ΥΓΕΙΑ

Αρτηριακή πίεση: 5 τροφές που βοηθούν στη μείωσή της και οι καλύτερες επιλογές για το καλοκαίρι
Οι ειδικοί συμφωνούν απόλυτα για το ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται περισσότερο όταν έχουμε υψηλή αρτηριακή πίεση. Δείτε ποια είναι αυτά.
Οι ειδικοί συμφωνούν απόλυτα για το ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται περισσότερο όταν έχουμε υψηλή αρτηριακή πίεση: τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα αλλαντικά (π.χ. ζαμπόν, μπέικον).
Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ξεκάθαρα τη σύνδεση ανάμεσα στην τακτική κατανάλωση αυτών των τροφίμων και στην αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης. Τι να προτιμήσουμε όμως;
Οι παρακάτω τροφές σύμφωνα με τους καρδιολόγους, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης όταν καταναλώνονται συστηματικά:
1. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά βρίσκονται στην κορυφή της λίστας ως τροφές που συμβάλλουν στη μείωση της υπέρτασης. Η νιτρική ουσία που περιέχουν υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς και συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μην περιορίζεστε όμως μόνο στις σαλάτες. Μπορείτε να τα προσθέσετε και σε smoothies.
2. Μούρα
Οι καρδιολόγοι προτείνουν επίσης την τακτική κατανάλωση μούρων. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μειώνουν το οξειδωτικό στρες και βοηθούν στη μείωση της πίεσης. Επιπλέον, η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες τα καθιστά ιδανικά για την καρδιαγγειακή υγεία.
3. Παντζάρια
Ένα λαχανικό που συχνά αμελούμε στη διατροφή μας είναι το παντζάρι. Είναι όμως πλούσιο σε κάλιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, στοιχεία που βοηθούν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και στην αποβολή της περίσσειας νατρίου από το σώμα. Όπως και τα πράσινα λαχανικά, περιέχει νιτρικά άλατα που συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
4. Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί είναι ακόμη μια καλή προσθήκη στη διατροφή μας για την καρδιακή υγεία. Μελέτες δείχνουν ότι όσοι καταναλώνουν ξηρούς καρπούς τακτικά έχουν μικρότερο κίνδυνο υπέρτασης. Προτιμήστε όμως τους ανάλατους, καθώς οι αλατισμένοι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
5. Σκόρδο
Η προσθήκη σκόρδου στο φαγητό όχι μόνο προσφέρει γεύση, αλλά μπορεί και να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης. Η συχνή κατανάλωση σκόρδου σχετίζεται με μείωση και της χοληστερίνης, ενώ βελτιώνει και την κυκλοφορία του αίματος.
Τι να προτιμήσουμε το καλοκαίρι
Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για να ενισχύσουμε την υγεία της καρδιάς μας με φυσικό τρόπο, αξιοποιώντας τα φρέσκα, εποχικά τρόφιμα.
Το καρπούζι είναι πλούσιο σε L-κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα τη φυσική μείωση της πίεσης. Παράλληλα, είναι εξαιρετικά ενυδατικό, κάτι που είναι πολύτιμο τους ζεστούς μήνες.
Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, που είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ενισχύει την υγεία της καρδιάς και μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Το αγγούρι, με την υψηλή του περιεκτικότητα σε νερό και κάλιο, βοηθά στην αποβολή της περίσσειας νατρίου από τον οργανισμό και ενισχύει την καλή κυκλοφορία του αίματος. Η κατανάλωσή του σε σαλάτες ή smoothies είναι ιδανική για τις ζεστές ημέρες.
Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και κάλιο. Συμβάλλουν στην ισορροπία των υγρών του σώματος και στη ρύθμιση της πίεσης με φυσικό τρόπο, ενώ μπορούν να καταναλωθούν σκέτα, σε σαλάτες ή επιδόρπια.
Τέλος οι φράουλες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες που σχετίζονται με βελτίωση της ελαστικότητας των αγγείων και μείωση της αρτηριακής πίεσης. Είναι ιδανικές για πρωινό με γιαούρτι ή ως σνακ μέσα στην ημέρα.