ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Γιατί το άτμισμα δεν είναι και τόσο αθώο: Αυξάνει μέχρι και 20% τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα

Γιατί το άτμισμα δεν είναι και τόσο αθώο: Αυξάνει μέχρι και 20% τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η οποία έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενη έρευνα που κατέληγε στο συμπέρασμα πως το άτμισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, να επιδεινώσει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό και να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τους πνεύμονες.

Οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιείχαν νικοτίνη σε οποιοδήποτε διάστημα της ζωής τους, είχαν 19% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια σε σύγκριση με εκείνους που δεν έκαναν άτμιζαν ποτέ, σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας (American College of Cardiology).

Η μελέτη διαπίστωσε ειδικότερα ότι ο αυξημένος κίνδυνος που σχετίζεται με το άτμισμα ήταν πιο έντονος σε έναν τύπο καρδιακής ανεπάρκειας που ονομάζεται καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης (HFpEF), που κάνει τον καρδιακό μυ να γίνεται δύσκαμπτος και να μην αιματώνεται σωστά ανάμεσα στους παλμούς).

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 175.667 συμμετέχοντες -πάνω από το 60% γυναίκες με μέση ηλικία 52 ετών- κατά τη διάρκεια 45 μηνών.

Από τους συμμετέχοντες, 3.242 εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια εντός της περιόδου των 45 μηνών, ενώ η μελέτη δεν βρήκε στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι άλλοι παράγοντες - συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του φύλου ή αν οι συμμετέχοντες κάπνιζαν τσιγάρα- επηρέασαν τη μελέτη.

Σημειώνεται πως πριν από ένα χρόνο, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας προχώρησε στην προειδοποίηση πως οι συσκευές ατμίσματος περιέχουν ένα κοκτέιλ νικοτίνης, διαλυτών και γεύσεων που πιθανότατα δημιουργούν τους ίδιους με το κάπνισμα σοβαρούς κινδύνους για την καρδιαγγειακή υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.

Τα συστατικά των ηλεκτρονικών τσιγάρων, συμπεριλαμβανομένης της νικοτίνης, των αρωματικών παραγόντων, των γλυκαντικών, της προπυλενογλυκόλης (είναι η ουσία που βοηθά να διαλύονται οι αρωματικές ουσίες που περιέχονται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο και με τη βοήθεια της θερμότητας παρέχει τον ατμό που προσομοιάζει τον καπνό του τσιγάρου) και της φυτικής γλυκερίνης, μπορεί το καθένα ανεξάρτητα να είναι επικίνδυνο για την υγεία. Βρέθηκε πιο συγκεκριμένα πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με υψηλές συγκεντρώσεις νικοτίνης περιέχουν ενώσεις που έχουν αποδειχθεί σε εργαστηριακές μελέτες σε πειραματόζωα ότι αυξάνουν τις καρδιακές παθήσεις και τις παθήσεις των πνευμόνων.

Πηγή:https://www.thetoc.gr/