ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στάδιο Μεγαρέων Ολυμπιονικών: Αντιδράσεις για την απόφαση του “Ηροδώρου”

Tι ισχύει και τι δεν ισχύει βάσει της επικαιροποιημένης απόφασης

της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού

Πολύς ντόρος έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες στα Μέγαρα σχετικά με την απόφαση του Νομικού προσώπου του Δήμου Μεγάρων «Ηρόδωρου» και της προέδρου της Γιάννας Ρήγα, σχετικά με το νέο σύστημα πρόσβαση πολιτών στο Στάδιο Μεγαρέων Ολυμπιονικών. Αρκετοί είναι αυτοί που αντιδρούν, τόσο με την έκδοση ειδικής αθλητικής κάρτας εισόδου, όσο και για τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την έκδοση της.
Μπορεί να γίνεται πολύ κουβέντα σχετικά με τις παραμέτρους της απόφασης του «Ηρόδωρου», για το εάν είναι σωστές η όχι, πολύς κόσμος αγνοεί παντελώς όμως, τι ισχύει πλέον σχετικά με την λειτουργία των ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων από πλευράς Πολιτείας.

Λόγω των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγεία από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του Covid – 19, υπάρχει ανακοίνωση από τις 17 Απριλίου, με ισχύ από την Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου.
Ισχύουν λοιπόν τα εξής:
Αναστολή της λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, εξαιρουμένων των ακόλουθων περιπτώσεων:
1) Λειτουργία ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων, χωρίς χρήση αποδυτηρίων, αποκλειστικά και μόνο σε ομάδες έως τριών (3) ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή ή οικογένειες (συζύγους/συμβιούντες και τέκνα) και χωρίς την παρουσία θεατών, προς τον σκοπό άθλησης μέσω των εξής ατομικών αθλημάτων:

• στίβος (έως 80 άτομα, αθλητές και αθλούμενοι, συνολικά, εντός της ανοικτής αθλητικής εγκατάστασης. Η παρουσία προπονητή δεν είναι υποχρεωτική, αλλά αν υπάρχει προπονητής, μπορεί να προπονεί έως 2 αθλητές ή αθλούμενους).
• αντισφαίριση (έως 4 αθλητές ή αθλούμενοι στο γήπεδο. Η παρουσία προπονητή δεν είναι υποχρεωτική, αλλά αν υπάρχει προπονητής, μπορεί να προπονεί έως 2 αθλητές ή αθλούμενους).
• επιτραπέζια αντισφαίριση, σε ανοικτή αθλητική εγκατάσταση (έως 2 αθλητές ή αθλούμενοι ανά τραπέζι. Η παρουσία προπονητή δεν είναι υποχρεωτική, αλλά αν υπάρχει προπονητής, μπορεί να προπονεί έως 2 αθλητές ή αθλούμενους)
• υαλοσφαίριση (padel tennis), σε ανοικτή αθλητική εγκατάσταση (έως 4 αθλητές ή αθλούμενοι στο γήπεδο. Η παρουσία προπονητή δεν είναι υποχρεωτική, αλλά αν υπάρχει προπονητής, μπορεί να προπονεί έως 2 αθλητές ή αθλούμενους).
• σκοποβολή
• τοξοβολία
• ιστιοπλοΐα (έως διμελή πληρώματα, συμπεριλαμβανομένων και των σκαφών double handed ανοικτής θαλάσσης που ανήκουν σε ομίλους, χωρίς περιορισμό στον αριθμό των σκαφών, αρκεί να αποφεύγεται ο συνωστισμός κατά την είσοδο και έξοδο από το νερό)
• κωπηλασία (έως διμελή πληρώματα)
• κανόε καγιάκ (περιλαμβανομένων όρθιας σανιδοκωπηλασίας (SUP) και κυματολίσθησης με σανίδα (SURF), χωρίς περιορισμό στον αριθμό των σκαφών, αρκεί να αποφεύγεται ο συνωστισμός κατά την είσοδο και έξοδο από το νερό)
• θαλάσσιο σκι
• ποδηλασία
• γκολφ
• ιππασία (1 ζεύγος ιππέα/ίππου ανά 50 τμ)
• μηχανοκίνητος αθλητισμός (εγκαταστάσεις καρτ λειτουργούν με ηλεκτρονική κράτηση θέσης, με έναν εκπαιδευτή ανά δύο άτομα όπου απαιτείται και τη συνολική χωρητικότητα ανοικτής εγκατάστασης που αναφέρεται στον Πίνακα 1 της παρούσας).
• αγωνιστική αναρρίχηση
• αεραθλητισμός (σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο με αρ. πρωτ. Δ1/Δ/38077/09-11-20 έγγραφο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας με θέμα «Υγειονομικά Πρωτόκολλα»)
• ξιφασκία (σε ανοικτή αθλητική εγκατάσταση)
• άρση βαρών (σε ανοικτή αθλητική εγκατάσταση)
• αθλητική αλιεία

Συστήνεται, όπου υπάρχει περιορισμός χωρητικότητας, ο χρόνος άσκησης να είναι έως μία (1) ώρα.

Οι αθλητές σωματείων μπορούν να μετακινούνται εντός μιας περιφερειακής ενότητας (ή εξαιρετικά στην περίπτωση της Αττικής εντός των ορίων της Περιφέρειας), από την κατοικία τους στον χώρο άθλησης. Πρέπει υποχρεωτικά για τον σκοπό αυτό να φέρουν:
1. Βεβαίωση του σωματείου τους που θα αναγράφει:

α. ονοματεπώνυμο αθλητή,
β. άθλημα
γ. αριθμό δελτίου αθλητή από την αντίστοιχη ομοσπονδία
δ. μέρες και ώρες προπόνησης (μία προπόνηση την ημέρα)
ε. τόπο κατοικίας του αθλητή
στ. τόπο προπόνησης
2. Φωτοτυπία δελτίου αθλητή από την αντίστοιχη ομοσπονδία

Για την πρόσβαση στις ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις της παρούσας παραγράφου (1) δεν απαιτείται η διενέργεια προληπτικού ελέγχου COVID-19 με τεστ.
Για τις προπονήσεις των υποψηφίων ΤΕΦΑΑ και Στρατιωτικών Σχολών επιτρέπεται η κατ’ 3 εξαίρεση χρήση σφαιρών ρίψεως, στα πλαίσια προετοιμασίας τους, εφόσον αυτές απολυμαίνονται πριν και μετά τη χρήση. Επιτρέπεται επίσης η χρήση σκάμματος κατά την προπόνησή τους.

Βάσει λοιπόν των επικαιροποιημένων οδηγίών χρησιμοποίησης των ανοικτών σταδίων της χώρας της ΓΓΑ, προφανώς θα αντιληφθήκατε τα εξής:
Πρώτον δεν μπορεί κάποιος που δεν ανήκει σε ομάδα – σωματείο που πληροί τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ασχολείται με τα συγκεκριμένα αθλήματα, να εισέλθει στον χώρο μια ανοικτής εγκατάστασης και να αθληθεί. Αν πληροί τις προϋποθέσεις και το κάνει, θα πρέπει να… κουβαλά μαζί του βεβαίωση που θα αναφέρει το άθλημα, τον αριθμό δελτίου του, τις μέρες και τις ώρες της προπόνησης (δεν επιτρέπεται περισσότερο από μια ώρα), τον τόπο κατοικίας, τον τόπο προπόνησης, αλλά και φωτοτυπία του δελτίου ταυτότητας.
Για οποιοδήποτε άλλο έχει σημαντικό λόγο (προπονητής, δημοσιογράφος, κτλ) παρουσίας σε μια ανοικτή αθλητική εγκατάσταση, υποχρεούται στην πλειονότητα των γηπέδων της χώρας να συμπληρώνει μια φόρμα στην οποία αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση κατοικίας και το τηλέφωνο του, καθώς επίσης και μια υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, δεν έχει συμπτώματα τις τελευταίες ημέρες κτλ.
Πάμε να δούμε τώρα τι δεν επιτρέπεται ρητά σε όλες τις διατάξεις της ΓΓΑ εδώ και μήνες.
Δεν επιτρέπεται για παράδειγμα να περπατήσει ή να τρέξει στο ταρτάν του Σταδίου Μεγαρέων Ολυμπιονικών, στον αγωνιστικό χώρο και φυσικά στην αίθουσα με τα βάρη, όπως επίσης και να χρησιμοποιήσει τα αποδυτήρια.
Δεν επιτρέπεται επίσης κάποιος ιδιώτης γυμναστής να χρησιμοποιήσει το στάδιο για προπονήσει τους πελάτες του. Μπορεί για παράδειγμα να το κάνει αλλού, αλλά όχι σε επίσημη ανοικτή αθλητική εγκατάσταση που ανήκει στην ΓΓΑ.

ΚΑΡΤΑ ΑΘΛΗΣΗΣ ΜΕ ΝΟΜΟ

Πολύς λόγος επίσης έγινε για την κάρτα άθλησης για την χρησιμοποίηση της εγκατάστασης. Είναι αλήθεια ότι από 31/12/2018 ισχύει η κάρτα αθλητή με υπογραφές του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδη, αλλά αφορά κυρίως εγγεγραμμένους αθλητές σε σωματεία και τους κατέχοντες δελτίο αθλητικής ικανότητας.
Σε συγκεκριμένα διάταξη του Ν.1558/85 αναφέρεται το εξής:
Στην Κάρτα Υγείας Αθλητή περιλαμβάνονται τα κάτωθι στοιχεία:
α) Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία
β) Όνομα, επίθετο, πατρώνυμο αθλητή
γ) Έτος γέννησης
δ) Άθλημα
ε) Φωτογραφία
στ) Αριθμός Δελτίου Αθλητικής Ιδιότητας
ζ) Α.Μ.Κ.Α.
η) Ημερολογιακή θεώρηση με βεβαίωση – υπογραφή ιατρού για την πιστοποίηση συμμετοχής στο άθλημα (προετοιμασία και αγώνες).
θ) Βεβαίωση – υπογραφή ότι έχει υποβληθεί στις ιατρικές εξετάσεις της παρ. 2 του άρθρου 3 της παρούσας

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΩΣΤΗ, Ο ΤΡΟΠΟΣ… ΑΚΟΜΨΟΣ
Υπάρχουν όμως πάρα πολύ δήμοι, όπως πολύ σωστά ανέφερε η πρόεδρος του Ηρόδωρου Γιάννα Ρήγα, που έχουν θεσπίσει και σε αθλούμενους που δεν ανήκουν σε σύλλογο ή σωματείο την κάρτα υγείας αθλητή, προκειμένου να μειωθούν οι αιφνίδιοι θάνατοι στις ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι περισσότεροι από τους Δήμους που αποφάσισαν να ακολουθήσουν το ειδικό πρόγραμμα, το έκαναν με το σύνθημα «Αθλούμαστε με ασφάλεια».
Δηλαδή επικοινώνησαν στον κόσμο τις αλλαγές για την χρήση της εγκατάστασης και τα οφέλη της κάρτας αθλητή. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε με την μορφή που θα έπρεπε από τον «Ηρόδωρο» και ήταν ένας από τους λόγους που υπήρξαν και υπάρχουν αντιδράσεις. Όπως επίσης δεν έγινε ενημέρωση για το κόστος των 5 ευρώ για την έκδοση της συγκεκριμένης κάρτας, το οποίο όσο κι αν ψάξαμε δεν βρούμε, δεν υιοθετείται με ακριβές ποσό από τους Δήμους που έχουν πάρει ανάλογη απόφαση.
Εν κατακλείδι, αν η συγκεκριμένη απόφαση είχε παρουσιαστεί σωστά, ο κόσμος θα αντιδρούσε πολύ διαφορετικά. Η απόφαση του «Ηρόδωρου» στην ουσία της είναι εν μέρει σωστή για όλους τους παραπάνω λόγους. Ο τρόπος όμως, μέσω και της προσωπικής δήλωσης της προέδρου του Ηρόδωρου, Γιάννας Ρήγα, που έγινε ήταν άκομψος και θα έπρεπε να παρουσιαστεί εντελώς διαφορετικά…