Μαραθώνος
Η κατάσταση στα αυτοδιοικητικά του Μαραθώνα
Ο Δήμος Μαραθώνος διοικείται από το Δήμαρχο Στέργιο Τσίρκα και τη δημοτική του παράταξη “Πορεία Πράξης”. Λόγω του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής το 2019, για να διοικήσει το Δήμο συνεργάστηκε με την παράταξη “Νέοι Ορίζοντες” του Ευάγγελου Κυπαρίσση, πρωτοεμφανιζόμενου τότε υποψηφίου. Τι μεσολάβησε όμως από τότε;
Κατ’ αρχάς είχαμε τα 2 χρόνια πανδημίας, μιας ομολογουμένως πρωτόγνωρης και δύσκολης περιόδου παγκοσμίως και βέβαια για τη χώρα μας. Η αυτοδιοίκηση κλήθηκε να σηκώσει κι’ αυτή μέρος του βάρους και πιστεύω ότι τα κατάφερε, ειδικά στο Μαραθώνα. Βοήθησε η περιοχή, το μεγάλο παραλιακό μέτωπο, οι ανοιχτοί χώροι. Βοήθησε όμως και η διοίκηση του Δήμου που αφουγκράστηκε τους πολίτες. Τα συχνά διαγνωστικά τεστ σε όλες τις περιοχές, απολυμάνσεις με το παραμικρό, η δωρεά γραφείου-container στο Κέντρο Υγείας για rapid test, η λειτουργία δημοτικού ιατρείου στο Γραμματικό βοήθησαν τον κόσμο να αισθάνεται και να είναι πιο ασφαλής.
Με τι δεδομένα ξεκίνησε η διοίκηση Τσίρκα στο Μαραθώνα, το Σεπτέμβριο του 2019; Δεν αρμόζει να πει κανείς ότι βρήκε καμένη γη σε έναν τόπο που θρηνεί ακόμα τους νεκρούς από τον Ιούλιο του 2018. Όμως λ.χ. έπρεπε να φτιάξει νέο νηπιαγωγείο και το έκανε άμεσα. Ανέλαβε Σεπτέμβριο και πραγματικά από το μηδέν παρέδωσε το 5ο νηπιαγωγείο Ν. Μάκρης το Νοέμβριο! Βρήκε ακόμη ένα εμβληματικό έργο, το Πολιτιστικό Κέντρο Μαραθώνα, βαλτωμένο και ξεχασμένο, σε αντιδικία με τον εργολάβο. Το ξέμπλεξε, προχώρησε σε επικαιροποίηση των μελετών και έχει ήδη εξασφαλίσει νέα χρηματοδότηση ύψους 4,1 εκατομ. ευρώ για να το δημοπρατήσει. Τα ίδια ισχύουν με την επαναλειτουργία του κολυμβητηρίου, το γήπεδο στην Αφετηρία του Μαραθωνίου, τις συντηρήσεις των σχολείων.
Ο Στέργιος Τσίρκας δεν κρύφτηκε ποτέ πίσω από δικαιολογίες για το τι παρέλαβε. Τις εκκρεμότητες στις πράξεις εφαρμογής, στα δίκτυα ύδρευσης, στις ασφαλτοστρώσεις και σε έργα υποδομής που είχαν να γίνουν δεκαετίες. Μαζί με τους συνεργάτες του, σαν έτοιμοι από καιρό, έπεσαν με τα μούτρα στη δουλειά. Όχι μόνο προχώρησαν όλα τα παραπάνω, αλλά εφάρμοσε και ένα πραγματικά φιλόδοξο σχέδιο ανασυγκρότησης του Δήμου αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως Φιλόδημος ΙΙ, ΕΣΠΑ, Αντώνης Τρίτσης. Αποτέλεσμα; Έργα που υλοποιήθηκαν μέσα σε αυτά τα σχεδόν 4 χρόνια, καθώς και ώριμες μελέτες και έργα που ήδη δημοπρατούνται, συνολικά πάνω από 100 εκατομ. ευρώ και από αυτά σχεδόν τα μισά έχουν επιτευχθεί από ενέργειες του Δημάρχου Στέργιου Τσίρκα.
Μα τα έχει κάνει όλα τέλεια αυτός ο άνθρωπος, θα αναρωτηθεί κανείς; Προφανώς και όχι. Όμως για ποια λάθη και ποιες παραλείψεις μπορεί να κατηγορηθεί ή να του ασκηθεί κριτική; Κατά τη γνώμη μας, ίσως το μεγαλύτερο ζήτημα στο Μαραθώνα είναι ότι σχεδόν τα πάντα περνάνε από τα χέρια του. Ναι το σύστημα στην Ελλάδα είναι δημαρχοκεντρικό (όπως είναι και πρωθυπουργοκεντρικό). Ναι, ο Δήμος Μαραθώνος έχει αναλάβει κάποια τεράστια project σε σχέση με το παρελθόν. Ναι ο Μαραθώνας, με το παγκόσμιο brand name δεν βουλιάζει από τουρισμό.
Ας σταθούμε λίγο εδώ: είμαστε σίγουροι ότι οι κάτοικοι του Μαραθώνα, αυτοί που παραμένουν όταν ανοίγουν τα σχολεία και οι παραθεριστές και τουρίστες επιστρέφουν στη βάση τους, θέλουν την αλόγιστη ανάπτυξη άλλων περιοχών; Για τι είναι γνωστός ο Μαραθώνας, εκτός από τη Μάχη και το Μαραθώνιο Δρόμο; Για τη φύση του, τη μεγάλη ακτογραμμή με τις καθαρές και προσβάσιμες παραλίες, τον κάμπο του με τα αγροτικά προϊόντα, το πευκοδάσος και τα πανέμορφα γραφικά χωριά του. Τι μας λέει ο Δήμαρχος Στέργιος Τσίρκας; Ποιο είναι το όραμα της παράταξής του; Ναι στην ανάπτυξη, αλλά με σεβασμό στον άνθρωπο και στο φυσικό περιβάλλον. Και όπως φαίνεται το εννοεί.
Το έργο του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ στο Γραμματικό ουσιαστικά έχει ακυρωθεί επί Τσίρκα, ενώ το 2019 ήταν έτοιμο να λειτουργήσει. Από τις χρηματοδοτήσεις που έχει φέρει η διοίκηση Τσίρκα μεγάλο μέρος αφορά αστικές αναπλάσεις, αξιοποίηση κοινόχρηστων χώρων και βελτίωση υποδομών, έργα με επίκεντρο τον άνθρωπο και με σεβασμό στο περιβάλλον. Κι όλα αυτά ενώ η καθημερινότητα τρέχει, παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες. Όλοι οι δήμοι έχουν υποστελέχωση, προβλήματα λειτουργικά και στις χρηματοροές τους. Όμως δεν είναι όλοι ίδιοι στην καθαριότητα, στο μάζεμα των κλαδιών ή στην αντιμετώπιση δύσκολων κοινωνικών φαινόμενων. Το χειμώνα του 2021 με τη μεγάλη χιονόπτωση, τουλάχιστον οι κεντρικοί οδικοί άξονες του Μαραθώνα σε δυο μέρες ήταν ανοιχτοί και ολόκληρος ο Δήμος σε λιγότερο από πέντε μέρες, όταν σε αστικούς δήμους της Αττικής, όχι μακριά από το Μαραθώνα, απλά περίμεναν να λιώσουν τα χιόνια.
Σε μια ομολογουμένως θετική δημαρχιακή θητεία, αυτή του Στέργιου Τσίρκα, με σωστή διαχείριση της καθημερινότητας των πολιτών και με τεράστια αύξηση των έργων που εκτελούνται και αυτών που έχουν ωριμάσει σε σχέση με το παρελθόν, ποιο είναι το αντίπαλο δέος και ποιο πρόγραμμα έρχεται να αντιπαρατεθεί; Μέχρι τώρα ξέρουμε μόνο για την παραδοσιακή αντιπολίτευση της Λαϊκής Συσπείρωσης του ΚΚΕ και πρόσφατα μάθαμε για την υποψηφιότητα του Άρη Παπουτσή. Κι αν στην περίπτωση της Λαϊκής Συσπείρωσης με επικεφαλής τον απερχόμενο Πρόεδρο της Κοινότητας Βαρνάβα Σπύρο Ηλία, δεν περιμένουμε κάποιο όραμα διακυβέρνησης του Μαραθώνα, στην περίπτωση του κ. Παπουτσή ο ίδιος μας προϊδεάζει. Αλλά πώς μας παρουσιάζει το όραμά του; Ποιο είναι αυτό; Ποιοι είναι οι συνεργάτες του και ποιοι στελεχώνουν το συνδυασμό του;
Μέχρι τώρα υπάρχουν μόνο φήμες και λίγες διαδικτυακές αναρτήσεις που κυρίως αναπαράγουν τις φήμες αυτές. Η δε παρουσία του κ. Παπουτσή στα κοινά είναι στην πραγματικότητα ανύπαρκτη (γιατί τα κοινά και ειδικά σε επίπεδο αυτοδιοίκησης δεν είναι τα social media αλλά η καθημερινή παρουσία στην πόλη). Ένα βίντεο όπου κάνει διάλογο με τον εαυτό του (!) για να μας πείσει πόσο χρήσιμος θα ήταν ένας ποδηλατόδρομος στο παραλιακό μέτωπο του Μαραθώνα δεν αρκεί για όραμα του νέου υποψηφίου, όταν μάλιστα η πρόταση αυτή έχει ήδη διατυπωθεί στο δημοσιευμένο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Μαραθώνος.
Ο κ. Παπουτσής για να αρχίσει να πείθει το λαό του Μαραθώνα θα πρέπει να έχει ερείσματα και εναλλακτικές σε σχέση με το Δήμαρχο Στέργιο Τσίρκα. Ούτε βέβαια μπορεί να βασιστεί σε μια τεχνητή διχοτόμηση του Δήμου: από τη μια ο Μαραθώνας και από την άλλη η Νέα Μάκρη, πολλώ δε μάλλον, να περιμένει κάποια μεγαλόσχημη στήριξη από τη μεριά του Μαραθώνα. Ο Τσίρκας και πρέπει να του πιστωθεί, τρέχει όλη μέρα σε ολόκληρο το Δήμο, δεν αφήνει σπιθαμή απάτητη και κάνει έργα παντού. Του το αναγνωρίζει ακόμη και η αντιπολίτευση.
Τέλος, ο νέος υποψήφιος έχει να αντιπαρατεθεί με την πραγματικότητα. Σε δημοσκόπηση που έχουμε στα χέρια μας, η διαφορά μεταξύ Τσίρκα και Παπουτσή είναι χαώδης, και στην ουσία δείχνει δύο πράγματα: Πρώτον, ο Δήμος Μαραθώνος έχει έναν ικανό και πετυχημένο Δήμαρχο - το Στέργιο Τσίρκα - και μια διοίκηση με έμπειρα και ικανά στελέχη που δίνουν τους αγώνες της καθημερινότητας σαν μια γροθιά. Δεύτερον, όποιος θέλει να ανταποκριθεί στο ρόλο μιας υποψηφιότητας στην αυτοδιοίκηση, πρέπει πρώτα από όλα να είναι παρών στην καθημερινότητα και στα δύσκολα. Ο Στέργιος Τσίρκας και η Πορεία Πράξης το αποδεικνύουν καθημερινά. Για την υποψηφιότητα Παπουτσή όμως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο πειστήριο.
Ο Δήμος Μαραθώνος έχει γυρίσει σελίδα και όπως αρέσει στον ίδιο το Δήμαρχο Τσίρκα να λέει και το είπε και πρόσφατα στην πρώτη προεκλογική παρουσίαση του συνδυασμού του, ‘ό,τι λέω το κάνω πράξη!’ Παραμένει ταπεινός και προσηνής, με ένα διαρκές άγχος, να καταφέρει όλα όσα έχει δρομολογήσει. Πλέον, προχωράει σε ανανέωση και ενίσχυση της δημοτικής του παράταξης, αφού ξέρει πολύ καλά ότι μόνο μέσα από τη συνεργασία και την ομοψυχία ο κάθε τόπος μπορεί να πάει μπροστά. Κι’ από ότι φαίνεται, οι κινήσεις του δεν γίνονται λόγω της κυριαρχίας του στα κοινά του Μαραθώνα, αλλά λόγω της αγάπης του για τον τόπο και της πολιτικής του οξυδέρκειας. Όποιος λοιπόν θέλει σοβαρά να αντιπαρατεθεί με το σχέδιο του Στέργιο Τσίρκα θα πρέπει να μας πείσει, όχι ότι είναι πιο έξυπνος, πιο μορφωμένος, πιο νέος και πιο ικανός, αλλά ότι έχει ένα καλύτερο σχέδιο και είναι ικανός να το υλοποιήσει. Γιατί ο Τσίρκας δεν πείθει απλώς για το σχέδιό του, αλλά το υλοποιεί κιόλας!