Ο κοντός αλαζόνας δήμαρχος που ζητάει προμήθεια πιο πολλά από αυτά που θα βγάλει ο εργολάβος. Σε λίγο κανείς δεν θα πλησιάζει σε έργα του μη παραλιακού δήμου.
Ο κοντός αλαζόνας δήμαρχος που ζητάει προμήθεια πιο πολλά από αυτά που θα βγάλει ο εργολάβος. Σε λίγο κανείς δεν θα πλησιάζει σε έργα του μη παραλιακού δήμου.
Τον αντιγριπικό εμβολιασμό σε όλα τα βρέφη και παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως και 5 χρόνων συστήνει εφέτος η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ).
Το σκεπτικό της Επιτροπής για την εισαγωγή του αντιγριπικού εμβολιασμού ειδικά την εφετινή περίοδο στο εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα (ΕΠΕ) παιδιών περιλαμβάνεται στην εγκύκλιο που εξέδωσε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, για τον αντιγριπικό εμβολιασμό του πληθυσμού.
Όπως επισημαίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε διαδοχικές συνεδριάσεις της, εξέτασε εκ νέου τα επιδημιολογικά δεδομένα, ανασκόπησε τις ενδείξεις εμβολιασμού έναντι γρίπης και αποφάσισε την επέκταση της σύστασης ετήσιου εμβολιασμού και στα υγιή παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών.
Οι 6 λόγοι που στάθμισαν οι επιστήμονες:
Ειδικότερα, και σύμφωνα με το σκεπτικό των μελών της η Επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί την ένταξη του αντιγριπικού εμβολίου στο ΕΠΕ για τα υγιή παιδιά ηλικίας 6 μηνών – 5 ετών για την επερχόμενη περίοδο γρίπης (2024-2025) για τους εξής λόγους:
Τα παιδιά που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου
Η γρίπη είναι μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού που οφείλεται στον ιό της γρίπης και μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως σοβαρή και, σπανιότερα, θανατηφόρο νόσο, υπενθυμίζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Η πλειοψηφία των ατόμων που θα μολυνθεί συνήθως αναρρώνει πλήρως. Οι ομάδες εκείνες του πληθυσμού που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές είναι οι ηλικιωμένοι, τα πολύ μικρά παιδιά, οι έγκυες, καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια νοσήματα.
Κάθε χρόνο η Επιτροπή συστήνει αντιγριπικό εμβολιασμό σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών και άνω που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες υψηλού κινδύνου: • Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα • Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη) • Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών • Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες) • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα • Χρόνια νεφροπάθεια • Χρόνιες παθήσεις ήπατος • Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα • Σύνδρομο Down • Παιδιά με παχυσαρκία (ΔΜΣ >95ηΕΘ) • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) • Παιδιά που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης • Παιδιά που είναι εσωτερικοί σπουδαστές ή διαβιούν σε ιδρύματα χρονίως πασχόντων ή καταστήματα κράτησης.
Τα διαθέσιμα εμβόλια
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει το τετραδύναμο αδρανοποιημένο εμβόλιο που παρασκευάζεται σε κυτταροκαλλιέργειες (Flucelvax Tetra) μπορεί να χορηγηθεί με ασφάλεια σε άτομα ηλικίας άνω των 2 ετών που εμφανίζουν σοβαρή αλλεργία στο αυγό (αναφυλαξία).
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει το εισπνεόμενο εμβόλιο έναντι της γρίπης που περιλαμβάνει ζώντες εξασθενημένους ιούς. Το εμβόλιο αυτό έχει αδειοδοτηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για χρήση σε υγιή πληθυσμό στις ηλικίες 2 έως 18 ετών. Αντενδείκνυται η χορήγησή του σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς ή σε άτομα που διαμένουν με αυτούς, άτομα που λαμβάνουν χρόνια αγωγή με ασπιρίνη, παιδιά με σοβαρό άσθμα καθώς και σε άτομα με σοβαρή αλλεργία στο αυγό (αναφυλαξία). Είναι εύκολο στη χρήση αφού χορηγείται ως νεφέλωμα 0,1ml σε κάθε ρουθούνι και επιτυγχάνει καλύτερη συμμόρφωση στα παιδιά, αναφέρει το https://www.ygeiamou.gr.