ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Attica Bank, ο ΑΔΜΗΕ και Σκαραμαγκάς vs Ελευσίνας

Σκαραμαγκάς vs Ελευσίνας

Οι προσφορές των Naval Group και Fincantieri για τις κορβέτες του ελληνικού ναυτικού οδηγούν σε μια ελληνική «σύγκρουση» έχει στο επίκεντρο τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας. Η προσφορά της Naval Group προς το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό για τις τέσσερις κορβέτες ανέρχεται στο 1,7 δισ. ευρώ και βασίζεται σε μακροπρόθεσμες ετεροχρονισμένες καταβολές πληρωμών. Δηλαδή είναι δημοσιονομικά ελκυστική. Στην πρότασή τους οι Γάλλοι δεσμεύονται ότι οι τρεις από τις κορβέτες θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με την πρώτη από τις τέσσερις να παραδίδεται το 2025. Η πρόταση των Ιταλών της Fincantieri κινείται στα ίδια επίπεδα τιμής, ήτοι 1,7 δισ. ευρώ για τέσσερις κορβέτες, ωστόσο προβλέπει πως η ναυπήγηση των πλοίων θα γίνει στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Κάποιοι θα μπορούσαν να δουν την όλη υπόθεση ως «Προκοπίου εναντίον ONEX», ωστόσο το ζήτημα είναι πως σε κάθε περίπτωση κερδισμένη θα βγει η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία.

Προκαταβολή για Golden Visa

Εντός των επομένων ημερών θα κλειδώσει η απόφαση για την αλλαγή του καθεστώτος της χορήγησης άδειας διαμονής – χρυσής βίζας- σε υπηκόους τρίτων χωρών που επενδύσουν στην ελληνική αγορά ακινήτων, μετά τις πιέσεις της ΕΕ προς τη χώρα μας. Μπορεί σήμερα να απαιτείται η απόκτηση ακινήτου αξίας 250.000 ευρώ για την εξασφάλιση της «χρυσής βίζας», ωστόσο το ποσό αυτό να αναμένεται ότι θα διπλασιαστεί από την 1η Ιανουαρίου 2023 και θα ανέλθει στις 500.000 ευρώ. Για τους αλλοδαπούς επενδυτές που έχουν υποβάλει ήδη την απαιτούμενη αίτηση και η διαδικασία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, αλλά η συναλλαγή αγοραπωλησίας του ακινήτου δεν έχει ολοκληρωθεί θα δοθεί μεταβατικό διάστημα. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι οι επενδυτές να καταβάλουν ως προκαταβολή, μέσα στις επόμενες 19 ημέρες, το 25% του τιμήματος των 250.000 ευρώ, δηλαδή 62.500 ευρώ! Έτσι, θα κλειδώσουν την Golden Visa με την παλιά τιμή.

Οι επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ

Τα οικονομικά αποτελέσματα 9μηνου 2022 θα ανακοινώσει σήμερα ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), με την προσοχή να στρέφεται στο επενδυτικό του πρόγραμμα. Ο ΑΔΜΗΕ δρομολογεί τη διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή της νέας εναέριας γραμμής μεταφοράς 400 kv που θα συνδέσει το υπό αναβάθμιση κέντρο υπερυψηλής τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου στην Αττική με το νέο κέντρο υπερυψηλής τάσης (κυτ) Κορίνθου. Η νέα γραμμή μεταφοράς, μήκους περίπου 86 χλμ., εντάσσεται στο ευρύτερο έργο του «Ανατολικού Διαδρόμου» (Μεγαλόπολη-Κόρινθος-Αττική) που υλοποιεί ο Διαχειριστής για τη διασύνδεση της Πελοποννήσου στο Σύστημα Υπερυψηλής Τάσης και έχει ορίζοντα κατασκευαστικής ολοκλήρωσης έως το τέλος του 2025. Οι εργασίες κατασκευής του νέου ΚΥΤ Κουμουνδούρου, τεχνολογίας κλειστού τύπου (GIS), που θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο ΚΥΤ υπαίθριου τύπου, βρίσκονται πάντως σε εξέλιξη. Η υλοποίηση του νέου ΚΥΤ Κουμουνδούρου θα αποτελέσει το τερματικό της διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα και θα ενισχύσει την αξιοπιστία τροφοδότησης των φορτίων στην Αττική. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 46 εκατ. ευρώ και η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του αναμένεται εντός του 2023. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με 30 εκατ. ευρώ.

Η Attica Bank

Περίπλοκο, αλλά υλοποιήσιμο, είναι το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Attica Bank που θα τεθεί προς έγκριση στην έκτακτη γενική συνέλευση της τράπεζας στις 30 Δεκεμβρίου. Το σχέδιο προβλέπει την κεφαλαιακή θωράκιση του πιστωτικού ιδρύματος κατά 490 εκατ. ευρώ. Αυτό θα γίνει σε δύο φάσεις. Αρχικά με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας έως 473,3 εκατ. ευρώ, μέσω δημόσιας προσφοράς, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων. Στη βάση αυτή θα εκδοθούν ως 35.062.731 νέες κοινές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,05 ευρώ έκαστη και να διατεθούν προς 13,50 ευρώ ανά μετοχή. Η δεύτερη φάση προβλέπει την έκδοση τίτλων κτήσης μετοχών (warrants), μέσω των οποίων θα ενισχυθεί το μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank κατά τουλάχιστον 16,7 εκατ. ευρώ. Τα warrants θα αγοραστούν από την κοινοπραξία Ellington- ΤΜΕΔΕ, η οποία, μέσω της εξάσκησής τους, θα αποκτήσει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίουμε το ποσοστό του ΤΧΣ να υποχωρεί στο 36,5%. Καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με όρους αγοράς, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η απίσχνασή του.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

ΠΗΓΗ: https://www.newsbomb.gr/