Μαραθώνος
Κατάμεστο το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου στην εκδήλωση-αφιέρωμα στη Μάχη του Μαραθώνα
Την εκδήλωση-αφιέρωμα στη Μάχη του Μαραθώνα προλόγισε ο Δήμαρχος Στέργιος Τσίρκας ο οποίος, αρχικά, καλωσόρισε και ευχαρίστησε ευχαρίστησε θερμά τους εκλεκτούς ομιλητές, Στρατηγό ε.α., Επίτιμο Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Στρατού και πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Φράγκο Φραγκούλη και Επαμεινώνδα Πανάτ. Καθηγητή Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων,
ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην πρόταση του Δήμου Μαραθώνος να αναγνωριστεί ως μοναδικό επίσημο παγκόσμιο ρεκόρ στον Μαραθώνιο Δρόμο ο καλύτερος χρόνος στην Αυθεντική Διαδρομή και, παράλληλα, να διεξάγονται σ’ αυτήν, κάθε τέσσερα χρόνια, οι Ολυμπιακοί Μαραθώνιοι.
Η πρόταση αυτή, να υπενθυμίσουμε, έχει υιοθετηθεί δια ψηφίσματος από τον Δήμο Αθηναίων και όλους τους υπόλοιπους που διατρέχει η Αυθεντική Διαδρομή, ενώ δεκτή με ενθουσιασμό έγινε και από τους ομιλητές της χθεσινής εκδήλωσης.
Ο συντονιστής της εκδήλωσης, Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Κυπαρίσσης με συγκίνηση υποδέχτηκε στο βήμα τον Στρατηγό Φράγκο Φραγκούλη τονίζοντας ότι είναι εξαιρετικά ευτυχής και περήφανος που υπηρέτησε κοντά του στο ΓΕΕΘΑ και υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ο στρατηγός Φράγκος αποτελεί σημείο αναφοράς και καθολικά αποδεκτό πρόσωπο.
Στη συνέχεια κάλεσε τον καθηγητή Πανά, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι για τον Μαραθώνα να έχει τέτοιες σπουδαίες προσωπικότητες.
Ο Στρατηγός Φράγκος Φραγκούλης ήταν καθηλωτικός αναπτύσσοντας το θέμα: “Η Μάχη του Μαραθώνα χωρίς Ιππείς”, καθώς ανέπτυξε με θαυμάσιο τρόπο τις συνθήκες και τα περιστατικά της μάχης του Μαραθώνα, βασισμένος στις περιγραφές του Ηρόδοτου, αλλά και στα σημαντικότερα έργα μεταγενέστερων ιστορικών.
Έδωσε μια όσο τον δυνατόν σφαιρικότερη εικόνα του ελληνικού αλλά και του περσικού κόσμου κατά την αρχαϊκή περίοδο, παρουσιάζοντας τα ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά και στρατιωτικά χαρακτηριστικά του καθενός. Όσο για την ανάλυση της μάχης έγινε κυρίως από στρατιωτική σκοπιά και εστίασε σε ζητήματα που δεν εξετάζονται πάντα από τις τυπικές ιστορικές μελέτες.
Ο κ. Επαμεινώνδας Πανάς, αναπτύσσοντας το θέμα: “Το Μήνυμα της Μάχης του Μαραθώνα 2.500 έτη μετά” ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αποτελεί Διαχρονικό Πρότυπο Ηρωισμού, Αέναο Πηγή Έμπνευσης και ότι πρέπει να υπενθυμίζουμε πρώτα από όλα στους εαυτούς μας ότι υπάρχει και η Ελλάδα των αξιών, η Ελλάδα της δημιουργίας, η Ελλάδα των μεγάλων πράξεων.
Παρευρέθησαν οι Αντιδήμαρχοι Κώστας Λάσκος και Χρήστος Στάμος, η Δημοτική σύμβουλος κ. Ευτυχία Σπανού, ο κοινοτικός σύμβουλος Νίκος Παπαργύρης, καθώς και Πρόεδροι και εκπρόσωποι από το σύνολο των συλλόγων του Δήμου.