ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η κα. Άννη Κατσούλη είναι η πρώτη Κοινωνική Λειτουργός των Παιδικών Χωριών SOS στην Ελλάδα με μία πολύ σημαντική και συνεχή παρουσία 45 ετών - Συνέντευξη

Παιδικά Χωριά SOS - Οι άνθρωποί μας, η ψυχή μας

Τι ήταν αυτό που σε προσέλκυσε το 1977 στα Παιδικά Χωριά SOS, έναν φορέα παιδικής προστασίας που τότε ξεκινούσε τη λειτουργία του στην Ελλάδα;

Στα Παιδικά Χωριά SOS βρέθηκα εντελώς τυχαία κατόπιν πρότασης της κυρίας Μοίρας Μαυροπούλου, από τα ιδρυτικά μέλη του Σωματείου, για να βοηθήσω εθελοντικά στην προετοιμασία του Θεμελίου Λίθου του Παιδικού Χωριού SOS στη Βάρη. Η πρωτοτυπία της ιδέας του Χωριού με συγκίνησε και με ενθουσίασε από την πρώτη στιγμή. Να ξεφύγει δηλαδή από την κλασσική μορφή παιδικής προστασίας και να περάσει στη μικρή οικογενειακή μονάδα με την καθημερινότητα που έχει ανάγκη κάθε παιδί, δίπλα σε ανθρώπους που το αγαπούν και το νοιάζονται. Και βεβαίως, καταλυτικής σημασίας ήταν η μαγευτική προσωπικότητα της κυρίας Κλώντιας Κατσαρά, που έφερε την ιδέα στην Ελλάδα, που το πίστευε τόσο, μετέδιδε τη θέληση και τον ενθουσιασμό της σε όλους μας. Μας ενέπνεε, ξεπερνώντας μία – μία τις δυσκολίες της ελληνικής πραγματικότητας.

Ποιες ήταν οι δυσκολίες που χρειάστηκε να αντιμετωπίσετε ως ομάδα στα πρώτα βήματα του οργανισμού;

Η ιδέα μάς συγκινούσε όλους εξ αρχής. Το να δημιουργήσεις μια οικογένεια σε παιδιά που τη στερούνται, να μη χωρίζουν τα αδέλφια και να μεγαλώνουν μαζί, με τη συνεχή παρουσία μητρικού υποκατάστατου, φάνταζε ιδεώδες. Οι δυσκολίες πολλές: να γίνει ευρύτερα γνωστή η ιδέα, να  βρεθεί ο χώρος, να  πεισθεί και να κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός για  την έκδοση των αδειών, να αναζητήσουμε τις κατάλληλες Μητέρες SOS και βεβαίως να βρεθούν οικονομικοί πόροι για την ανέγερση του Παιδικού Χωριού SOS και να εξασφαλισθούν εκείνες οι δωρεές, που θα επέτρεπαν στη συνέχεια τη λειτουργία του. Κάτι που θα έλεγα ότι ισχύει και σήμερα και είναι πάντα συνεχής ο αγώνας και η αγωνία  για την αναζήτησή τους.

Ως Κοινωνική Λειτουργός στα Παιδικά Χωριά SOS  ήσουν σε συνεχή επαφή με τα παιδιά. Ποιες πιστεύεις ότι είναι οι ανάγκες ενός παιδιού που για το δικό του όφελος απομακρύνεται από τους βιολογικούς γονείς του και μεγαλώνει σε ένα άλλο πλαίσιο;

Θα πρέπει να δεχθούμε ως αξίωμα ότι τίποτε δεν μπορεί να αναπληρώσει το φυσικό οικογενειακό περιβάλλον. Το παιδί έχει ανάγκη τους γονείς του για να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί. Δεν πρέπει να το ξεχνούμε. Για να τοποθετηθεί σε μια δομή, θα πρέπει να υπάρχει ένας εξαιρετικά σοβαρός λόγος. Και πρέπει να το πείσουμε ότι είμαστε δίπλα του, ότι καταλαβαίνουμε τα συναισθήματά του, το σεβόμαστε και είμαστε εδώ για να το βοηθήσουμε. Πέρα από τη διασφάλιση ενός σταθερού οικογενειακού πλαισίου, έχει ανάγκη από ειλικρίνεια και σεβασμό. Απαιτείται χρόνος, ανεξάντλητη υπομονή και κατανόηση, για να πιστέψει ότι πραγματικά νοιαζόμαστε για εκείνο, ότι το αγαπάμε γι’ αυτό που είναι και γι’ αυτό που δεν είναι.

Τι είναι αυτό που κρατάς μέσα σου κλείνοντας έναν κύκλο 45 χρόνων στα Παιδικά Χωριά SOS;

Πρώτα απ’ όλα τον πόνο και τη δυσκολία που βίωναν τα παιδιά, απομακρυνόμενα από το περιβάλλον τους, μπροστά στο άγνωστο. Υπάρχει ένας ξεριζωμός εδώ. Την ικανοποίηση ταυτόχρονα για τη βελτίωση των συνθηκών ανάπτυξης και εξέλιξής τους και τη χαρά να τα βλέπεις να προοδεύουν, να προχωρούν στη ζωή τους και να δημιουργούν τη δική τους οικογένεια. Τη λύπη, όταν δεν τα καταφέρνουν. Θαυμασμό για τις γυναίκες εκείνες που, μέσα από τον ρόλο της Μητέρας SOS, βίωσαν κοινωνικά τη μητρότητα και αγκάλιασαν τα παιδιά τους και τις δυσκολίες τους. Απέραντη ευγνωμοσύνη στους δωρητές μας, που μας εμπιστεύθηκαν τα χρήματά τους για να δημιουργηθούν όλες οι δομές που λειτουργούμε σήμερα, σ’ όλη τη χώρα. Την εκτίμηση, αγάπη και υποστήριξη που εισέπραξα όλα αυτά τα χρόνια στη συνεργασία με τους συναδέλφους για την επίτευξη του κοινού σκοπού, και την αίσθηση του ανήκειν στη μεγάλη οικογένεια  των Παιδικών Χωριών SOS, που με εμπιστεύθηκε και μου επέτρεψε τη γνωριμία με τόσους σημαντικούς ανθρώπους, αρχής γενομένης από τον Dr. Hermann Gmeiner.

ΠΗΓΗ: https://sos-villages.gr/

Ο Απόστολος Μπαβέλλας σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη .

Attica Today: κ. Μπαβέλλα, είναι η πρώτη φορά που παραχωρείτε συνέντευξη στον τύπο μετά από της εκλογές της 7 Ιουλίου. 

Απόστολος Μπαβέλλας: Πολύ σωστά θυμάστε.

Attica Today: Θέλω να σας ρωτήσω κατευθείαν με το ποιο επίκαιρο θέμα αυτόν τον καιρό, όπου δεν είναι άλλο από την πανδημία. Και σας ρωτώ γιατί γνωρίζω την επαγγελτική σας ιδιότητα ως φυσικοθεραπευτής αλλά και ως πρώην τομεάρχης υγείας αρμόδιος θεμάτων ΑμεΑ. Αντιμετωπίζει σωστά η κυβέρνηση την Πανδημία και εάν έλαβε τα σωστά μέτρα;

Απόστολος Μπαβέλλας: Παρά τις αδυναμίες του, προσπαθεί να στηριχθεί και να ανταποκριθεί στις δύσκολες ανάγκες της πανδημίας το Ε.Σ.Υ. Λυπάμαι που θα το πω, αλλά με προκαλέσατε με την ερώτηση σας.

Επιβλήθηκαν από την Γερμανία αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς που οι προκάτοχες κυβερνήσεις απέδειξαν την ανικανότητα. Η οργάνωση και η διαχείριση του συστήματος υγείας βρίσκεται στο προσκήνιο καθώς ο τομέας υγείας απορροφά σημαντικό μερίδιο του ΑΕΠ της χώρας και η διαχείριση των δαπανών για την υγεία είναι μια πρόκληση. Επιβάλετε να χτίσουμε  από το μηδέν την ραχοκοκαλιά του Ε.Σ.Υ.

Η πολιτική υγείας στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες, οι οποίοι διαµορφώνουν κάθε φορά το επίπεδο ανάπτυξης του συστήµατος υγείας. Ο πρώτος αφορά τους πόρους, υλικούς και ανθρώπινους που διατίθενται και ο δεύτερος τον τρόπο οργάνωσης και διοίκησης του συστήµατος.

Απαντώντας ευθέως και ξεκάθαρα: το Ε.Σ.Υ μένει όρθιο από τους ήρωες συνανθρώπους μας και όχι από την κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά βλέπουμε στην Γερμανία τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Καταγράφουμε μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων με καλύτερη αντιμετώπιση ,όπου αυτό οφείλετε σε αυτά που ανέφερα πριν. Στην καλύτερη λειτουργία του υγειονομικού και δημοσιονομικού συστήματος.

Attica Today: Ο Βορράς φημίζεται για το υγειονομικό του σύστημα ,γιατί οι χώρες του Νότου πλήρωσαν περισσότερο το κόστος της πανδημίας;

Απόστολος Μπαβέλλας: Στο τραπέζι έρχεται το δίλλημα; Ενωμένη Ευρώπη ή Γερμανοκατούμενη Ευρώπη.

Στην  χρονική αυτή στιγμή είμαστε στην δεύτερη πλευρά του διλλήματος.

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου αντέδρασαν  κάτω από την νέα οικονομική κρίση της πανδημίας όπου κάτω από υψηλή πίεση κατάφεραν να πείσουν την Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Αυστρία και την Σουηδία, να εκδώσουν το κορονο-ομόλογο. Με τα μνημόνια υποβλήθηκαν σκληρά μέτρα που οδήγησαν στο γονάτισμα της οικονομίας.

Η υιοθέτηση καλών  πρακτικών από άλλες χώρες της Ευρωζώνης στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και η γνώση που μπορεί να προκύψει από την εμπειρία των μεταρρυθμίσεων που έχουν εφαρμοστή ,με τρόπο εποικοδομητικό , μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη στόχων για την υπέρβαση της κρίσης στον υγειονομικό τομέα. Η εκάστοτε κυβέρνηση οφείλει να ενστερνιστεί τις ανάγκες  τις κοινωνίας όπου είναι μέλος σε αυτή και ζει κάτω από ακραίες συνθήκες στέρησης.

Attica Today: Αλλάζοντας ενότητα και περνώντας στα Ελληνοτουρκικά, πως βλέπετε την σχέση Ελλάδος – Τουρκία;   

Απόστολος Μπαβέλλας: Μετά από τόσα χρόνια έχουμε ανοιχτά  θέματα με τους ταραξίες γείτονες μας.

Εδώ είναι η στιγμή που κρίνονται πολλά. Οι προηγούμενες γενναίες κατέκτησαν πολλά  και τα κληρονομήσαμε σήμερα εμείς. Την ιστορία μας ,την Ελευθερία μας, την ασφάλεια μας. Είναι η στιγμή που όλοι οι Αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι και να χαράξουν μία κοινή γραμμή για τα εθνικά θέματα. Σε αυτό το σημείο να υπογραμμίσω, ένας πολιτικός αρχηγός από το βήμα της βουλής το ανέφερε αυτό και είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος όπου του αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.

Κλείνοντας  θέλω να πω: Πρέπει να προστατέψουμε την Ελλάδα μας ,την χώρα που γέννησε την Δημοκρατία και την Ελευθερία.  

Attica Today: κ. Μπαβέλλα, δυο τελευταίες ερωτήσεις. Έχετε σχέδια για το άμεσο μέλλον; Και εάν ναι ποια είναι αυτά;

Απόστολος Μπαβέλλας: Στα σχέδια του κάθε ανθρώπου από τη στιγμή που εισχώρησε η  Πανδημία, είναι ορθότερο να τοποθετηθούν προσωρινά στην άκρη. Είμαι ξεκάθαρος σε αυτό.

Πριν από ένα χρόνο επέστρεψε στην Ελλάδα καθώς βρισκόμουν στην Γερμανία.

Όταν γύρισα ξεκίνησα την ανασυγκρότηση και τον προγραμματισμό.

Για εμένα όπως και για κάθε πολίτη, απόλυτη προτεραιότητα  η διασφάλιση της υγείας του ως  υπεύθυνοι Έλληνες πολίτες που είμαστε.

Attica Today: Δηλαδή θα σας ξανά δούμε στην πολιτική σκηνή ;

Απόστολος Μπαβέλλας: Χαίρομαι που μου γίνεται αυτή η ερώτηση .Μου δίνεται η δυνατότητα να απαντήσω με διαφάνεια και με ξεκάθαρη θέση. Σε κάθε έγκλιση όπου θα μου προταθεί, θα συμβάλω και εγώ ως ένας απλός πολίτης για να μπορώ να προσφέρω τις γνώσεις μου, την εμπειρία μου και τις προτάσεις μου για να θωρακιστεί ο τομέας της υγείας για τον κάθε πολίτη. Η διαφύλαξη του αγαθού της υγείας είναι δικαίωμα που αποτελεί βασικό αξίωμα για την συνέχεια μιας  κοινωνίας.

Όσοι πολίτες θέλουν να έχουν άποψη για το μέλλον πρέπει να ασχοληθούν έμμεσα ή άμεσα με τα προβλήματα του τόπου και της κοινωνίας. Όλοι εμείς κρινόμαστε δημόσια από τους  πολίτες και αξιολογούμαστε  παράλληλα ,και αυτό είναι το πρέπον.

Ο πολιτικός πρέπει να ακούει την κοινωνία και η κοινωνία να δείχνει ξεκάθαρα στον πολιτικό ποιος είναι ο ρόλος του και τι ζητά από αυτόν.

Βεβαίως λοιπόν όταν τα πράγματα φτάσουν στο επιθυμητό και στην κανονικότητα που όλοι θέλουμε και ελπίζουμε θα επανέλθω και εγώ στη δημόσια σκηνή, καθώς όμως δεν μένω ένας απλώς θεατής, παρακολουθώ με σοβαρότητα και εχεμύθεια τις εξελίξεις.

________________________________________________________________________________________________________________________________

Κοντά μας ήταν ο κ. Μπαβέλλας Φυσικοθεραπευτής – Βελονιστής (Γ Ν Α – ΚΑΤ )  και πολιτικός τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη που μας παραχώρησε.