Αναλυτικά όσα αναφέρει το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ - Πότε αναμένεται βελτίωση του καιρού.
To Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε τη Δευτέρα (26-10-1016) με α.α 8/2026, επικαιροποιείται σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, βροχές και καταιγίδες αναμένονται σε αρκετές περιοχές της ανατολικής χώρας, όπου πιθανόν να συνοδεύονται και από τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Τα πιο έντονα φαινόμενα (κόκκινη προειδοποίηση) προβλέπονται στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και τα Δωδεκάνησα.
Πιο συγκεκριμένα:
Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται σήμερα Τετάρτη (28-10-2026):
α) Στη Θεσσαλία (ν. Μαγνησίας, ν. Λάρισας), τις Σποράδες και την Εύβοια έως αργά τη νύχτα (κόκκινη προειδοποίηση).
β) Στα Δωδεκάνησα (κόκκινη προειδοποίηση).
γ) Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έως αργά το βράδυ (πορτοκαλί προειδοποίηση).
δ) Στην ανατολική Στερεά (κυρίως ν. Φωκίδας, ν. Φθιώτιδας, ν. Βοιωτίας), κατά διαστήματα έως αργά τη νύχτα (πορτοκαλί προειδοποίηση).
Η μεγαλύτερη ανησυχία για σήμερα εντοπίζεται στην ανατολική Θεσσαλία, κυρίως στην περιοχή της Μαγνησίας και στις παράκτιες περιοχές, στις Σποράδες και στην Εύβοια. Όπως εξήγησε η μετεωρολόγος της ΕΡΤ, στην περιοχή επικρατεί ισχυρός βορειοανατολικός άνεμος, που στο βόρειο Αιγαίο φτάνει τα 8 μποφόρ, ευνοώντας τη διατήρηση των έντονων φαινομένων.
"Σε αυτή την περιοχή περιμένουμε βροχοπτώσεις συνεχόμενες με μεγάλη ένταση. Περιμένουμε και καταιγίδες, οπότε ο όγκος του νερού θα είναι μεγάλος. Υπάρχει κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα", προειδοποίησε η Αναστασία Τυράσκη, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη ζώνη χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Επιμονή των καταιγίδων αναμένεται και σε τμήματα του Αιγαίου. Σύμφωνα με την πρόγνωση, ενώ στις Κυκλάδες τα φαινόμενα αναμένεται να υποχωρήσουν σταδιακά μέσα στην ημέρα, στο βόρειο και το ανατολικό Αιγαίο, έως και τα Δωδεκάνησα, οι καταιγίδες ενδέχεται να επανέρχονται κατά διαστήματα.
Υπενθυμίζεται ότι στις πρόσφατες καταιγίδες στη Ρόδο, διαδοχικά επεισόδια βροχόπτωσης είχαν οδηγήσει σε ύψη βροχής που έφτασαν τα 200 χιλιοστά. Αντίστοιχη επιμονή των φαινομένων ενδέχεται να καταγραφούν κυρίως στα Δωδεκάνησα, όπου οι βροχές και οι καταιγίδες μπορεί να διαδέχονται η μία την άλλη, αυξάνοντας τον συνολικό όγκο του νερού.
Σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται και στην Κρήτη. Οι δυσμενείς συνθήκες οδήγησαν στην ακύρωση των παρελάσεων σε περιοχές όπως οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και οι Σποράδες.
Από την Πέμπτη το κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να κινηθεί ανατολικότερα, με αποτέλεσμα τα φαινόμενα να εξασθενήσουν σταδιακά στην ηπειρωτική χώρα.Βροχές θα επιμείνουν κυρίως στην Εύβοια και σε νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου, με τα φαινόμενα να περιορίζονται σταδιακά προς τα ανατολικά και τα Δωδεκάνησα.
Στη δυτική Ελλάδα, στο Ιόνιο και στη βόρεια χώρα ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση, με τις νεφώσεις να διατηρούνται κατά διαστήματα, αλλά χωρίς να αναμένονται αξιόλογα φαινόμενα. Οι βοριάδες, ωστόσο, θα παραμείνουν ενισχυμένοι, φτάνοντας τα 6 με 7 μποφόρ, εμποδίζοντας τη σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία θα κυμανθεί κοντά στους 20 βαθμούς ή λίγο χαμηλότερα.
Την Παρασκευή ο καιρός θα παραμείνει άστατος, με διαστήματα αυξημένων νεφώσεων και τοπικές βροχές. Τα φαινόμενα, πάντως, δεν αναμένεται να έχουν την ένταση της Τετάρτης, ενώ η σταδιακή εξασθένηση της κακοκαιρίας θα συνεχιστεί.
Η σημερινή ημέρα θα είναι η δυσκολότερη της περιόδου, με τα έντονα φαινόμενα να υποχωρούν σταδιακά τις επόμενες ημέρες, χωρίς όμως να επιστρέφει αμέσως ο καιρός σε καθαρά φθινοπωρινές και ήπιες συνθήκες.