ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εβδομάδα 9/1-13/1 στα ΚΔΑΠ του Δήμου Μαραθώνος

Εργαστήρι Παραμυθογνωσίας- Ταξιδιού στη Γνώση: Η 1η εβδομάδα του 2023 ήταν για το Εργαστήρι μας μια εβδομάδα εισαγωγής στην εποχή του Χειμώνα.

Πολλά αυτά που μάθαμε και πολλά αυτά που φτιάξαμε δημιουργικά! Διαβάσαμε το ουκρανικό παραμύθι «Το μαγικό γάντι» και «Τα παιδιά του χειμώνα: Οι σκανταλιές του Γενάρη» της συγγραφέως Λότης Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου. Το μαγικό γάντι μας έμαθε πολύ καλά τη λαϊκή φράση «όλοι οι καλοί χωράνε» και μας έδωσε το έναυσμα για την εισαγωγή στην χειμερία νάρκη κάποιων ζώων στη φύση το χειμώνα.

Κατασκευάσαμε το γάντι της ιστορίας και ζωγραφίσαμε μέσα του τους ήρωές της και το παραμύθι μας έδωσε τη τέλεια αφορμή να κάνουμε μια αναδρομή στην ιστορία του στο χρόνο. Μάθαμε για τα πρώτα γάντια των ανθρώπων, πώς χρησίμευαν στα διάφορα επαγγέλματα όπως του πυροσβέστη ή του νοσηλευτή, τη διακόσμησή τους ανά φύλο, ανά χόμπυ και ανά χρονική περίοδο και τα παιδιά μας κατασκεύασαν με μεγάλο ενθουσιασμό τα δικά τους γάντια. Η τάξη γέμισε ιππότες, κυρίες με μακριά πολυτελή γάντια και κορίτσια που κάνουν rollers!

«Οι σκανταλιές του Γενάρη» μας έδωσαν την ευκαιρία να μιλήσουμε για τις εποχές του χρόνου, τους μήνες που έχει ο χειμώνας, τις θερμοκρασίες που επικρατούν και φυσικά τις Αλκυονίδες μέρες που πολύ μας μπερδεύουν και μας κάνουν να φανταζόμαστε πως πλησιάζει η Άνοιξη. Τα παιδιά ζωγράφισαν την αγαπημένη τους σκηνή από το παραμύθι και επιπλέον μιλήσαμε για τα μέσα θέρμανσης. Μόνα τους τα παιδιά σκέφτηκαν και είπαν ποια μέσα ξέρουν (τζάκι /σόμπα /κλιματιστικό /καλοριφέρ /φουφού) και έμαθαν ότι οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν κάποια από αυτά πολύ παλιότερα στην ιστορία. Διακρίναμε τα μέσα θέρμανσης σε νέα και παλιά και με πολλή φαντασία και με τη βοήθεια των φασολιών και της κανέλας, φτιάξαμε υπέροχα τζάκια σε μια δραστηριότητα που αγαπήθηκε πολύ από τα παιδιά μας!

Δεν παραλείψαμε να μιλήσουμε για το «Αρτόδεντρο» το γνωστό σε όλους μας κάστανο που όπως έλεγε ο σοφός λαός, αν το φας ξεχνάς τα βάσανά σου γιατί έχει τέτοια γλυκά και θρεπτικότητα. Αναφέραμε τα είδη του κάστανου, τις περιοχές που επιχωριάζει, από πού ήρθε, πόσα γλυκίσματα δημιουργεί, πόσα φαγητά το εμπεριέχουν και πως οι φτωχοί λαοί το έκαναν αλεύρι για να προσπαθήσουν να επιβιώσουν. Μιλήσαμε για το επάγγελμα του καστανά, για τη φουφού του και τους τρόπους παρασκευής του και φτιάξαμε τα δικά μας χωνάκια με ψητά κάστανα και κρεμαστούς Καστανούληδες και Καστανούλες.

Παρακολουθήσαμε το βίντεο «Μαθαίνω για το χειμώνα» από τη σελίδα picou-picou στο youtube και εστιάσαμε το ενδιαφέρον μας στα ζεστά ρούχα που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα για να ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες του χειμώνα, φτιάχνοντας ένα μόμπιλε με σκούφο και γαντάκια. Η εβδομάδα κύλησε πολύ όμορφα και γρήγορα και πολλά περισσότερα μας περιμένουν να μάθουμε και να δημιουργήσουμε!

Εργαστήρι εικαστικών: Πώς θα έμοιαζε η ζωή μας χωρίς χρώματα; Πώς θα ήταν οι δημιουργίες μας αν δεν υπήρχαν τα χρώματα; Πώς μπορούμε να να φτιάξουμε τα χρώματα; Και πολλές ακόμα ερωτήσεις ήταν τα ερεθίσματά μας για να μιλήσουμε με τα παιδιά για τα χρώματα, βασικά και δευτερογενή, τις αναμείξεις τους, τις αποχρώσεις τους και τη διαφορετικότητά τους απέναντι στο φως. Με δημιουργικό και άκρως βιωματικό τρόπο, τα παιδιά έφτιαξαν τα δευτερογενή χρώματα (πορτοκαλί, πράσινο, μωβ) σε χάρτινο πιάτο, αφού έχοντας ως βοηθό μόνο τα δάχτυλά τους ανακάτεψαν και είδαν με τα ματάκια τους την ανακάλυψη αυτή! Συνεχίσαμε με μια διασκεδαστική δραστηριότητα που ονομάσαμε «χρωμοπαντρέματα» και ανακαλύψαμε πώς δημιουργούνται και άλλα χρώματα. Φυσικά ήρθε η ώρα να μιλήσει ο καθένας και για το δικό του αγαπημένο χρώμα.

Τέλος η προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε με την δημιουργία εικόνων που ξεπέρασαν την φαντασία μας. Αφού ανακατέψαμε χρώματα και φτιάξαμε ένα πολύχρωμο φόντο, τα παιδιά ζωγράφισαν τον χειμώνα μέσα από τα δικά τους ματιά με λεπτομέρειες τα «γυμνά δέντρα» και τις όμορφες χιονονιφάδες. Ο χειμώνας είναι στο επίκεντρο πια και οφείλουμε στις επόμενες εβδομάδες να του αφιερώσουμε πολλές όμορφες δημιουργίες φτιαγμένες πάντα με πολύ φαντασία και πολλά χρώματα!

Μουσικό Εργαστήρι -Τμήμα Κλασσικής Κιθάρας:

Η εναρκτήρια εβδομάδα μετά τις διακοπές ήταν δυναμική. Ασχοληθήκαμε και ρίξαμε βάρος στην ιδιαίτερη τεχνική του οργάνου. Ασκήσεις με σκοπό την σωστή θέση του χεριού στην τοστιέρα, καθαρότητα στον ήχο, αποφυγή δυσκολιών σε θέσεις παιξίματος και γενικώς αντιμετώπιση, τεχνικών θεμάτων που μπορεί να απασχολήσουν τους μαθητές μας. Δουλειά και υπομονή είναι τα κυρίαρχα στοιχεία της καινούργιας ενότητας με στόχο την κιθαριστική πρόοδο των παιδιών!