ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ανακοίνωση – Ενημέρωση του Προέδρου της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Ωρωπού κ. Νίκου Λούπη με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκάλας Ωρωπού και Νέων Παλατίων

Mε αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκάλας Ωρωπού και Νέων Παλατίων θέλω να τοποθετηθώ και να ενημερώσω τους γονείς αλλά και όλους τους πολίτες του Δήμου Ωρωπού για τα όσα ακριβώς συμβαίνουν.

Αρχικά θα ήθελα ξεκινώντας να υπενθυμίσω πως μιλάμε για ένα παλιό κτήριο με εγνωσμένα και καταγεγραμμένα χρόνια προβλήματα που σαφώς δεν δημιουργήθηκαν σήμερα αλλά υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια χωρίς να έχουν επιλυθεί από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές.

Είναι λοιπόν το λιγότερο υποκριτικό να ασκούν κριτική άνθρωποι που είχαν την διοίκηση για μια ολόκληρη πενταετία και δεν έκαναν το παραμικρό, προκειμένου να επιλύσουν τα προβλήματα ή έστω να δρομολογήσουν κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι βεβαίως πολύ εύκολο σήμερα να κατηγορούν και να καταλογίζουν, θεωρώντας προφανώς πως οι πολίτες δεν θυμούνται την δικιά τους απραξία και την δική τους «ηχηρή» απουσία.

Έχουμε ξεκινήσει από καιρό ως Δημοτική Αρχή μια σειρά από ενέργειες που θα δρομολογήσουν τα ζητήματα στην σωστή πορεία και πολύ σύντομα θα έχουμε δώσει λύση στα περισσότερα, αν όχι σε όλα. Πιο συγκεκριμένα, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου στην συνεδρίαση της στις 28 Δεκεμβρίου 2020 ενέκρινε την υποβολή πρότασης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ», στον άξονα προτεραιότητας 1 «Αστική Αναζωογόνηση 2019-2020 του Πράσινου Ταμείου» με τίτλο: «Ενεργειακή αναβάθμιση Σχολικών κτιρίων Δήμου Ωρωπού». Μια αναβάθμιση που θα συμπεριλαμβάνει και από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκάλας Ωρωπού και Νέων Παλατίων, τα περισσότερα από τα υπάρχοντα προβλήματα και θα μετατρέψει το σχολικό συγκρότημα σε μια σύγχρονη και αναβαθμισμένη σχολική μονάδα.

Σε αυτή την ενεργειακή αναβάθμιση περιλαμβάνονται παρεμβάσεις στο κέλυφος και στα δώματα των κτηρίων, αντικατάσταση κουφωμάτων και υαλοπινάκων, αντικατάσταση φωτιστικών με led, αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης των κτηρίων, ανακαινίσεις WC, επισκευή αντικεραυνικής προστασίας, επισκευές καθιζήσεων κ.α. συνολικού ύψους πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Όσο αφορά την στατική ικανότητα του κτηρίου, προχθές Πέμπτη ενημερώθηκα από το Σύλλογο Διδασκόντων ότι μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων όταν και προσήλθαν στο σχολείο παρατήρησαν ότι επιδεινώθηκαν οι ρωγμές σε ορισμένους τοίχους του σχολείου. Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή έγινε ακριβής έλεγχος από μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και δόθηκε η απόλυτη διαβεβαίωση πως δεν υπάρχει πρόβλημα σε τέτοιο βαθμό που να δημιουργεί επιπλέον ανησυχία, γονέων και μαθητών. Ο φέρων οργανισμός του κτηρίου παρά την παλαιότητα του δεν έχει προβλήματα και δεν επηρεάζεται η στατικότητα του. Επιπροσθέτως, σήμερα οριοθετήθηκε μέρος του εξωτερικού χώρου ώστε για καθαρά προληπτικούς λόγους να μην έχουν πρόσβαση οι μαθητές.

Αναλαμβάνοντας όλο το μέγεθος της ευθύνης που απαιτείται τόσο ως Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής όσο και ως Εντεταλμένος του Γραφείου Σχεδιασμού Ένταξης και Παρακολούθησης Συγχρηματοδοτούμενων Έργων, διαβεβαιώνω πως έχουμε πραγματικά ασχοληθεί επί μακρόν με το ζήτημα και πως πολύ σύντομα όταν όσα θα αρχίσουν να υλοποιούνται όσα έχουν δρομολογηθεί, θα γίνει ευρύτατα αντιληπτό, πως σύμφωνα με τις υποδείξεις του Δημάρχου Γιώργου Γιασημάκη

έχουν αλλάξει τα πάντα στον τρόπο που ο Δήμος αντιμετωπίζει τις Σχολικές Μονάδες και στον τρόπο που αντιμετωπίζει τα χρόνια άλυτα προβλήματα τους.

Διαβεβαιώνω επίσης πως βρισκόμαστε σε επικοινωνία και συνεργασία με τους διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων καθώς και των Νηπιαγωγείων του Δήμου μας δίνοντας λύσεις σε όποιο πρόβλημα παρουσιαστεί ενόψει της επανέναρξης της δια ζώσης διδασκαλίας από την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου. Καλώ λοιπόν τους γονείς, αλλά και όλους τους πολίτες να δείξουν υπομονή και να αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη, όλους εκείνους που ενώ επί σειρά ετών δεν έκαναν πραγματικά τίποτα, σήμερα εμφανίζονται υποκριτικά να «αγαπούν» και να «σέβονται» τους σχολικούς χώρους αγωνιώντας δήθεν για τα προβλήματα μαθητών και γονέων.