκάντα

Το ασβαγκάντα (ashwagandha) είναι ένα θεραπευτικό βότανο στην Αγιουρβέδα. Το βοτανικό του όνομα είναι Withania somnifera (βιθάνια), ενώ αποκαλείται επίσης και ινδικό τζίνσενγκ. Πρόκειται για ένα μικρό θάμνο με κίτρινα λουλούδια που προέρχεται από την Ινδία και τη Βόρεια Αφρική.

Εκχυλίσματα ή σκόνη από τη ρίζα ή τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία διαφόρων καταστάσεων, για να ανακουφίσουν από το στρες, να αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειας και να βελτιώσουν τη συγκέντρωση και την προσοχή. Πολλά από τα οφέλη στην υγεία αποδίδονται στα βιθανολίδια, ενώσεις που βρίσκονται στο φυτό και φαίνεται πως καταπολεμούν τη φλεγμονή.Τα συμπληρώματα διατροφής με εκχύλισμα ασβαγκάντα έχουν αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματικά στην αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης.

Το βότανο περιέχεται σε πολλά συμπληρώματα διατροφής, διαφόρων εμπορικών ονομασιών, υπό τη μορφή καψουλών. Διακινείται επίσης από μεγάλες πλατφόρμες του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Οι παρενέργειες

Μεταξύ των παρενεργειών έχουν αναφερθεί σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, γαστρεντερικές διαταραχές, διάρροια, εμετός, επιδείνωση ελκοπάθειας. Η ασβαγκάντα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και να αλληλεπιδράσει δυσμενώς με αντιυπερτασικά και αντιδιαβητικά φάρμακα.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από https://www.thetoc.gr/