ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ολοκληρώθηκε η 78η Επέτειος του Ολοκαυτώματος του Κορωπίου, την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022 - Δείτε Περισσότερα...

Ολοκληρώθηκε, την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022, στο Μνημείο της πλατείας της 9ης Οκτωβρίου 1944, η ετήσια εκδήλωση, τιμής και μνήμης για την 78η θλιβερή επέτειο του ολοκαυτώματος του Κορωπίου (9.10.1944) την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής με την τιμητική παρουσία εκπροσώπων μαθητών του 1ουκαι 3ου Λυκείου Κορωπίου με την επιμέλεια του προέδρου, της Δ.Ε Παιδείας και της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθηγ. δημοτικό σύμβουλο πλειοψηφίας, Μάκη (Θωμά) Κιούση και τη συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Κορωπίου με επικεφαλής, τον αρχιμαέστρο κ.Ηλία Σοφρώνη. Είχε προηγηθεί η Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου.
Στο Ηρώο του αγάλματος της Μάνας, στη μνήμη των 47 θυμάτων της 9ης Οκτωβρίου 1944 στην ομώνυμη πλατεία, στις 11:00, τελέστηκε η Επιμνημόσυνη Δέηση. Αμέσως μετά ακολούθησε, η ανάγνωση ενός σύντομου ιστορικού των δραματικών γεγονότων και της εξέλιξης των προσπαθειών επίσημης αναγνώρισης του Κορωπίου ως Μαρτυρικής Πόλης από το Υπ. Εσωτερικών και το ονομαστικό προσκλητήριο των 47 νεκρών -τραυματιών. Ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Κιούσης, στη συνέχεια, αντί της καθιερωμένης ομιλίας ανάγνωσε το συγκινητικό και εμπνευσμένο απόσπασμα «Ο Απολογισμός της καταστροφής» από το ποιητικό έργο του Γιάννη Πρόφη, «KATOXH, KAΠΝΟΙ και Ανεμώνες». Η σεμνή και τιμητική αυτή εκδήλωση έκλεισε με την κατάθεση στεφάνων, του Δημάρχου Κρωπίας, Δημητρίου Κιούση, του Περιφερειάρχη Αττικής Γεωργίου Πατούλη από τον αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής Αθανάσιο Αυγερινό και των εκπροσώπων της Κ.Ο της Ν.Δ και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, βουλευτών Αν. Αττικής, Γεώργιο Βλάχο και Πάνο Σκουρολιάκο αντίστοιχα, την ανάγνωση του Ορκου Μνήμης του Δ.Σ Κρωπίας, την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Εκτός προγράμματος της εκδήλωσης ζήτησε το λόγο, η κα Μαίρη Κοτζιά, επιζών των δραματικών γεγονότων που αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην μεγάλη συμβολή του θείου της, αείμνηστου, Αντώνη Καπαηδώνη στην ακριβή καταγραφή των καταστροφών σε οικίες και καταστήματα του Κορωπίου και στην ίδρυση του σωματείου της «Ένωσης Θυμάτων και Τραυματιών Πολέμου και Κατοχής» το 1945 για την αποκατάσταση των θυμάτων. Το τετράδιο της καταστροφής του Α. Καπαηδώνη και τη σημαία του Σωματείου, είχε παραδώσει το 2011 στο Δήμο Κρωπίας η κα Κοτζιά ενόψει της ιστορικής συνεδρίασης του Δ.Σ Κρωπίας που αναγνώρισε το Κορωπί ως Μαρτυρική Πόλη. Τον λόγο επίσης, έλαβε και ο Γιάννης Πρόφης για να αναγνώσει ένα επιπλέον σύντομο απόσπασμα του ποιητικού του έργου.
Παρευρέθηκαν : Ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Κιούσης, ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής, Αθανάσιος Αυγερινός, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γεώργιο Πατούλη, ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, οι εκπρόσωποι, της Κ.Ο. Νέας Δημοκρατίας, βουλευτές Αν.Αττικής, Γεώργιος Βλάχος και Βασίλειος Οικονόμου, της Κ.Ο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. βουλευτές Αν.Αττικής, Πάνος Σκουρολιάκος, Χρήστος Σπίρτζης (ΣΥΡΙΖΑ, π.υπουργός,) και Νάσος Αθανασίου. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ –Κίνημα Αλλαγής με επικεφαλής, τον Σωτήρη Ζώτο μέλος της Κ.Ε. συνοδευόμενος από τους, Παντελή Ασπραδάκη, Μανώλη Χριστοδουλάκη, Βάσια Αναστασίου, Λάζαρο Καραούλη και Χρήστο Ξενοκώστα, εκπρόσωποι, της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής την π. περιφερειακή σύμβουλο, Αικατερίνη (Καίτη) Θεοχάρη και της οργάνωσης μελών ΣΥΡΙΖΑ Κορωπίου με την κα Δώρα Παύλου, του ΠΑΣΟΚ Κορωπίου με τους κ.κ.Γεώργιο Κάραλη και Γεώργιο Πρόφη. Η Ελληνική Λύση, εκπροσωπήθηκε από τον κ.Σταύρο Πετρόπουλο.
Το Δημοτικό συμβούλιο Κρωπίας εκπροσωπήθηκε, από τον πρόεδρο του Δ.Σ Κρωπίας, Γεράσιμο Ντούνη και τον γραμματέα του Δ.Σ, Ιωάννη Παπαευθυμίου δημοτικό σύμβουλο ελάσσονος αντιπολίτευσης, τους αντιδημάρχους, Θοδωρή Γρίβα και Σπυρίδων Κόλλια, τον πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης, δημοτικό σύμβουλο πλειοψηφίας, Αντώνη Κορωνιά , τον πρόεδρο του Δ.Σ ΝΠΔΔ Σφηττός, δημοτικό σύμβουλο πλειοψηφίας, Κωνσταντίνο Κωνσταντάρα, τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, Μάκη Κιούση, Θεοφάνη Μιχαιρίνα, Σταμάτη Ντούνη, Κώστα Κιούση, Δήμητρα Μιχαιρίνα, Νεφέλη Λουκά, τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Διονύση Κερασιώτη, τους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας, Αθηνά Κιούση, Αφροδίτη Κουντούρη και Ισίδωρο Γκίκα. Παρευρέθηκαν τέλος, συγγενικά πρόσωπα θυμάτων, ενώ διακρίναμε επίσης τον Γεώργιο Αθ. Κόλλια, τον ναύαρχο ε.α Γεώργιο Ντούνη, τον π. αντιδήμαρχο, Αθανάσιο Πουλάκη, μέλη της Εταιρείας Ιστορικών και Κοινωνικών Μελετών Κορωπίου και της Ομάδας Ιστορικής Έρευνας, τον Γιάννη Πρόφη, συγγραφέα-λαογράφο, τον ιατρό, Ευάγγελο Αναγνώστου, την Μαίρη Κοτζιά πρώην μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Κορωπίου και επιζών μάρτυρας των δραματικών γεγονότων, την Ελένη Δελικούρα, τον π. αντιδήμαρχο, Σεραφείμ Κόλλια κ.α.
Την εκδήλωση υποστήριξε, για μια ακόμα φορά, η ομάδα Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κρωπίας και δημοτικοί υπάλληλοι του τομέα Καθαριότητας. Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο κ.Ιωάννης Κατιμερτζόγλου.
Πηγή φωτογραφιών : Γραφείο Τύπου Δήμου Κρωπίας και καΑντζυ Χούντα, Κοινότητα Fb Το Κορωπί του Γιώργου Αλεξίου
Ενημερωτικό σημείωμα-σύντομο ιστορικό: Η «καταστροφή /ολοκαύτωμα του Κορωπίου –» κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, τρεις ημέρες πριν την Απελευθέρωση της Αθήνας: Την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 1944, ισχυρή Γερμανική Στρατιωτική Ναζιστική δύναμη πυρός, εφαρμόζει αντίποινα, για την απώλεια 5 στρατιωτών της σε απογευματινό επεισόδιο της Κυριακής 8ης Οκτωβρίου 1944 με εφεδρικό τμήμα μαχητών του Ε.Λ.Α.Σ.. Μαζική έξοδος φυγής των κατοίκων τις βραδινές και μεταμεσονύχτιες ώρες σε διάφορες ασφαλείς περιοχές Κορωπίου και Μεσογείων. Οι Γερμανικές Στρατιωτικές Ναζιστικές δυνάμεις Κατοχής εισέρχονται στην πόλη στις 5 τα ξημερώματα της 9ης Οκτωβρίου 1944. Πυροβολούν και εκτελούν ανθρώπινους στόχους από τα σημεία των πολυβολείων που είχαν αναπτύξει εντός της πόλης. Εκτελούν εντός-εκτός οικιών, με πολλούς φρικτούς τρόπους, 47 αμάχους, ηλικίας από 2(βρέφος!) έως 80 ετών που είχαν παραμείνει στην πόλη. Πυρπολούν, οικίες, εμπορικά καταστήματα, δημοτικά - δημόσια κτίρια. Τρεις είναι οι τραυματίες σύμφωνα με αρχεία του Δήμου και δεκάδες άλλοι ανεπίσημα, ενώ στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονται και δύο κάτοικοι της Παιανίας που εκτελέστηκαν στην λεωφ. Αθηνών –Λαυρίου στην πορεία της γερμανικής ναζιστικής δύναμης. Πυρπολήθηκαν, συνολικά 420 οικίες, 60 ιδιωτικές επιχειρήσεις-καταστήματα(ιατρεία, φαρμακεία, κουρεία, ξυλουργεία, κρεοπωλεία, αρτοποιεία, παντοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, βαρελοποιεία, μηχανουργεία, χημεία, καφενεία, αποθήκες οίνου, υποδηματοποιεία, χρυσοχοείο, επισκευές ποδηλάτου, ραφείο, οινομαγειρείο κ.α), το Κοινοτικό κατάστημα, το Υποθηκοφυλακείο, το Τηλεγραφείο-ταχυδρομείο και τέσσερα συμβολαιογραφεία. Το Κορωπί ανήκει δικαιωματικά στις Μαρτυρικές Πόλεις και στα Μαρτυρικά Χωριά της Ελλάδας. Με δύο ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού του Συμβουλίου(2011 και 2020) διεκδικεί την επίσημη αναγνώριση του ναζιστικού εγκλήματος από την Ελληνική Δημοκρατία και τα δικαιώματά του στο πλαίσιο της εθνικής διεκδίκησης για τις Γερμανικές αποζημιώσεις-επανορθώσεις. Δεν επιζητεί εκδίκηση. Δικαιοσύνη και επανόρθωση απαιτεί. Τα Ναζιστικά εγκλήματα δεν παραγράφονται, τιμωρούνται έστω και μετά από 78 χρόνια… Ο Δήμος Κρωπίας ευχαριστεί όλους τους τοπικούς ερευνητές και τους μάρτυρες για τη καθοριστική συμβολή τους στη διερεύνηση του εγκλήματος στο Κορωπί και ιδιαίτερα την ομάδα ιστορικής έρευνας που αποτελείται από τους Νίκο Λάζαρη, Γεώργιο Ντούνη, Γεώργιο Αθ. Κόλλια, Αθανάσιο Πουλάκη, και Τάκη Πρόφη. Η κατάθεση του φακέλου –αίτησης προς το Υπ. Εσωτερικών με όλα τα τεκμήρια απόδειξης του εγκλήματος για την επίσημη αναγνώριση του Κορωπίου ως Μαρτυρική Πόλη έγινε τον Ιούλιο του 2020, σε εκτέλεσης ομόφωνης απόφασης Δ.Σ Κρωπίας τον Μάιο του 2020.