ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Κορονοϊός: Ποιο από τα πιο κοινά συμπτώματα δεν υφίσταται πια - Συναγερμός για την παραλλαγή Eris, φόβοι για νέα έξαρση

Κορονοϊός: Ποιο από τα πιο κοινά συμπτώματα δεν υφίσταται πια - Συναγερμός για την παραλλαγή Eris, φόβοι για νέα έξαρση

Τα ευρήματα προέρχονται από ανάλυση ενός μεγάλου όγκου δεδομένων ιατρικών αρχείων που συγκεντρώθηκαν από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας αναφορικά με τον κορονοϊό στις ΗΠΑ.

Αρχικά αποτελούσε σήμα κατατεθέν της λοίμωξης από κορονοϊό- μερικές φορές πιο κοινό και από τα συμπτώματα που έμοιαζαν με γρίπη. Ωστόσο το σύμπτωμα της ξαφνικής απώλειας όσφρησης και γεύσης, σύμφωνα με τους ερευνητές, γίνεται όλο και πιο σπάνιο, με ένα πολύ μικρό ποσοστό νέων ασθενών να το αναφέρει.

"Στο παρελθόν, εάν είχαμε κρυώσει και χάναμε την αίσθηση της όσφρησης, καταλαβαίναμε πως πιθανότατα είχαμε κολλήσει κορονοϊό. Τώρα αυτό δεν συμβαίνει", δήλωσε ο Δρ. Evan Reiter, ιατρικός διευθυντής του κέντρου Διαταραχών Οσμής και Γεύσης από το πανεπιστήμιο στη Βιρτζίνια, στο CBS News.

Τα ευρήματα προέρχονται από ανάλυση ενός μεγάλου όγκου δεδομένων ιατρικών αρχείων που συγκεντρώθηκαν από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας αναφορικά με τον κορονοϊό στις ΗΠΑ.

Ο Δρ. Evan Reiter ηγήθηκε της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε τον Μάιο στο περιοδικό "Otolaryngology-Head and Neck Surgery", εξετάζοντας τις πιθανότητες ασθενών με COVID- 19 να αναφέρουν επίσης απώλεια όσφρησης και γεύσης.

Ενώ τα συμπτώματα που είναι γνωστά ως "αισθητηριακή απώλεια" εμφανίζονταν σε περίπου 50% των περιπτώσεων στην αρχή της πανδημίας, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως μόλις το 3% με 4% των ασθενών ανέφερε ως σύμπτωμα την απώλεια όσφρησης και γεύσης στα πιο πρόσφατα κύματα της Omicron.

Η μελέτη είναι από τις πιο πρόσφατες και δείχνει πώς έχουν αλλάξει τα συμπτώματα που προκαλεί ο ιός, καθώς έχουν εμφανιστεί πολλές παραλλαγές και η ανοσία που έχει δημιουργηθεί από τους εμβολιασμούς και τη νόσηση έχει δημιουργήσεις νέες άμυνες στο οργανισμό.

Την ίδια ώρα, ερευνητές από το University College του Λονδίνου ανέφεραν σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ότι το ποσοστό των περιπτώσεων που ανέφεραν απώλεια γεύσης ή όσφρησης είχε μειωθεί σημαντικά μετά την εμφάνιση του στελέχους Omicron το 2021.

Καθώς εμφανίζονταν περισσότερες παραλλαγές, "η συμπτωματολογία του SARS-CoV-2 έμοιαζε σταδιακά με αυτή άλλων αναπνευστικών συμπτωμάτων. Τα πιο μεταδοτικά στελέχη της Omicron συνδέθηκαν με βήχα και φτέρνισμα", εξηγούσαν οι συγγραφείς αυτής της μελέτης στο περιοδικό Scientific Reports.

Τα συμπτώματα που προκαλεί η νέα παραλλαγή Eris

Η Eris, η νέα παραλλαγή του κορονοϊού, ή αλλιώς "EG.5.1", έχει προστεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στη λίστα με τις παραλλαγές υπό παρακολούθηση, με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν ότι είναι υπεύθυνη για το 14,6% των περιστατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα 5 συμπτώματα που προκαλεί η παραλλαγή είναι: Καταρροή, πονοκέφαλος, κόπωση (ήπια ή σοβαρή), φτάρνισμα και πονόλαιμος.

Οι ειδικοί λένε ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου κύματος, από τις υποπαραλλαγές της Omicron, την Arcturus και την Eris, ωστόσο υπάρχει πιθανότητα να επιβραδυνθεί η εξάπλωσή της, λόγω των καλοκαιρινών διακοπών και των κλειστών σχολείων.

Από την άλλη, φοβούνται πως θα κυριαρχήσει τον Σεπτέμβριο με την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο και των ενηλίκων στους χώρους εργασίας καθώς και από το ότι θα περνά ο κόσμος περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι, λόγω της αλλαγής του καιρού.

Πηγή:https://www.thetoc.gr/