Μαραθώνος
Δημιουργική εβδομάδα 20/3-24/3 στα ΚΔΑΠ του Δήμου Μαραθώνος
Εργαστήρι Εικαστικών: Τα ήθη και έθιμα της χώρας μας είναι ξακουστά στον κόσμο. Πάντα η αναφορά τους γεμίζει τα παιδιά με αναμνήσεις από τις οικογένειες τους και τον τρόπο με τον οποίο η κάθε οικογένεια τα ανακαλεί και τους τα μεταδίδει. Το Άγιο Πάσχα είναι προ των πυλών και οι κουβέντες μας αφορούν στην παράδοση και στις συνήθειες της θρησκείας μας.
Δύο πολύ όμορφες δημιουργίες από τα χεράκια των παιδιών είχε η περασμένη εβδομάδα. Η 1η ήταν η απεικόνιση της σταύρωσης του Χριστού με έναν πρωτότυπο θα λέγαμε τρόπο όπου πάνω σε κυκλικό χάρτινο πιάτο έβαψαν τον ουρανό της σταύρωσης και κόλλησαν έπειτα τους σταυρούς. Το αποτέλεσμα ήταν πανέμορφο με τα παιδιά να καταλαβαίνουν πια ότι το γεγονός που γιορτάζουμε με τόση χαρά το Πάσχα είναι η ανάσταση του Κυρίου μας και όχι η σταύρωση του.
Η 2η δημιουργία ήταν η απεικόνιση της Παναγίας μας με τον κρίνο. Αφού τα παιδιά ζωγράφισαν, στόλισαν το φωτοστέφανο της Παναγίας μας με μορφή ψηφιδωτού. Χρόνια πολλά ελληνόπουλα!
Τα παιδιά εξασκήθηκαν στην ξιφασκία και έπαιξαν survivor στο προαύλιο.
Διαδραστικό Εργαστήρι Μουσικής: Ολοκληρώσαμε την περασμένη εβδομάδα το ταξίδι μας "Οι μουσικές του κόσμου" με τελευταία στάση την αρχαία Αίγυπτο. Ο πολιτισμός αυτός αγαπούσε το τραγούδι και τη μουσική. Επαιζαν στα γλέντια, στους γάμους και στη δουλειά και τα βασικά μουσικά όργανα ήταν η λύρα και η κιθάρα!
Τελος, κατασκευασαμε το δικό μας κρουστο οργανακι, το κρουστό της βροχής, με ανακυκλώσιμα υλικά! Η χαρά μας μεγάλη!
Εβδομάδα αφιερωμένη στην Ελληνική Επανάσταση της 25ης Μαρτίου για το Εργαστήρι Παραμυθογνωσιας-Ταξιδίου στη Γνώση.
Διαβάσαμε:
1)"Το χελιδόνι της 25ης Μαρτίου του 1821" της Αγγελικής Βαρελλά και φτιάξαμε τα δικά μας ελπιδοφόρα χελιδόνια να κρατούν το λάβαρο με το σύνθημα του Αγώνα "Ελευθερία ή Θάνατος".
2)"Τα Ελληνακια" της Ευγενίας Φακίνου και αφού μιλήσαμε για τη λαϊκή παράδοση και τις παραδοσιακές στολές γυναικείες και ανδρικές σε κάθε μέρος της Ελλάδας την εποχή της επανάστασης, κατασκευάσαμε με "σταυροβελονιά" και παραδοσιακά μοτίβα γυναικείες ποδιές για τα κορίτσια και χειροποίητα φλασκιά για τα αγόρια μας!
3)Χωρία απο το βιβλίο "1821, ένα εικονογραφημένο ταξιδι προς την ελευθερία" της Μάρως Βασιλειάδου κάνοντας ένα οδοιπορικό ταξίδι σε σπουδαίους ήρωες, γεγονότα και στιγμές της Επαναστάσης! Τα παιδιά μας ζωγράφισαν τους αγαπημένους τους ήρωες και την ελληνική σημαία σε κρεμαστό καδρακι γράφοντας στις εννιά γραμμές της το σύνθημα "Ελευθερία ή θάνατος" και έμαθαν γεγονότα-σταθμούς για την επιτυχή έκβαση του αγώνα και τη πορεία προς την εθνική και πνευματική απελευθέρωση!
Στο Εργαστήρι Ταξίδι στη Γνώση με πολλή χαρά και συγκίνηση μιλήσαμε για το συμβολισμό της στολής του τσολιά και για τον ξεχωριστό βηματισμό και συμβολισμό του χτυπήματος του τσαρουχιου των Ευζώνων μας και φτιάξαμε τα χαρακτηριστικά φεσάκια της στολής που στόλισαν τα όμορφα κεφαλάκια των παιδιών μας!
Μιλήσαμε για τη διπλή γιορτή του Έθνους, γιορτή συναμα θρησκευτική και εθνική, αναφερθήκαμε στο γεγονός του Ευαγγελισμού και ασχοληθηκαμε με τη στιγμή αυτή φτιάχνοντας τον Ευαγγελισμό του Ερίκ Φρερέ σε μια μοντέρνα εκδοχή της υαλογραφίας τρίπτυχο με την τεχνική του βιτρό, καθώς και με την τεχνική της βυζαντινής αγιογραφίας.
Τέλος, με μεγάλη περηφάνια και όρεξη δημιουργήσαμε μια μικρή γιορτή με τα παιδιά μας, λέγοντας ποιήματα, τιμώντας τους ήρωές μας, τραγουδώντας τραγούδια για το 1821 παραδοσιακά και μη και τραγουδώντας με μια φωνή τον Εθνικό μας ύμνο, δίνοντας ραντεβού για την επόμενη χρονιά για μια δημιουργικότερη και πλουσιότερη γιορτή! Χρόνια πολλά Ελλάδα,χρόνια πολλά παιδιά μας αγαπημένα! Οι επόμενες δύο εβδομάδες για το εργαστήρι μας θα είναι αφιερωμένες με παραμύθια και γνώσεις στη μεγαλύτερη χριστιανική γιορτή που ακολουθεί, το Πάσχα μας!
Εργαστήρι συναισθηματικής αγωγής: Συζητήσαμε για τον θυμό και τους τρόπους αντιμετώπισής του και με τα παιδιά του Μαραθωνα φτιάξαμε το λουλούδι των συναισθημάτων. Ακούσαμε διάφορα τραγούδια και συζητήσαμε τι συναίσθημα μας προκαλεί το καθένα από αυτά και για ποιόν λόγο. Στη συνέχεια φτιάξαμε τη δικιά μας δαχτυλόκουκλα για να μιλάμε με εκείνη και να εκφράζουμε μέσω αυτής τα συναισθήματα μας.
Με αφορμή την 25η Μαρτίου συζητήσαμε για την στολή του τσολιά και φτιάξαμε ο καθένας το δικό του φέσι.
Μιλήσαμε επίσης για το κορόιδεμα, τα αστεία και τις διάφορες πλάκες που μπορεί να μας κάνει κάποιος ή να κάνουμε σε κάποιον και πως πρέπει να τα διαχειριζόμαστε και φτιάξαμε αστεία προσωπάκια με χρώμα που απλώνεται με το φύσημα με καλαμάκι, ενώ παράλληλα ξεκινήσαμε προετοιμασία για το Πάσχα με πασχαλινή γιρλάντα με αυγούλοσυναισθηματα!