ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διαβάστε το Α' Μέρος της Συνέντευξης του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Θανάση Αυγερινού στο OTAVOICE - Πυρκαγιές, Ασφάλεια, Νοσοκομείο, Λατομεία, Εκκλησία – Τι ζήτησε από τον Πρωθυπουργό.

Συνέντευξη εφ ' όλης της ύλης παραχώρησε στο OTAVOICE.GR ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Αθανάσιος Αυγερινός. Η συνέντευξη δόθηκε μέσα σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία με τις φωτιές να έχουν χτυπήσει την Ανατολική Αττική και μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Αυγερινός απάντησε σε καίρια ερωτήματα για τα πιο σημαντικά θέματα που απασχόλησαν και απασχολούν την περιοχή ευθύνης του , ενώ έκανε ένα σύντομο απολογισμό του έργου που έχει υλοποιηθεί στα τρία χρόνια θητείας του.

Η συνέντευξη που παραχωρήθηκε στον διευθυντή του OTAVOICE.GR Κ. Αθανάσιο Μπέλτσο στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Ανατολικής Αττικής, στην Παλλήνη, λόγω του μεγάλου όγκου θα δημοσιευτεί σε δύο μέρη.

Σήμερα ο κ. Αυγερινός απαντά για τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική και πως λειτούργησε η Πολιτική Προστασία, για το αίτημα κατασκευής Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, για το θέμα της ασφάλειας και εγκληματικότητας, για τα λατομεία Διονύσου και μας αποκαλύπτει τι ζήτησε από τον Πρωθυπουργό, στην συνάντηση με τους δημάρχους της Ανατολικής Αττικής. Τέλος μας μίλησε για την συνεργασία του με την Εκκλησία και τους τρείς Μητροπολίτες Νικόλαο, Κύριλλο και Αθηναγόρα.

ΜΕΡΟΣ Α’

Κύριε Αυγερινέ, η Ανατολική Αττική βρέθηκε και πάλι στο “μάτι του κυκλώνα” των πυρκαγιών. Πέρσι επλήγησαν Υμηττός και Βαρυμπόμπη. Φέτος τον Ιούλιο είδαμε δυστυχώς την Πεντέλη να φλέγεται. Λειτούργησε τελικά το περιβόητο σχέδιο Πολιτικής Προστασίας, γιατί από την τραγωδία στο Μάτι το 2018, βρισκόμαστε κάθε χρόνο σε δύσκολα γεγονότα και δυστυχώς συνεχώς ζούμε επικίνδυνες καταστάσεις στην Ανατολική Αττική.

Στο θέμα των φυσικών καταστροφών και ιδίως των πυρκαγιών πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Οι πολίτες στην Ανατολική Αττική φέρουν ένα μεγάλο τραύμα από την τεράστια καταστροφή που συνέβη στο Μάτι με την τραγική απώλεια τόσων συνανθρώπων μας. Ως πολίτες οφείλουμε όλοι να έχουμε πλήρη συνείδηση ότι ζούμε σε συνθήκες κλιματικής κρίσης και πρέπει να αντιμετωπίζουμε με επάρκεια τις επικίνδυνες συνθήκες που αυτή επιφέρει. Ζημιές υλικές αναμένονται να γίνονται, αλλά δεν πρέπει να επιτρέψουμε να θρηνούμε θύματα. Αυτός είναι ένας εφικτός στόχος, που μπορεί να επιτευχθεί με τον καλό συντονισμό και τη στενή συνεργασία των Πυροσβεστικών Αρχών, των Δυνάμεων Ασφαλείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών. Η διαφορά στο αποτέλεσμα θεωρώ ότι έγκειται στην πρόληψη και τον βαθμό οργάνωσης τόσο σε επίπεδο κρατικού μηχανισμού όσο και στο επίπεδο της συμμετοχής του πολίτη.


Εφέτος τον Ιούλιο είχαμε, όπως είπατε, τη μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη, η οποία ξεκίνησε αργά το απόγευμα και μέσα σε ελάχιστο χρόνο, υπό ακραίες συνθήκες δυνατών ανέμων στην κυριολεξία ξεπήδησαν δεκάδες μέτωπα από την Παλαιά Πεντέλη, το Ντράφι, το Γέρακα, την Παλλήνη, τη Διώνη έως την Καλλιτεχνούπολη, δηλαδή σε όλη τη νότια πλευρά του βουνού! Δόθηκε ένας τιτάνιος αγώνας από δεκάδες αεροπλάνα και ελικόπτερα, από τις επίγειες δυνάμεις, τους πυροσβέστες και τους εθελοντές μας όλο το βράδυ για να μην χάσουμε ανθρώπινες ζωές καθώς η περιοχή είναι κατοικημένη, ενώ λόγω της έντασης και των ριπών του ανέμου η φωτιά συνεχώς άλλαζε πορεία, απειλώντας συνεχώς να εισέλθει μέσα στον οικιστικό ιστό του Γέρακα και της Παλλήνης!
Οι άνδρες και οι γυναίκες της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της Πολιτικής Προστασίας, του ΕΚΑΒ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Εθελοντών δασοπυρόσβεσης αξίζουν τα συγχαρητήρια μας γιατί ήταν συγκλονιστικοί ολόκληρο το βράδυ, δουλεύοντας με μεγάλη αυταπάρνηση.


Με δεδομένη την τεράστια δυσκολία αυτής της φωτιάς, όπου οι άνεμοι υπερέβαιναν κατά πολύ τα 80 χλμ, είχαμε αυτό το σημαντικό αποτέλεσμα και δεν χάθηκε ούτε ένας άνθρωπος! Για το λόγο αυτό και παρά τις εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, κτήρια αλλά και στο βουνό, εκτιμώ βαθειά τη μεγάλη αξία της δουλειάς καθενός και καθεμιάς που συμμετείχε στο δύσκολο και επικίνδυνο έργο της διάσωσης τόσων πολλών ανθρώπινων ζωών!
Τα υλικά, τα σπίτια και τα πράγματα θα τα φτιάξουμε πάλι σιγά σιγά, με κόπο μεν αλλά και με τη βοήθεια της Πολιτείας. Φροντίσαμε όμως την ασφάλεια των παιδιών μας, των γονιών μας και των αγαπημένων μας. Αυτό είναι το σημαντικό.


Στο θέμα των υλικών ζημιών κινούμαστε ήδη γρήγορα, αφού από την επομένη της κατάσβεσης, κατόπιν επείγουσας οδηγίας του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, έδωσα άμεσα εντολή έναρξης καταγραφής των ζημιών, αναπτύσσοντας ειδικά κλιμάκια στις πληγείσες περιοχές για να καταγράψουν τις ζημιές που αφορούν επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Από την εικόνα που έχω αυτή τη στιγμή, οι ζημιές αφορούν κατά κύριο λόγο οικίες, για την καταγραφή των οποίων αρμόδιες είναι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.


Κλείνοντας, σε αυτήν την πολύ σημαντική ερώτηση που θέσατε για τις πυρκαγιές, οφείλω να είμαι γενικότερα ξεκάθαρος έτσι ώστε να αποφεύγονται παρερμηνείες και παρεξηγήσεις σχετικά με τους ρόλους των εμπλεκομένων υπηρεσιών. Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγεται η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, αρμοδιότητα της Περιφέρειας είναι μόνο η συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος, εφόσον αυτό ζητηθεί, με υδροφόρα μέσα και μηχανήματα έργου, τόσο προληπτικά κατά τις ημέρες που υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, όσο και κατά την διάρκεια συμβάντων πυρκαγιάς.

Περαιτέρω, η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης παραπλεύρως του οδικού δικτύου ευθύνης της, καθώς και σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας (άλση, πάρκα, κλπ) αρμοδιότητάς της, που στην περιοχή μας έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε μεγάλο βαθμό και συνεχίζονται αμείωτα καθ’ όλη την αντιπυρική περίοδο. Οι Δήμοι, η ΔΕΔΔΗΕ & η ΑΔΜΗΕ, οι Δασικές Υπηρεσίες, άλλοι κρατικοί φορείς, κ.λ.π. είναι υπεύθυνοι αντίστοιχα για τους καθαρισμούς βλάστησης στις δικές τους περιοχές ευθύνης.


Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, ο πολίτης είναι ο κρισιμότερος παράγοντας που θα ελαχιστοποιήσει εξαρχής τις πιθανότητες εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς κάνοντας απλώς τα πολύ βασικά βήματα όπως να καθαρίζει επαρκώς την περιουσία του από καύσιμη ύλη και να μην προβαίνει κατά την αντιπυρική περίοδο σε δραστηριότητες όπως είναι καύσεις ξερών χόρτων και εργασίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την έναρξη μιας πυρκαγιάς.

 

 Με το θέμα του νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική που βρισκόμαστε αλήθεια;

Η δημιουργία και λειτουργία ενός Γενικού Δημόσιου Νοσοκομείου αποτελεί για όλον τον κόσμο της Ανατολικής Αττικής για πάρα πολλά χρόνια μία πολιτική υπόσχεση, που ακόμη αναμένουμε την ευόδωση του.
Όταν αναλάβαμε την Διοίκηση της Περιφέρειας, θέσαμε εξαρχής ως επείγουσας σημασίας το θέμα αυτό και έκτοτε ο Περιφερειάρχης μας είναι ο στυλοβάτης του εγχειρήματος, καθώς με δική του πρωτοβουλία έχουν δεσμευτεί ήδη 20 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για το σκοπό αυτό, ενώ παράλληλα εγκρίθηκε η πρόταση μου για τη χρηματοδότηση δύο αρχικών μελετών: μία για την σκοπιμότητα και μία για τη χωροθέτηση του Νοσοκομείου.
Στο πλαίσιο αυτό, μόλις πριν λίγες μέρες, με ευχαρίστηση ακούσαμε στη Βουλή την τοποθέτηση του Υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα οι υπηρεσίες του Υπουργείου του θα ξεκινήσουν αρχικά στις αναγκαίες ενέργειες αποτύπωσης της ανάγκης δημιουργίας νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική.
Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι το θέμα προχωρά προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά για να φτιαχτεί ένα νοσηλευτικό ίδρυμα απαιτείται χρόνος πολύς, όχι μόνο για την κατασκευή του αλλά και για τον εξοπλισμό του και κυρίως για τη στελέχωση του με ικανό αριθμό γιατρών και νοσηλευτών. Ο Περιφερειάρχης μας -γιατρός ο ίδιος- μόλις στα τέλη του Ιουνίου, διαβλέποντας τις πιεστικές ανάγκες νοσηλείας των ανθρώπων στην Ανατολική Αττική τόνισε την ανάγκη για διευρυμένα Κέντρα Υγείας στην Ανατολική Αττική, επαυξημένης δυναμικότητας και με δυνατότητα βραχείας νοσηλείας ασθενών, για να καλυφθούν οι βασικότερες ανάγκες έως ότου λειτουργήσει το Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αττικής.

 

Κύριε Αυγερινέ, με αφορμή το τραγικό συμβάν της δολοφονίας στη Ραφήνα η εγκληματικότητα είναι και στη δική σας περιφερειακή ενότητα σε έξαρση. Η έντονη παρουσία παραβατικών κυρίως αλλοδαπών, οργανωμένων κυκλωμάτων προστασίας και διακίνησης έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα που έχει μετατρέψει την καθημερινότητα των πολιτών σε εφιάλτη. Πως κρίνετε την παρουσία των αρχών;

Η παραβατικότητα στην Ανατολική Αττική δείχνει δυστυχώς μια σταθερή άνοδο. Δεν αναφέρομαι μόνον στο “σκληρό έγκλημα”, αλλά και στις άλλες μορφές ανομίας όπως για παράδειγμα η συνεχής οδική παραβατικότητα που καθημερινά μετατρέπει τις φιλήσυχες πόλεις της Ανατολικής Αττικής σε “πίστες τρόμου”, δημιουργώντας τεράστιους κινδύνους για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Επειδή πλέον μιλάμε για πάρα πολλά περιστατικά κάθε βράδυ σε όλη σχεδόν την περιοχή μας, το θέμα της ασφάλειας είναι ένα από κύρια θέματα που θα θέσω στην επιστολή που πρόκειται να στείλω το αμέσως επόμενο διάστημα προς τον Πρωθυπουργό σε συνέχεια της περιοδείας του στις 11/7 στην Ανατολική Αττική. Οι τοπικές κοινωνίες απαιτούν να καταπολεμηθεί η παραβατικότητα και να ελαχιστοποιηθούν τα τροχαία που δυστυχώς έχουν κυρίως ως θύματα νέους ανθρώπους. Ζητούμε συνεπώς την άμεση ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων της Ανατολικής Αττικής με πολύ περισσότερο αστυνομικό προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Χρειαζόμαστε πολύ ενεργότερη την παρουσία της Αστυνομίας στο πεδίο, στις πλατείες και τους δρόμους. Να αισθανθεί ο πολίτης ότι το κράτος και ενδιαφέρεται για την ασφάλεια του.
Τονίζω ωστόσο ότι το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να λάβει υπόψη του, για την κατανομή των δυνάμεων του, την πληθυσμιακή έκρηξη των τελευταίων 25 ετών που έχει συντελεστεί στην Ανατολική Αττική, αλλά και το γεγονός ότι το καλοκαίρι ο πληθυσμός της Ανατολικής Αττικής σχεδόν διπλασιάζεται με τους παραθεριστές και τους τουρίστες, κάνοντας το ζήτημα της ενίσχυσης ακόμη πιο επιτακτικό!

 

Αναφερθήκατε πριν στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού. Ποια θέματα του θέσατε για άμεση επίλυση;

Αρχικά θέλω να πω πως η επιλογή του Πρωθυπουργού να έρθει στην Ανατολική Αττική ως πρώτο σταθμό της ευρύτερης περιοδείας του, δείχνει τη σημασία που ο ίδιος προσδίδει στην περιοχή μας. Ακόμη περισσότερο μας τιμούν τα καλά του λόγια, αφού ανέφερε ότι η Ανατολική Αττική είναι μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες περιοχές της χώρας μας. Στη σύσκεψη που έλαβε χώρα στα Γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας στην Παλλήνη, πέραν εμού ως οικοδεσπότη, συμμετείχαν οι Δήμαρχοι και οι Βουλευτές της Ανατολικής Αττικής, φυσικά υπό την παρουσία και τον συντονισμό του Περιφερειάρχη μας. Καταλαβαίνετε ότι ο Πρωθυπουργός άκουσε από τους Δημάρχους πολλά και σημαντικά θέματα της Ανατολικής Αττικής.

Πρόθεση μου είναι τις επόμενες ημέρες να απευθύνουμε μία επιστολή προς το Γραφείο του που θα περιλαμβάνει τα πιο φλέγοντα ζητήματα που λόγω έλλειψης χρόνου δεν καταφέραμε να τα διατυπώσουμε λεπτομερώς στη σύσκεψη.

Όπως ανέφερα στο προηγούμενο ερώτημα σας, το πιο επείγον αυτήν την περίοδο είναι η ασφάλεια. Επιπλέον όμως, θα ήθελα να θέσω και το ζήτημα της επίσπευσης κατασκευής των υπεραναγκαίων υποδομών για τα δυο μεγάλα λιμάνια της Αττικής, αυτών της Ραφήνας και του Λαυρίου, έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν, να μην ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι και να εξυπηρετούνται ομαλά οι ταξιδιώτες. Οι πόλεις αυτές χρειάζονται επαρκείς χώρους στάθμευσης, καλή σύνδεση με τις αστικές συγκοινωνίες, επέκταση από και προς αυτές των μέσων σταθερής τροχιάς, αλλά και διασύνδεση τους με τις μεγάλες οδικές αρτηρίες τις Αττικής.

Ακόμη, θα ήθελα να θέσω προς τον Πρωθυπουργό το αίτημα της ίδρυσης Κτηνιατρικής Σχολής στην Ανατολική Αττική, ένα ΑΕΙ το οποίο θα είναι το μοναδικό του είδους στην Νότια Ελλάδα! Περαιτέρω, θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα των Πρότυπων σχολείων, καθώς φέτος είδαμε από το Υπουργείο Παιδείας μία ευρεία αύξηση των σχολείων αυτών σε όλη τη χώρα, χωρίς όμως καμία πρόβλεψη για την Ανατολική Αττική, η οποία με 650 χιλιάδες πληθυσμό δεν έχει κανένα Πρότυπο Γυμνάσιο και Λύκειο.

Τέλος, ένα σημαντικό ζήτημα που θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε είναι η ανάγκη δημιουργίας του πρώτου τεχνολογικού πάρκου καινοτομίας στην Ανατολική Αττική, το οποίο θα συμβάλει στην ενίσχυση επιχειρηματικής κουλτούρας, αλλά και θα προσελκύσει επενδύσεις στην οικονομία της γνώσης.

Σκοπός μας είναι να βγάλουμε την Ανατολική Αττική από το παρασκήνιο, να σταματήσει να είναι η παραμελημένη “πίσω αυλή” της Αθήνας, να φέρουμε επενδύσεις, να γίνουν έργα ουσίας και έτσι να έρθει στο προσκήνιο, εκεί δηλαδή που της αξίζει!

 

 Κύριε αντιπεριφερειάρχα, ποια η θέση σας για τη λειτουργία λατομείων στο Διόνυσο;

Το θέμα της περιβαλλοντικής προστασίας των ευαίσθητων και επί δεκαετίες ταλαιπωρημένων φυσικών οικοσυστημάτων της Αττικής, προεξάρχοντος του Πεντελικού Όρους, αποτελεί μία εκ των κορυφαίων προτεραιοτήτων της Περιφέρειας Αττικής και του Περιφερειάρχη κ. Γ. Πατούλη. Υπό αυτήν την έννοια, συμμεριζόμαστε την ανησυχία των κατοίκων.

Συντασσόμαστε στον στόχο επαναφοράς της Πεντέλης σε βασικό πνεύμονα οξυγόνου για την Αττική και αναψυχής για τους κατοίκους της, ένα παράδεισο αθλητισμού, φυσιολατρίας και ανάπτυξης οικολογικής ευσυνειδησίας. Συνεπώς πιστεύουμε ότι κορυφαίος στόχος από πλευράς Πολιτείας πρέπει να είναι η ελαχιστοποίηση της λατομικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την Αττική, με ταυτόχρονη υλοποίηση δράσεων επανόρθωσης όλων των πρώην λατομείων στα “τραυματισμένα” όρη, μέσω μελετημένων διαμορφώσεων του γεωανάγλυφου και με δενδροφυτεύσεις, έτσι ώστε σύντομα το δάσος να επιστρέψει στα βουνά και οι νέες γενιές να απολαμβάνουν τη φύση της Αττικής μας.

Έχετε προβεί σε συνεργασίες με άλλους φορείς όπως η Εκκλησία για την προώθηση δράσεων υπέρ των συμπολιτών μας που χρήζουν βοήθειας;

Στην Περιφέρεια Αττικής με την παρότρυνση του ίδιου του Περιφερειάρχη δίνουμε μεγάλη έμφαση στις συνέργειες, με σημαντικούς φορείς κοινωνικής προσφοράς όπως είναι η Εκκλησία. Στην Ανατολική Αττική έχω την εξαιρετική τιμή και χαρά να συνεργάζομαι με σπουδαίους Ιεράρχες όπως είναι ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος και ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.


Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια στηρίζει εμπράκτως δράσεις προσφοράς της Εκκλησίας μας, με χρηματοδοτήσεις για τη λειτουργία κοινωνικών δομών που παρέχουν σημαντικότατο έργο υπέρ των αδύναμων συμπολιτών μας, καθώς επίσης και για έργα συντήρησης σε Ναούς των Μητροπόλεων μας.
Χαρακτηριστικά θέλω να αναφέρω το μεγάλο έργο που γίνεται στη Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» της Ι.Μ. Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, η οποία εντελώς δωρεάν παρέχει υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας σε ασθενείς με καρκίνο και με νόσο του κινητικού νευρώνα (ΑLS) που διαμένουν στην περιοχή των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής, ενώ στον Ξενώνα μπορούν να φιλοξενηθούν ασθενείς από όλη την Αττική!
Είμαστε λοιπόν δίπλα στην Εκκλησία μας και με πράξεις προσπαθούμε να βοηθήσουμε στο “τιτάνιο” έργο που προσφέρει κάθε ημέρα προς όφελος των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη.

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης που θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής μας κάνει ένα απολογισμό του έργου της τριετίας, για τα έργα υποδομής, για τον τουρισμό, μιλά για την συνεργασία του με τους δημάρχους της Ανατολικής Αττικής και για την εκλογολογία. 

Πηγήhttps://www.otavoice.gr