ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Πανηγυρίζει ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Αναλήψεως του Κυρίου Κορωπίου αύριο, Πέμπτη 25/5

Πανηγυρίζει ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Αναλήψεως του Κυρίου Κορωπίου αύριο, Πέμπτη 25/5

Κορωπί: 25 Μαΐου 2023

“Η Ανάληψη του Κυρίου”

Στην πόλη μας Πανηγυρίζει ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Αναλήψεως του Κυρίου.

Η οικοδόμηση μιας πολύ μεγάλης εκκλησίας στο Κορωπί ήταν υπόσχεση («Τάμα») των κατοίκων του και ιδιαίτερα τών αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, που είχε γίνει προς Τον Σωτήρα Χριστό κατά την διάρκεια του αγώνα, με την προσδοκία ότι θα βοηθούσε την απελευθέρωση της Πατρίδας.

Και εφόσον ή προσδοκία πραγματοποιήθηκε, απέμεινε η εκπλήρωση του Τάματος.

Αυτό όμως δεν ήταν και τόσο εύκολο, γιατί ναι μεν είχε κερδηθεί η λευτεριά, αλλά στην μικρή Ελλάδα οι καπνοί του πολέμου και τα ερείπια ήσαν ακόμα νωπά.

Η οικονομική κατάσταση στο Κορωπί, όπως και σ´όλη την απελευθερωμένη χώρα, ήταν άθλια.

Είναι επομένως απόλυτα κατανοητό το ότι το τόσο δαπανηρό αυτό έργο δεν άρχισε αμέσως μετά την απελευθέρωση, αλλά μετά απο 30 περίπου χρόνια (1858).

Ο Μήτρος Μερκούρης (1807-1873), αγωνιστής της Επανάστασης και μετέπειτα Δήμαρχος, δώρησε την έκταση των 2.030 πήχεων, όπου σήμερα βρίσκεται ο ναός.

Τα Εγκαίνια του Ναού έγιναν στις 15 Δεκεμβρίου 1864 και έκτοτε λειτουργεί ως Καθεδρικός Ναός του Κορωπίου.

Κατά την εορτή της Ανάληψης γίνεται κάθε χρόνο το Διήμερο Επίσημο Πανηγύρι του Κορωπίου, με μεγαλοπρέπεια και μεγάλη κοσμοσυρροή.

Την Παραμονή τελείται Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία και Ανήμερα, ο Όρθρος, Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Περιφορά της Εικόνας από την Εκκλησία μέχρι την Κεντρική Πλατεία της πόλης με την συμμετοχή του Μητροπολίτη Μεσογαίας & Λαυρεωτικής, των Τοπικών Αρχόντων της πόλης, Προσκεκλημένων και των Δημοτών.

Μέχρι τότε το Επίσημο Πανηγύρι του Κορωπίου γινόταν την ημέρα του Αγίου Πνεύματος (Αγίας Τριάδας), που γιόρταζε η γνωστή εκκλησία του Λαμπρικά (το σημερινό γυναικείο μοναστήρι).

Πανηγύρι δεν γινόταν την 15η Αυγούστου, Ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που γιόρταζε ο Ναός της Παλιάς Πρώτης Ενορίας του Κορωπίου, Παναγίας Κουρσαλά, ίσως γιατί ή ημέρα αυτή, παρόλο που ετιμάτο ιδιαιτέρως, δεν εθεωρείτο τόσο χαρμόσυνη, ώστε να δικαιολογείται πανηγυρισμός, σύμφωνα με την τοπική αντίληψη κι αντίθετα μ´αυτήν άλλων περιοχών τής Ελλάδας.

Μετά τα εγκαίνια ο ναός συμπληρώθηκε και με διάφορα άλλα έργα, την Αγιογράφηση που έκαναν ο Ζωγράφος Νικόλαος Λούβαρης και ο Κοσμηματογράφος Ιωάννης Φ. Χρυσοχόος (1906-1913), την Ανέγερση Μνημειώδους Κωδωνοστασίου από τον φημισμένο αρχαιολόγο, αρχιτέκτονα Αναστάσιο Κ. Ορλάνδο (1935-1937).

🌹«Χρόνια Πολλά»🌹