ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πραγματοποιήθηκε η Δράση Ελέγχου Ακουστικής Ικανότητας στον Δήμο Κρωπίας

Πραγματοποιήθηκε η Δράση Ελέγχου Ακουστικής Ικανότητας στον Δήμο Κρωπίας-Δηλώσεις προέδρου ΙΣΑ-ΕΔΔΥΠΠΥ, Δημάρχου Κρωπίας και αντιδημάρχου Υγείας

Στις 12 Απριλίου 2024,πραγματοποιήθηκε,σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), το Δήμο Κρωπίας και την Εταιρεία AKOUSTIKA MEDICA, δράση πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης της ακουστικής ικανότητας με τίτλο «Αγαπήστε τα αυτιά σας» στο Δημοτικό Ιατρείο Κορωπίου. Η Δράση συμπεριλάμβανε, δωρεάν προληπτικό έλεγχο ακουστικής ικανότητας (ωτοσκόπηση) που πραγματοποιείται από συνεργαζόμενο ΩΡΛ Ιατρό. Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Κρωπίας σε συνεργασία με τους ιατρούς με τη συνδρομή και τη φροντίδα της Κοινωνικής Υπηρεσίας και του προσωπικού του Δημοτικού Ιατρείου και Φαρμακείου. Εξετάστηκαν συνολικά 60 πολίτες και σύμφωνα με τα αποτελέσματα 25 πολίτες είχαν ενδείξεις για περαιτέρω διερεύνηση της ακουστικής τους ικανότητας.

Τη δράση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Δημήτριος Ν. Κιούσης ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε : « Μια δράση υψηλής πρόληψης της υγείας πραγματοποιήθηκε. Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας παράγει έργο. Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο έχει σχεδιάσει και λειτουργεί μια γερή ψηφιακή βάση για την αναγκαιότητα οργανωμένης πρόληψης της υγείας που φαίνεται να αποδίδει και να υπενθυμίζει τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται το Εθνικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας για να φτάσει στο επίπεδο που απαιτούν οι έλληνες πολίτες».

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας Δήμου Κρωπίας Σπυρίδων Κόλλιας σε δήλωσή του προσθέτει: « Ο αγώνας μας από τα πρώτα μνημονιακά χρόνια για να υπερασπιστούμε τις δημόσιες δομές υγείας, το ΕΣΥ, συνεχίζεται με δομές και δράσεις διαδημοτικού χαρακτήρα όπως το ΚΕΠ Υγείας που ιδρύσαμε -αλλά και μέσω της Δημοτικής Επιτροπής Υγείας που από το 2012 λειτουργούμε- σε πλαίσιο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης για να μπορέσουν να υλοποιηθούν πρακτικά προγράμματα πρόληψης».

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α κ. Γιώργος Πατούλης, απηύθυνε επίσης χαιρετισμό και δήλωσε : «Μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας στηρίζουμε την πρόληψη μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου. Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας αποτελεί σημαντικό εργαλείο βοήθειας για όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, δίνοντας τους τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις πρόληψης όπως αυτή. Η βαρηκοΐα και σε μακροχρόνια βάση, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη καθώς επίσης και σε νόσο Alzheimer (άνοια) αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα βάσει σχετικών ερευνών».

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 12 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των ΚΕΠ Υγείας εφαρμόζονται διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το followup της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους.

Τα 12 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι: ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, ο Καρκίνος του Πνεύμονα, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια.

Η ακοή θεωρείται η σημαντικότερη από τις πέντε αισθήσεις, διασφαλίζει την επικοινωνία και την επαφή μεταξύ των ανθρώπων και είναι η βασικότερη παράμετρος στην ανάπτυξη της ομιλίας, της μάθησης και της επικοινωνίας και συμβάλει στην αντίληψη του χώρου συμπληρώνοντας έτσι την αίσθηση της όρασης.1 στους 10 αντιμετωπίζει δυσκολία με την ακοή του, η βαρηκοΐα είναι η 3η πιο διαδεδομένη χρόνια πάθηση στην 3η ηλικία (μετά την υπέρταση και την αρθρίτιδα)ενώ 1 στα 3 άτομα άνω των 65 ετών - συνολικά 165 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως - ζει με απώλεια ακοής. Ο προληπτικός έλεγχος ακουστικής ικανότητας ξεκινάει σε γυναίκες και άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών και επαναλαμβάνετε ετησίως, ενώ σε περιπτώσεις με οικογενειακό ιστορικό ο προληπτικός έλεγχος μπορεί να ξεκινήσει και σε νεαρότερη ηλικία.