ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΔΑΠ Δήμου Μαραθώνος:Δημιουργική εβδομάδα 17/10-21/10 - Διαβάστε Περισσότερα...

Δημιουργική εβδομάδα 17/10-21/10
Εργαστήρι Παραμυθογνωσίας –Ταξιδιού στη γνώση: Με τα παιδιά επεξεργαστήκαμε με τον δικό μας τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής Διατροφής που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, μαθαίνοντας για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, διαχωρίζοντας τις τροφικές μας επιλογές σε υγιεινές και ανθυγιεινές και κάνοντας ασκησούλες με τη διάκριση των τροφίμων. Τέλος, φτιάξαμε τις δικές μας χάρτινες ποδιές με το τραγουδάκι της υγιεινής διατροφής.
Εργαστήρι Παραμυθιού: Διαβάσαμε 1) Την «Κυρία Γενναιοδώρα» της Νικολέτας Καππίλα και μάθαμε την αξία των κανόνων της καλής και της ταιριαστής σε κάθε κοινωνική περίσταση συμπεριφοράς και πόσο λάθος μπορούν να πάνε τα πράγματα αν δεν τους ακολουθούμε. Τα παιδιά ζωγράφισαν με τον δικό τους τρόπο τις αγαπημένες τους στιγμές απ το παραμύθι.
2) «Το Έπος του 40» του Φιλίππου Μανδηλαρά. Το τμήμα Παραμυθιού & Ταξιδιού στη γνώση τιμά με παραμύθια και εποπτικό υλικό καθώς και με κατασκευές τη γιορτή της Σημαίας μας και το ΟΧΙ του Ελληνικού λαού απέναντι στην ιταλική απειλή και γιορτάζει μαζί με τα παιδιά μας την 28η Οκτωβρίου. Το παραμύθι του Φ. Μανδηλαρά με πολύ εύκολο τρόπο, εισάγει τα παιδιά στο νόημα της γιορτής παρέχοντας τους τις βασικές ιστορικές γνώσεις. Παράλληλα μιλήσαμε για την γενναιότητα των Ελλήνων φαντάρων μας στο μέτωπο, τη βοήθεια των γυναικών στον πόλεμο, επεξεργαστήκαμε τις έννοιες κατοχή και αντίσταση και με τα μεγαλύτερα γκρουπ μας αναφερθήκαμε στον Αλέξανδρο Αλεξανδράκη, τον ζωγράφο που πολεμούσε στο μέτωπο και ταυτόχρονα ζωγράφιζε με τον χαρακτηριστικό του τρόπο τον αγώνα των Ελλήνων για την πατρίδα.
Κατασκευές: *Κονκάρδα με σημαία καρδιά και δάφνη *Κάρτα με τα ελληνικά βουνά του πολέμου και το ηρωικό σύνθημα «ΑΕΡΑ» *Ζωγραφική σε χαρτόνι με θέμα ροζέτα της 28ης Οκτωβρίου *Κάρτα ακορντεόν με κορίτσι και αγόρι φαντάρο *Κρεμαστό πινακάκι με αποτύπωση σκίτσου του Αλ. Αλεξανδράκη που είναι το εξώφυλλο του λευκώματος «Έτσι πολεμήσαμε».
Μπράβο στα παιδιά μας που κάθε εβδομάδα κάνουν όλο και περισσότερα με το ίδιο κέφι και τον ίδιο ενθουσιασμό!
Η εβδομάδα μας ήταν αφιερωμένη στην υγιεινή διατροφή. Αφού μελετήσαμε την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής, παρακολουθήσαμε ένα εκπαιδευτικό βίντεο από το οποίο μάθαμε τις θρεπτικές ουσίες που μας παρέχει κάθε κατηγορία τροφίμων. Φτιάξαμε το φανάρι της διατροφής για να οπτικοποιήσουμε τη συχνότητα που θα πρέπει να έχει κάθε είδος τροφής στην καθημερινότητά μας. Τέλος, διαβάσαμε το παραμύθι της Σοφίας Μαντουβάλου «Μια φορά ήταν... η Κωλοτουμπα που έτρωγε ό, τι έβρισκε στο πάτωμα!», και μάθαμε τις 5 κατηγορίες τροφίμων που θα πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά, και οι οποίες σύμφωνα με την ιστορία, μπορούν να αποτυπωθούν σε κάθε ένα δάχτυλο της παλάμης μας για να μην τις ξεχνάμε ποτέ.
Εργαστήρι εικαστικών: Ο Βαν Γκογκ, αυτός ο σπουδαίος ζωγράφος του οποίου τα έργα του ενέπνευσαν τα παιδιά να εργαστούν και να δημιουργήσουν φανταστικές εικόνες που θα ζήλευε κάθε ζωγράφος. Κολλάζ με φύλλα από τον κήπο του σχολείου καθώς και οτιδήποτε άλλο όπως κουκουνάρια και βελανιδιά, ήταν η έμπνευση για να φτιάξουν τα παιδιά μας σκουφάκια με φανταστικές ουρές. Φθινοπωρινά δέντρα με φόντο έντονα χρώματα τους έδωσαν την ιδέα για να φτιάξουν πίνακες ζωγραφικής και να εξασκηθούν στο σχέδιο.
Μάθαμε το τραγούδι «Για που για που για που τραβά η αλεπού» και φτιάξαμε ντουετάκια. Μετά φτιάξαμε την δική μας αλεπουδίτσα με ιδιαίτερη χαρά και πάντα με ανακυκλώσιμα υλικά!
Ηχοϊστορία «Ο Τομ Τιριτόμ και η πολιτεία που ήταν χωρισμένη στα δυο»: Διαβάζοντας την ιστορία συμμετείχαν τα παιδιά παράγοντας ήχους με τα κρουστά οργανάκια που τους δόθηκαν αλλά και ήχους με την φωνούλα τους!
«Το νησί των συναισθημάτων του Μάνου Χατζιδάκι: Ένα ιδιαίτερα τρυφερό παραμύθι για την αγάπη και την αξία της στο χρόνο το οποίο διαβάσαμε ακούγοντας μουσική. Μιλήσαμε για τα συναισθήματα μας, ενισχύοντας κάθε προσπάθεια των παιδιών να μιλήσουν γι’ αυτά χωρίς ντροπή. Είναι σημαντικό τα παιδιά να αναπτύξουν την συναισθηματική τους νοημοσύνη. Σιγά- σιγά μαθαίνουμε να ακούμε μουσική και να μπαίνουμε στα συναισθηματικά μονοπάτια που χαράζουν οι νότες ενός τραγουδιού!Κατασκευάσαμε ιδιόφωνα κρουστά οργανάκια, τις μαράκες, χρησιμοποιώντας πάντα υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Η χαρά της δημιουργίας και της ολοκλήρωσης της κατασκευής ήταν απερίγραπτη!
Τέλος, τα παιδιά διασκέδασαν παίζοντας Survivor games.