ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Η ΕΥΔΑΠ μετατρέπει σε "ΧΑΒΟΥΖΑ" τον Ευβοϊκό
Featured

Η ΕΥΔΑΠ μετατρέπει σε "ΧΑΒΟΥΖΑ" τον Ευβοϊκό

Κίνδυνος μετατροπής του κλειστού κόλπου του Ευβοικού σε "ΧΑΒΟΥΖΑ", από τις εκροές  (7) αγωγών εκροής ΚΕΛ Ωρωπού, Μαραθώνα, Ραφήνας – Πικερμίου, Μαρκόπουλου – Παιανίας(Όλοι αυτοί της ΕΥΔΑΠ), συν τους  Αεροδρομίου, Ιπποδρόμου, Κερατέας και Λαυρεωτικής, ενέκα των ήδη διαφαινόμενων πολλαπλών αστοχιών της ΕΥΔΑΠ Α.Ε.

Το ζήτημα της πολυδιακηρυγμένης επαναχρησιμοποίησης των εκροών του ΚΕΛ σε καλλιέργειες, ενώ στην πραγματικότητα αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε επίπεδο έρευνας.

Επ’ αφορμή της 7χρονης περίπου καθυστέρησης της διαδικασίας υπογραφής της σύμβασης για την έναρξη κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης στο Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος, με την παρουσία επισήμων, επαναφέρουμε στη μνήμη μας ψεύτικες υποσχέσεις από το 2016, άκυρα χρονοδιαγράμματα της ΕΥΔΑΠ, καθώς επίσης τεχνικές – αντιφατικές και νομικές παρεκκλίσεις των ιθυνόντων του έργου της αποχέτευσης στο Δήμο Σπάτων - Αρτέμιδος, που δυστυχώς οι εξελίξεις δείχνουν ότι τα φαινόμενα επαναλαμβάνονται.

Και για να μην μας περάσουν για ξεχασιάρηδες υπενθυμίζουμε στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, κ. Σαχίνη και τους άλλους επίσημους που θα παραβρεθούν στα Σπάτα για την τελετή, τα παρακάτω κομβικά σημεία και στοιχεία :

  • Το από 30.3.2016 επίσημο χρονοδιάγραμμα των έργων αποχέτευσης που είχε ανακοινώσει η ΕΥΔΑΠ ότι ήταν δεσμευτικό στους Δήμους Σπάτων – Αρτέμιδος και Ραφήνας – Πικερμίου. Χρονοδιάγραμμα που προφανώς διαβίβασε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να δείξει η χώρα ότι συμμορφώνεται στους Κανονισμούς. Τα χρονοδιαγράμματα αυτά αν είχαν τηρηθεί τα έργα θα έπρεπε να είχαν ήδη προ πολλού παραδοθεί. Στην πράξη όμως ακόμα ούτε καν έχουν αρχίζει, όπως ειδικά σε ότι αφορά στο Δήμο Σ-Α και στο ΚΕΛ
  • Έως τώρα ότι κινείται σε κάποιο βαθμό στο έργο, αφορά στα αποχετευτικά δίκτυα και μόνο στο Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου και σε αρχικό στάδιο στο Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος.
  • Φανταστείτε, όσον αφορά το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων δεν έχει ακόμα ξεκινήσει τίποτα, αφού ως μαθαίνουμε η αρμόδια Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών ακύρωσε δυο έως τώρα διαγωνισμούς της ΕΥΔΑΠ για το ΚΕΛ (π.χ, βλέπετε την υπ’ αριθ. 1304/3.8.2021 απόφαση), κι όλα αυτά όταν το χρονοδιάγραμμά της έλεγα ότι την 1.11.2017 έληγε το χρονικό όριο που είχε ορισθεί για την υπογραφή της σύμβασης έναρξης κατασκευής του ΚΕΛ στη θέση Πλατύ Χωράφι, του αγωγού διάθεσης και του δικτύου επαναχρησιμοποίησης !! Παρόλα αυτά όλα τα ανωτέρω είναι ακόμα στο μηδέν, από μεριάς ΕΥΔΑΠ ΑΕ.
  • 1_832fd.jpeg

Σημειώνουμε δε ότι πέρασαν ήδη 6,5 περίπου χρόνια από την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου, οπότε εκ των πραγμάτων και όπως αναφέρει η απόφαση του ΥΠΕΝ η ανωτέρω έγκριση λήγει σε 3,5 χρόνια και το ερώτημα είναι θα έχει ολοκληρωθεί το έργο του ΚΕΛ ;

  • Ο Δήμος Σπάτων – Αρτέμιδος με την υπ’ αριθ. 124/2017 απόφαση του Δ.Σ. είχε συμφωνήσει υπό όρους για τη δημιουργία – κατασκευή του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι, πλην όμως οι όροι αυτοί δεν έχουν εκπληρωθεί. Το ίδιο συμβαίνει και με 8 ακόμα αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες οι οποίες συμφώνησαν για το έργο υπό όρους, ενώ 11 συμφώνησαν σε σύνολο 19 που γνωμοδότησαν για το έργο ΚΕΛ, αγνοώντας – παρακάμπτοντας ότι νέος κεντρικός αγωγός για τον Δήμο Παλλήνης με προορισμό την Ψυττάλεια, έρχεται στα σύνορα του Δήμου Σ-Π και συγκεκριμένα στη θέση «Άγιος Γεράσιμος», πράγμα που εάν αξιοποιείτο αποτελεί ελάχιστη πλέον δαπάνη 30.000.000 € περίπου, ενώ η εγκριθείσα απ΄ το 2018 επιλογή του ΚΕΛ θα κοστίσει στο δημόσιο και την Ε.Ε 292.442.806,10 € !!

  • 2_8dae3.jpeg
  • Το ζήτημα της πολυδιακηρυγμένης επαναχρησιμοποίησης των εκροών του ΚΕΛ σε καλλιέργειες, ενώ στην πραγματικότητα αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε επίπεδο έρευνας και όχι ευρύτερης εφαρμογής.
  • Τα γενικότερα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα της ΜΠΕ του έργου ΚΕΛ, όπως προκύπτει και για το ζωτικό σκέλος του έργου όσον αφορά την παραγωγή και επεξεργασία της ιλύος. Σημείο στο οποίο έχει εντοπισθεί σημαντική ανακρίβεια της μελέτης από το Υπουργείο Μεταφορών όπως διατυπώνει σε έγγραφό του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος

3_bbd64.jpeg

Κατόπιν όλων αυτών και της γενικότερης εκτόνωσης επτά (7) αγωγών εκροής ΚΕΛ (Μαραθώνα, Ραφήνας – Πικερμίου, Μαρκόπουλου – Παιανίας, Αερορομίου, Ιπποδρόμου, Κερατέας και Λαυρεωτικής) στην περιοχή του κλειστού Ευβοϊκού κόλπου, άραγε ποια θα είναι η οικολογική τύχη αυτής της θαλάσσιας ζώνης, με δεδομένες τις ήδη αστοχίες (χρονικές, τεχνικές – αντιφατικές, νομικές) εκ μέρους της ΕΥΔΑΠ ΑΕ ;

Ωστόσο, δημιουργείται ένας εύλογος προβληματισμός γύρω από την αιφνίδια από το 2017 αδράνεια των τοπικών φορέων, συλλόγων, ομοσπονδιών, ΜΜΕ, για όλα τα ανωτέρω, με μόνη εξαίρεση τον πρώην Συμπαραστάτη του Δημότη της περιόδου 2015-2019, με τον οποίο έχουμε διαφορές σε πολλά θέματα, πλην όμως στην υπόθεση του αποχετευτικού του βγάζουμε το καπέλο, για την εκφρασθείσα εκ μέρους του αντίθετη τεκμηρίωση (την οποία έφθασε επιτυχώς ενώπιον του ΣτΕ, του οποίου αναμένεται η τελική απόφαση) και τις εφαρμόσιμες προτάσεις του επί του ζητήματος.

Κύριοι της ΕΥΔΑΠ συνδέστε όλες τις περιοχές με την Ψυτάλεια και αφήστε τα πειράματα.

Δεν αντέχει ο  Ευβοϊκός 7 βιολογικούς καθαρισμούς.

Μην ξοδεύεται πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ για τους τέσσερις βιολογικούς καθαρισμούς, και προτιμήστε τη λύση της σύνδεσης με την Ψυτάλεια που θα στοιχίσει το 1/10 του κόστους των βιολογικών.

ΕΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ, ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.