ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δήμαρχος Κρωπίας: Πράττουμε το καθήκον μας με πολλή εργασία και πάθος

«Εμείς πράττουμε το καθήκον μας με πολλή εργασία και πάθος, ώστε να λειτουργούν και να ενταχθούν στη ζωή μας τα βασικά έργα υποδομής», τονίζει, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης. Ο κ. Κιούσης αναπτύσσει τον σχεδιασμό του αλλά και τον προγραμματισμό του για το μέλλον, ενώ αναφέρεται σε όλα τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο Κρωπίας αλλά και την Αυτοδιοίκηση συνολικά.

Στο μέτωπο του κορονοϊού ποια είναι η κατάσταση στον Δήμο Κρωπίας; Ποιες πιστεύετε πως θα είναι οι συνέπειες στους ΟΤΑ;

Η κατάσταση σήμερα, τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου 2021, είναι σε μια μέση θα έλεγα κατάσταση από πλευράς διασποράς του ιού και κρουσμάτων, σαφώς όμως χειρότερη από την πρώτη και τη δεύτερη φάση της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2020. Η δημόσια υγεία προηγείται όλων, αλλά και η τοπική και εθνική οικονομία, η εκπαίδευση, οι κοινωνικές δομές, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός πρέπει να λειτουργήσουν με μηχανισμούς αποτελεσματικού ελέγχου της πανδημίας σε μια εθνική γραμμή συνεννόησης. Οργανωμένα και μεθοδικά παντού. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στην εργασία, στις λαϊκές αγορές κ.ο.κ. σαν να πρόκειται για μια σταθερή κοινωνική και κρατική πρακτική μέχρι να αποκατασταθεί ανοσία ή σταδιακή εξαφάνιση των επιθετικών μορφών του ιού. Εμείς οι ΟΤΑ έχουμε ήδη πολλές απαιτήσεις από τρίτους, έχουμε δηλαδή εκτόξευση χρεών προς τον δήμο, και αυτό πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί. Το ίδιο ισχύει και για το θέμα του ανθρώπινου δυναμικού, που, ενώ αυξάνονται οι ανάγκες, δεν έχουμε λύση προσλήψεων στις υποστελεχωμένες ή και ακέφαλες από στελέχη υπηρεσίες μας.

Η τοπική κοινωνία χρειάζεται στήριξη; Ενδεχομένως πρέπει να ενισχυθούν οι κοινωνικές δομές; Σε τι επίπεδο βρίσκονται οι δομές του δικού σας δήμου;

Όλα θα εξαρτηθούν από τον έλεγχο της πανδημίας. Η απόλυτη προτεραιότητα είναι να διασωθούν ανθρώπινες ζωές. Ιδιαίτερα των παραγωγικών ηλικιών που ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί, να προληφθούν απώλειες. Χρειαζόμαστε οργανωμένες μεθόδους ελέγχου το ιού –που φαίνεται να εκπονεί η κυβέρνηση, εκτός εννοώ από lockdown–, διότι υπάρχει κίνδυνος ορισμένοι κλάδοι και της τοπικής μας κοινωνίας να μην μπορέσουν να επανεκκινήσουν. Ο δήμος μας από την πρώτη φάση της πανδημίας ανταποκρίθηκε άμεσα στην επιτυχημένη αρχικά εθνική στρατηγική ΕΟΔΥ – ελληνικού κράτους και της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Άμεσα συντόνισε και ενοποίησε υπηρεσίες, υπαλλήλους, αιρετούς, εθελοντές και δωρητές/χορηγούς, την Κοινωφελή Επιχείρησή του και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Δημοτικά-Κοινωνικά Ιατρεία, με κέντρο την Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου μας. Προσφέραμε και συνεχίζουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες σε πολίτες μας που έχουν πρόβλημα. Ακόμα και μετακινήσεις ανθρώπων που δεν μπορούν μόνοι τους να μεταβούν για εμβόλιο κατά του ιού πραγματοποιούμε. Επιπλέον, μια νέα δομή πρόληψης της υγείας προετοιμάζουμε το τελευταίο διάστημα, το λεγόμενο ΚΕΠ Υγείας σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, ώστε να δημιουργήσουμε τις βάσεις για μια κρατική πολιτική εφαρμογής οργανωμένων υπηρεσιών πρόληψης σε βασικά νοσήματα που κυριολεκτικά ευθύνονται για τους περισσότερους θανάτους. Το μεγάλο πρόβλημα για όλες τις κοινωνικές δομές των ΟΤΑ είναι πάντα το προσωπικό, το εξειδικευμένο προσωπικό, η δραματική έλλειψή του!

Ποια είναι η θέση σας για τις αλλαγές που προωθούνται από το ΥΠΕΣ στον εκλογικό νόμο;

Από την αρχή της θητείας μας δεν ασχοληθήκαμε με το εκλογικό σύστημα διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών. Ούτε όταν αυτό άλλαξε από την προηγούμενη κυβέρνηση και έγινε απλή αναλογική. Εμείς ως παράταξη της κοινωνίας του Κορωπίου ασχοληθήκαμε περισσότερο με το περιεχόμενο των πολιτικών μας, με τα διαχρονικά ζητήματα επίλυσης της κατασκευής των βασικών υποδομών του δήμου, εναρμονιζόμενοι με τις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών μας. Με τις ισχυρές πλειοψηφίες που λάβαμε το 2010 68%, το 2014 76% και το 2019 71%, δόθηκαν από την κοινωνία μας απαντήσεις στο κρατικό-κομματικό και κυβερνητικό σύστημα ότι εδώ αποφασίζουν οι πολίτες και όχι τα εκλογικά συστήματα.

Ποια έργα υποδομής έχει ανάγκη ο Δήμος Κρωπίας; Ποια είναι σε εξέλιξη και ποια έχετε προγραμματίσει;

Ο δήμος μας, ως αποτέλεσμα της πολιτικής μας και της λαϊκής εντολής, ήδη υλοποιεί βασικά έργα υποδομής. Ορισμένα είναι ήδη ολοκληρωμένα και άλλα σε φάση ολοκλήρωσης. Ενδεικτικά αναφέρω θεματικά, έργα όπως: αποχέτευση ακαθάρτων και βιολογικού καθαρισμού, αντιπλημμυρικά έργα στην πόλη και στην περιφέρεια, ύδρευση σε περιοχές εντός και εκτός σχεδίων πόλης, κτιριακές υποδομές εκπαίδευσης, εντάξεις σχεδίων πόλεων, κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά έργα, ανανέωση στόλου οχημάτων ανταποδοτικών υπηρεσιών, κοινόχρηστα έργα κοινωνικής, αθλητικής και πολιτιστικής υποδομής, δομές δημοτικών-κοινωνικών ιατρείων, πολιτικής προστασίας.

Ως αναφορά βασικά έργα που έχει ανάγκη ο Δήμος Κρωπίας και εργαζόμαστε να γίνουν με καταθέσεις προτάσεων χρηματοδότησης είναι συγκεκριμένα: Είναι η ολοκλήρωση των συμπληρωματικών αντιπλημμυρικών έργων πόλεως Κορωπίου και ορισμένων περιοχών σε Καρελά, η αγορά γης και η κατασκευή του 3ου ΓΕΛ, το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων Κιτσίου, Αγίας Μαρίνας-Αγίου Δημητρίου, η ανάπλαση της κεντρικής λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου με τα συνοδευτικά έργα της, η λειτουργία του βασικού πράσινου σημείου με τον νέο χώρο ΣΜΑ, κοινόχρηστα έργα στους οικισμούς αμέσως μετά τις κυρώσεις πράξεων εφαρμογών σχεδίων πόλεων κ.ά.

Επίσης, θα σταθώ σε ορισμένα έργα που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν, από τα οποία ξεχωρίζω τη μεγάλη εργολαβία των 4.500 τοπικών συνδέσεων αποχέτευσης ακαθάρτων, τα μεγάλα έργα ύδρευσης, σε εκτός σχεδίου περιοχές και στην περιοχή του οικισμού Καρελάς, την κατασκευή του ιδιόκτητου 5ου δημοτικού σχολείου Κορωπίου, τις κατασκευές των δύο νέων κτιρίων της επέκτασης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κορωπίου με τον ανάλογο τεχνικό εξοπλισμό, τις διαμορφώσεις της νότιας πύλης εισόδου στην πόλη, τις αναπλάσεις σε δύο πλατείες του κέντρου πόλεως.

Ανακοινώσατε πως οι συνδέσεις στην αποχέτευση ακαθάρτων δεν θα επιβαρύνουν τους δημότες και θα καλυφθούν από τον δήμο. Πώς επετεύχθη αυτός ο στόχος;

Αγωνιστήκαμε για να γίνει εφικτό αυτό το 0 ευρώ με προτάσεις που έγιναν νομοθετικές ρυθμίσεις και μετά με κινητοποίηση ακόμα και υπουργού, για να κινηθούν εφαρμοστικές διαδικασίες από τη δυσκίνητη κρατική διοίκηση. Έτσι, εντάχτηκαν τα έργα των τοπικών συνδέσεών μας σε χρηματοδότηση στο υπάρχον έργο της αποχέτευσης ακαθάρτων μέσω ΕΣΠΑ. Σε περίπτωση που δεν το πετυχαίναμε, τότε είχαμε ήδη έτοιμες αποφάσεις χρηματοδότησης με ίδιους πόρους, ακόμα και με δανεισμό. Τίποτα δεν αφήνουμε ως δήμος στην τύχη του!

Πώς οραματίζεστε το Δήμο Κρωπίας στο τέλος της δημοτικής περιόδου;

Πρώτα πρέπει να έχουμε περάσει σε στάδιο κανονικότητας με την εξάλειψη της πανδημίας. Οι δημότες μας να είναι υγιείς και να εργάζονται και πάλι! Οι νέοι μας να βρουν ηρεμία να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, τα παιδιά μας να πηγαίνουν σχολείο, να παίζουν ελεύθερα και να χαίρονται. Οι δομές μας να λειτουργούν όλες ξανά και να παράγουν πολιτική και προγράμματα για πολιτισμό, αθλητισμό κ.ά. Να ξαναρχίσουμε το πρόγραμμα τοπικής και εθνικής ανάπτυξης, που διεκόπη βιαίως από την πανδημία, ώστε το κράτος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο ιδιωτικός τομέας να συνεργαστούν για να εκπονηθούν πολιτικές επιστροφής των νέων επιστημόνων και όσων έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Εμείς πράττουμε το καθήκον μας με πολλή εργασία και πάθος, ώστε να λειτουργούν και να ενταχθούν στη ζωή μας τα βασικά έργα υποδομής, να εξελιχθούν νέα έργα που έχουμε προωθήσει, να λειτουργούν ακόμα πιο δυναμικά δομές όπως αυτές, της εξυπηρέτησης των πολιτών μας (σ.σ. λειτουργεί από τους τελευταίους μήνες του 2020 ψηφιακό κέντρο εφαρμογών του Δήμου Κρωπίας, με απόλυτη αυθεντικοποίηση των χρηστών-δημοτών μέσω Taxis!) των συστημάτων ανακύκλωσης-περιβάλλοντος, της πολιτικής προστασίας και των κοινωνικών υπηρεσιών, που είναι και οι δημοτικές δομές που έχουν εξελιχθεί μέσα στην πανδημία προς όφελος των πολιτών.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο