ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Προετοιμαστείτε για πανδημία Αλτσχάιμερ στην Ελλάδα

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Προετοιμαστείτε για πανδημία Αλτσχάιμερ στην Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι απροετοίμαστη τόσο από πλευράς δομών, όσο και από πλευράς έρευνας, για να αντιμετωπίσει την επερχόμενη πανδημία της νόσου Αλτσχάιμερ, που ήδη δείχνει τα δόντια της, καθώς πλήττει κυρίως άτομα άνω των 80 σε ένα ποσοστό έως 40% και σύμφωνα με εκτιμήσεις, εντός των επομένων δύο δεκαετίες, ο αριθμός των πασχόντων στη χώρα μας, που αυτή τη στιγμή υπολογίζεται σε 300.000 – 500.000 άτομα, πρόκειται να διπλασιαστεί.
Η επισήμανση ανήκει στον διευθυντή του Κέντρου Εξατομικευμένης Ιατρικής για τη νόσο Αλτσχάιμερ, στο Πανεπιστήμιο «Johns Hopkins», επίτιμο καθηγητή Ιατρικής του Ιδρύματος και πρόεδρο της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας Ενάντια στη Νόσο Αλτσχάιμερ», Κωσταντίνο Λυκέτσο.

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος επιστήμονας στη φροντίδα και θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με Αλτσχάιμερ, σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η.

Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» εξηγεί αναλυτικά τι πρέπει να γίνει για να καλυφθούν οι ελλείψεις στη χώρα μας, μιλά για τις συνεργασίες που αναπτύσσει το «Johns Hopkins» με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας, καθώς επίσης και για τους νέους φαρμακευτικούς δρόμους που προσπαθεί να ανοίξει μαζί με την ομάδα του, για την πάθηση που όπως τονίζει, δεν είναι μία, αλλά πολλές.

Από τα λεγόμενα του πάντως, διαφαίνεται ότι υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος για την αντιμετώπιση της νόσου που απασχολεί την ιατρική κοινότητα για περισσότερο από έναν αιώνα, καθώς το 1906 ο Δρ Alois Alzheimer περιέγραψε για πρώτη φορά την ασθένεια που αργότερα έλαβε το όνομά του.

Ο λόγος της ραγδαίας αύξησης του αριθμού των πασχόντων Ο βασικός λόγος που τα ποσοστά της νόσου Αλτσχάιμερ ολοένα και αυξάνονται σύμφωνα με τον κ.

Λυκέτσο, είναι ότι έχει αυξηθεί το προσδόκιμο επιβίωσης.

«Στους 80άρηδες και 90άρηδες το ποσοστό άνοιας πλησιάζει το 30-40%.

Όσον αφορά τους παράγοντες κινδύνου, ένα περίπου 60% της άνοιας πλέον θεωρούμε ότι είναι γενετικό, με πολλά γονίδια να έχουν κάποιο συσχετισμό, χωρίς όμως ακόμα να έχουν ξεκαθαριστεί αυτά.

...

Πηγή/Περισσότερα: in.gr