Διονύσου
Σεμινάρια ιστορίας τέχνης Δήμου Διονύσου με τη Βασιλίκα Σαριλάκη - Αφιέρωμα στο μεγάλο Νορβηγό καλλιτέχνη EDVARD MUNCH
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Μια «νοήμων σύμπτωση», μια συγχρονικότητα με οδήγησε να αποφασίσω να κάνουμε την ερχόμενη Δευτέρα στις 7.30μμ σεμινάριο για τον μεγάλο Νορβηγό καλλιτέχνη Edvard Munch ενώ είχα προγραμματίσει την συνέχεια του Σουρρεαλισμού.
Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/81448177779...
Meeting ID: 814 4817 7779 Passcode: 136352
Συγκεκριμένα, ενώ είχα ουσιαστικά τελειώσει το σεμινάριο για αυτόν τον παθιασμένο καλλιτέχνη, που θα κάναμε σε λίγο καιρό, τον πασίγνωστο για την Κραυγή κι άλλα έργα του, είδα τυχαία την ημερομηνία του θανάτου του: 23 Ιανουαρίου! Δλδ την ημερομηνία της ερχόμενης Δευτέρας! Πόσες πιθανότητες είχε να συμβεί αυτό; Θα μπορούσα να μην δω ποτέ την ακριβή ημερομηνία θανάτου του, είχα σημειώσει μόνο την χρονολογία.. Θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε άλλη μέρα από τις 365 του χρόνου κλπ.
Μετά είδα πως η τόσο σημαντική και πολυαναμενόμενη έκθεσή του στο Musee d’ Orsay (που θα δούμε σε video) τελειώνει Κυριακή 22 Ιανουαρίου. Έτσι αποφάσισα να ανατρέψω ότι είχα προγραμματίσει καθώς την Δευτέρα συμπληρώνονται 79 χρόνια ακριβώς από τον θάνατό του..
Και λίγα λόγια για την συγχρονικότητα: Προς το τέλος της ζωής του, ο ψυχολόγος Carl Jung απέδωσε την ιδέα της συγχρονικότητας στην επιρροή του Albert Einstein, που ήταν καθηγητής στη Ζυρίχη το 1909-10 και ύστερα το 1912-13. Ο Jung είχε γράψει, «Ο καθηγητής Einstein ήταν προσκαλεσμένος μου σε γεύμα σε πολλές περιπτώσεις… Ήταν το πρώτο καιρό όταν ο Einstein ανέπτυσσε την πρώτη θεωρία του της σχετικότητας, και ήταν αυτός που με έκανε να αρχίσω να σκέφτομαι μία πιθανή σχετικότητα του χρόνου καθώς επίσης και του χώρου, και την ψυχική τους συνθήκη. Περισσότερο από τριάντα χρόνια μετά, αυτό το ερέθισμα οδήγησε στη σχέση μου με τον καθηγητή W. Pauli και στη θέση μου για την ψυχική συγχρονικότητα.» Ο Jung ανέφερε για πρώτη φορά την λέξη Συγχρονικότητα το 1930 και με το θέμα ασχολήθηκαν μεταγενέστερα ο συγγραφέας Arthur Koestler, ο βιολόγος Paul Kammerer, ο καθηγητής Χρήστος Μαρκόπουλος κλπ.


