ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Φυλακτός:”Η προστασία του δάσους εξαρτάται από αυτούς που βάζουν τις φωτιές, όχι από τον Δήμο”

Για το χρονικό της πυρκαγιάς, μας μίλησε ο Αντιδήμαρχος Μεγαρέων, υπεύθυνος για την πολιτική προστασία, Κωνσταντίνος Φυλακτός.

«Η φωτιά πέρασε τα όρια του Δήμου Μεγαρέων τα ξημερώματα της Πέμπτης 20 Μαΐου, περίπου 3-3.30 π.μ.  Ήρθαμε σε συνεννόηση τηλεφωνική με τον δήμαρχο περίπου 3 παρά και πήραμε τα αυτοκίνητα, 3,15 η φωτιά ήταν μεταξύ Μαυρολίμνης και Βράχου. Εκείνη την ώρα ήταν στα όρια δήμου Μεγαρέων με τον νομό Κορινθίας. 3.40 π.μ. κάναμε έκτακτο συντονιστικό μαζί με τον υπαρχηγό της Πυροσβεστικής στρατηγό Πετρούτσο βγάλαμε απόφαση. Φαινόταν η επικινδυνότητα της φωτιάς, οι άνεμοι φυσούσαν λυσσασμένα, 7-8 μποφόρ και είπαμε ότι μέσα σε μια ώρα το πολύ θα έχει φτάσει στο Αλεποχώρι και πράγματι έτσι έγινε. 4 η ώρα αφού πήραμε την απόφαση αυτή βγήκαν τα περιπολικά έξω και πυροσβεστικά και φωνάζανε στον κόσμο να εκκενωθούν οικισμοί από Ντουράκο, Πευκογυάλι, Παρασκευάς 1-2, Μάζι, Νέο Μάζι, να εκκενωθούν όλα αυτά. Κατόπιν πήραμε τηλέφωνο πάνω στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου να ετοιμάζονται και οι καλόγριες και στην Αγία Παρασκευή στο Μάζι. Πήραμε τον Παπασταμάτη να μας στείλει επειγόντως πούλμαν και πράγματι 5 η ώρα είχαν έρθει δύο πούλμαν και ξεκινήσαμε την εκκένωση του μοναστηριού. Οι καλόγεροι της Αγίας Παρασκευής έφυγαν με δικά τους μέσα. Εκεί είχε εκκενωθεί το μοναστήρι γύρω στις 6 είχαν εκκενωθεί και τα δύο μοναστήρια.  Η φωτιά βρισκόταν στα φανάρια στο βράχο από πάνω. Μετά άρχισε και πήρε διαστάσεις από το βράχο πάνω στην κορυφή και όλα τα πεύκα άρχισαν να καίγονται πάνω από τα πρώτα σπίτια στο Ντουράκο, εντός του ορίου Δήμου Μεγαρέων, γύρω στις 6 το πρωί. Στις 6 παρά τέταρτο, μόλις χάραξε, ήρθαν τα πρώτα αεροπλάνα και έκαναν τις πρώτες ρίψεις αλλά δεν μπορούσαν να φορτώσουν, ενάμιση με δύο μέτρα κυματισμό. Κάνανε κανά δυο τρια φορτώματα, τα υπόλοιπα πήγαιναν Βαρέα και φορτώνανε. Αυτό σημαίνει χάσιμο χρόνου πάνω στη μάχη της πυρκαγιάς. Άλλο ένα τέταρτο και άλλα τρία τέταρτα από τη Βαρέα. Χάσιμο χρόνου εξαιτίας του αέρα. Τα μέσα ήταν πάρα πολλά πυροσβεστικά οχήματα είχαν έρθει. Είχαν έρθει 8 κανανταίρ και 9 ακόμα αεροσκάφη. Συγχρόνως ανέβηκαν και από το ΤΕΑΣ της Πάχης δύο σινούκ, μαζί με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής, ήρθαν και δυνάμεις του στρατού.

Ήταν αντίξοες οι συνθήκες, τόνισε ο Αντιδήμαρχος Κ. Φυλακτός. Ειδικά το νερό των ελικοπτέρων και ένα που ήρθε από την πυροσβεστική όπως έπεφτε το νερό, εξατμιζόταν, το έπαιρνε ο αέρας, δεν έκανε δουλειά. Το αεροπλάνο ήταν πιο μεγάλο μέτωπο το νερό αλλά του ελικοπτέρου που πέφτει από τον κουβά το έπαιρνε ο αέρας. Ήταν φοβερός ο αέρας για αυτό και έχει αφήσει πολλά κομμάτια. Έχει αφήσει 200-300 μέτρα, έκαιγε 200-300 μέτρα και έβλεπες σπίτια να καίγονται, το πρώτο άκαφτο το μεσαίο καμένο, το επόμενο άκαφτο. Είχε κυματισμούς από τον πολύ αέρα. Πήγε έτσι συνέχεια. Την Πέμπτη το βράδυ η φωτιά έχει ανέβει και έχει κάψει Πευκογυάλι, Νέο Μάζι και ανεβαίνει προς τα πάνω. Μετά πέρασε στο Μάζι όπου έκαψε στο μοναστήρι. Την Παρασκευή κάηκε το πέριξ του μοναστηριού του Αη Γιάννη. Η μάχη που δινόταν με τον αέρα από τα μέσα πυρόσβεσης ήταν άνιση εντελώς».

Όταν ρωτήσαμε τον Αντιδήμαρχο ποιες είναι οι αιτίες της καταστροφής και τι άλλο θα μπορούσε να είχε γίνει μας απάντησε ότι «Όταν φυσάει αέρας τόσο πολύ δεν υπάρχει τίποτα που μπορείς να κάνεις, ούτε οι αντιπυρικές ζώνες βοηθάνε τόσο. Η μεγαλύτερη αντιπυρική ζώνη που είχαμε στην Κινέτα 100 μέτραστο  πλάτωμα της Εθνικής, κοντά στο Sun και να περνάει από κάτω η φωτιά. Το έζησα στην Κινέτα η φωτιά να φεύγει και να περνάει από κάτω στο ξενοδοχείο. Και όμως ο αέρας το πέρασε. Όταν είναι τόσο δαιμονισμένος ο αέρας, η ζώνη καλή είναι για να περνάνε τα πυροσβεστικά, τα οχήματα, καλά είναι, αλλά προφύλαξη δεν είναι με τις ζώνες. Ζώνες υπάρχουν στο Σώρρα, στον Καβελάρη, υπάρχουν αγροτικοί δρόμοι και τους επισκευάζω κι εγώ αλλά δεν λειτουργήσανε. Εάν υπάρχει μποφόρ πολλα και μεγάλη ένταση του ανέμου δεν μπορούν να κάνουν τίποτα οι ζώνες».

«Αντιπλημμυρικά από τον Ιούνιο»

Όσον αφορά την επόμενη μέρα και τι θα κάνει ο Δήμος για να προστατεύσει το δάσος και να αποκαταστήσει την καταστροφή, ο Κ. Φυλακτός μας ανέφερε ότι: «Οι ανακοινώσεις που γίνανε είναι εκτός από την κοινωνική προσφορά και την οικονομική βοήθεια που είπε ο υπουργός, όπως και στις προηγούμενες θεομηνίες, θα γίνουν καταγραφές ζημιών και από το δασαρχείο. Είπε ο υπουργός ότι θα μπουν μέσα υλοτόμοι που θα κάνουν κορμοδέματα και άμεσα εντός μήνα, να γίνουν κορμοδέματα, για να έχουμε υποστήριξη σε μια πλημμύρα, να μπορούμε να κρατήσουμε τα νερά και να γίνουν και καθαρισμοί των ρεμάτων. Θα έρθουν μηχανήματα που θα κάνουν καθαρισμό ρεμάτων. Ο Δήμος δυστυχώς έχει λίγα τα μηχανήματα, εμείς δεν έχουμε δύναμη ούτε να κάνουμε καθαρισμούς ρεμάτων που ανήκουν στην περιφέρεια αλλά ας είχαμε και θα βοηθάγαμε κι εμείς επικουρικά. Δεν έχουμε τα κατάλληλα μηχανήματα να κάνουμε έργα αντιπλημμυρικά. Έργα αντιπλημμυρικά ανακοίνωσε και ο υπουργός Ν. Ταγαράς. Ζητήσαμε το άμεσο και μας υποσχέθηκαν ότι εντός του Ιουνίου θα ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά πιστεύω να το καταφέρουμε να αποτρέψουμε μια νέα καταστροφή».

«Το δάσος θα έρθει στην προτέρα κατάσταση»

«Η προστασία του δάσους εξαρτάται από αυτούς που βάζουν τις φωτιές, επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος Κ. Φυλακτός. Δεν εξαρτάται από τον Δήμο. Ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει κάτι. Το δάσος είναι κρατικό, έχει έλεγχο το υπουργείο περιβάλλοντος, είναι η υπηρεσία δασών που δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι χωρίς να έχουμε τις οδηγίες αυτών. Λέει το δασαρχείο θα κάνουμε μελέτη, δεν μας αφήνουν να μπούμε, για να καθαρίζουμε δρόμους. Περιμένουμε τις υποσχέσεις του υπουργού ότι θα ξεκινήσουν τα έργα για το καμένο δάσος. Δεν θα αφήσει να γίνει βόσκηση, θα υπάρχει ενίσχυση σε τροφή για τους κτηνοτρόφους και ενισχύσεις για μελισσοκόμους.

Το δάσος θα έρθει στην προτέρα κατάσταση. Κηρύσσεται αναδασωτέα η περιοχή, μας είπε ο υπουργός. Δεν έχει προσεγγίσει κανένας για καμία δραστηριότητα στα Γεράνεια. Από συζητήσεις με τη δασάρχη εχουν ααπφοερυτεί οι δραστηριότηρες πράσινης ανάπτυξης θα γινόταν σε άκαφτο δάσος και όχι σε καμένο και ειδικά αν είναι αναδασωτέο. Τα ίδια μας είπαν και από την κυβέρνηση. Ο υπουργός δήλωσε ότι θα είναι αναδασωτέο και περιμένουμε

Οι πυροσβέστες έδωσαν τη ζωή τους στη φωτιά. Ευχαριστώ τον αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος ο οποίος είχε κάνει και διοικητής στα Μέγαρα, τον Αντιστράτηγο Κολοκούρη, τον Υποστράτηγο Γιάννη Πετρούτσο και τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Μεγάρων Δημήτρη Καϊάφα».